"Jeg er stor tilhænger af djøfisering"

25-03-2015
2 min.

I 80’erne var det samfundets skyld – i dag er det djøfernes skyld. Det billede vil Djøfs formand gerne have manet i jorden.

Det udløste øjeblikkelige klapsalver, da Djøfs formand Lisa Herold Ferbing fra talerstolen på Djøfs repræsentantskabsmøde 2015 sagde: ”Lad mig ­bekende kulør med det samme. Jeg er stor tilhænger af djøfisering.”

Et af budskaberne i hendes formandsberetning var, at hun gerne vil have gjort op med det negative billede af djøferne og have drejet klangen af ordet ’djøfisering’ i en positiv retning.

”Hvor det i 80’erne var samfundets skyld, er det, som om alle dårligdomme i den offentlige sektor i dag er blevet djøfernes skyld. I bestyrelsen har vi indgående drøftet, hvordan vi kan tage kampen op med denne negative diskurs. Ingen må være i tvivl om, at Djøf er de første til at tale imod bureau­krati for bureaukratiets skyld,” sagde Lisa Herold Ferbing.

Hun fortalte, at det har været bestyrelsens holdning, at de ville gå i kødet på de mest groteske historier om djøferne som et onde ved at komme med de gode eksempler.

”Men vi må bare konstatere, at det åbenlyse positive i djøfernes virke har utrolig svært ved at vinde over den negative dagsorden,” sagde formanden.

Flere og flere djøfere

Der er dog ingen tvivl om, at djøferne er kommet for at ­blive. Og formanden glædede sig over, at Djøf i det forgangne år som en af de få faglige organisationer har haft en medlemsfremgang og i dag tæller godt 85.000 medlemmer.

Men selvom Djøf har vokseværk, er det ikke ligegyldigt, hvordan det går med de andre organisationer, ­understregede hun.

”En lav medlemsvækst eller ligefrem nedgang i medlemstallene svækker den samlede fagbevægelses gennemslagskraft. I den situation er det naturligvis lige så vigtigt som tidligere at bevare et stærkt akademisk fællesskab og sikre et solidt samarbejde organisationerne imellem,” lød det fra formanden.Hvis de faglige organisationer vil overleve, er der ingen tvivl om, at de får brug for at gentænke sig selv i de kommende år – det gælder alle – også Djøf, fastslog Lisa Herold ­Ferbing.

”Kun de organisationer, der formår at følge medlemmerne tæt, forstå deres hverdag og forudse deres fremtidige behov, overlever. Så hårdt tror jeg godt, man kan tegne scenariet op. Derfor skal vi forudse, hvad vores medlemmer får brug for. Vi skal tænke flere skridt længere frem og udvikle de rigtige løsninger til deres kommende behov.”

Ikke alt skal laves om

Men selv om tilbuddene til medlemmerne hele tiden skal ­justeres, så skal der ikke rokkes ved grundstammen, understregede Lisa Herold Ferbing.

”En faglig organisation skal være en kompetent medspiller, når medlemmerne har brug for professionel rådgivning og juridisk assistance. Vi skal forhandle de bedst mulige overenskomster og varetage djøfernes interesser ved at udfordre politikerne. Det er vores DNA, og det bliver ikke mindre vigtigt, som tiderne skifter,” slog formanden fast.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.