Talknuser og bølgecruiser

24-09-2014
3 min.

Henriette Engel Hansen er verdensmester i kajak og økonom i Danske Regioner. Det betyder et minutiøst og skemalagt liv uden slinger i valsen. Men hun vil ikke undvære hverken sporten eller jobbet – heller ikke hvis hun kunne leve af sin sport.

Det var en kollega, der introducerede den dengang 20-årige Henriette Engel Hansen til kajak. Hun blev kæreste med instruktøren og så bidt af sporten, at hun nu tolv år senere både kan kalde sig danmarksmester, verdensmester og OL-deltager i kajak.

På en typisk uge træner hun 25 timer, herudover kommer træningsplanlægning, sponsorarrangementer og sponsoransøgninger. Sideløbende med sin sportskarriere har Henriette Engel Hansen gennemført et økonomistudie på fem et halvt år og har siden kandidatgraden arbejdet som økonom i tre forskellige job.

Det koster at være elitesportsudøver – også økonomisk. Og sponsorkronerne kommer ikke rullende ind af sig selv, når man er kajakroer. Henriette Engel Hansen tjener ikke en krone på sin sport. Men det er dog ikke derfor, hun arbejder ved siden af.

”Det betyder meget for mig, at de små grå også får lov at komme på arbejde, og jeg kan godt lide at interagere med såkaldte almindelige mennesker.”

For at få enderne til at mødes har Henriette Engel Hansen i højere eller mindre grad arbejdet på nedsat tid i alle sine job. Hun fik også dispensation til ikke at forsvare sit speciale, fordi et kommende OL krævede al hendes opmærksomhed.

Hos Danske Regioner, hvor hun nu er ansat som konsulent og arbejder med sundhedsdata, er hendes arbejdstid meget fleksibel, så hun både kan nå både træningen før og efter arbejde og på distancen, når hun for eksempel er på træningslejr.

I forbindelse med et internt kursus i Danske Regioner fik Henriette Engel Hansen lavet en såkaldt MBTI-personlighedsanalyse, og hendes kolleger joker nogle gange med hendes meget klare profil.

”Det er vist ikke nogen hemmelighed, at jeg er ekstrovert og har et klart planlægningsgen. Jeg er nok også lidt af en strukturfreak og går ret meget efter at komme hurtigt i mål med opgaverne.”

Om det er sådan, hun er født, eller om det sådan hun er blevet på grund af sit liv som topidrætsudøver, er hun lidt usikker på. Men uden en stærk disciplin og et stort planlægningsgen havde hun nok ikke kunne holde to store skibe i søen på én gang – eliteroningen og jobbet. 

Hvad er fordelen ved dine to karrierer?

”Jeg har et enormt netværk med kontakter i hele verden. Samtidig er jeg nødt til at være ekstremt disciplineret og systematisk, og det betyder, at jeg får meget fra hånden.”

Du lever meget disciplineret – har du det ok med det?

”Mit skemalagte liv kan da godt hænge mig langt ud af halsen ind imellem. Der er sjældent plads eller overskud til en café-tur med veninderne eller en shoppetur på Strøget. Men så er det jo godt, at Magasin har åbent til klokken otte om aftenen.”

Var det ikke svært at få en deltidsstilling?

”Den stilling, jeg har nu, var opslået som en fuldtidsstilling. Så jeg ringede til min nuværende chef for at høre, om det overhovedet ville give mening for mig at søge 
– det synes hun bestemt, jeg skulle.”

Hvad er ulemperne ved at være topidrætsudøver og arbejde samtidig?

”Alle de afkald jeg må give. Og så det, at jeg er så træt hele tiden. Jeg skal have mine otte timers søvn, og jeg ville ønske, der også var plads til en middagslur. Jeg føler også altid, at jeg godt kunne have ydet lidt mere, både når jeg træner, og når jeg arbejder – men sådan er jeg vist bare.”

Hvad sker der, når du slutter din kajak-karriere?

”Jeg er noget af et dampbarn, så jeg vil blive ved med at træne. Men jeg regner også med at arbejde på fuldtid – det bliver dog ikke 70 timer om ugen. Jeg kan selvfølgelig godt sidde og være klog nu, men arbejdet skal ikke fylde det hele – ligesom sporten ikke skal.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.