Skift til det private og få højere løn

24-09-2014
1 min.

Som djøfer stiger du lidt mere i løn ved at skifte til det private end andre akademikere. Men den faglærte tjener dobbelt så meget på det som dig.

Det er ikke djøferne, men de faglærte, som henter den største gevinst ved at skifte fra et offentligt til et privat job: Nemlig en vækst
i timelønnen på 13,7 procent.

Det viser en undersøgelse af lønudviklingen for de danskere, som i 2012 skiftede fra offentlig til privat sektor.

Djøfernes timeløn vokser kun med 6,1 procent.

Men tallene tager ikke højde for de mulige forskelle, der er i arbejdsvilkår på tværs af sektorerne, påpeger professor på Aarhus Universitet, Anders Frederiksen, der har lavet en række studier af sammenhænge mellem jobskift og løn.

En del af forklaringen er muligvis, at djøferne er højere funktionærer på et videnarbejdsmarked, og her er vilkårene mellem private og offentlige jobs formentlig ikke så forskellige som hos de kortere uddannede, siger han.

”Faglærte er typisk ansat på timeløn, og når de skifter til det private, vil de typisk komme op på flere timer og dermed få mere i løn.”

Gode til lønforhandling

Djøferne vinder lidt mere end akademikerne fra nat-tek og hum på at skifte til det private.

Lønforhandlingschef i Djøf, Helene Rafn, tror, det måske skyldes, at djøferne er gode til at forhandle lønnen op til det maksimalt mulige, når de skifter.

”De er meget bevidste om, at de går fra ét arbejdsmarked til et andet, og at de skal se på hele pakken, ikke mindst den reelle arbejdstid, når de får et løntilbud. Det gør vi også meget ud af at klæde dem på til.”

Følg en serieskiftende djøfer

Djøf-undersøgelsen viser de rå gennemsnitsbetragtninger, og det betyder, at den sammenligner æbler og pærer, påpeger Anders Frederiksen.

Han mener, det vil være interessant at gå lidt mere i detaljer for at få en bedre forståelse af, hvem der skifter sektor og hvorfor.”Vi mangler et klart billede af karriere-forløbet for de forskellige grupper, som skifter fra offentligt til privat og den 
anden vej.”

Der er også kommet et stigende antal serieskiftere, viser hans forskning – dvs. folk, som skifter gentagne gange mellem
offentlig og privat.

”Det kunne fx være spændende at følge udviklingen for en gruppe serieskiftende djøfere. Det ville give os en ny forståelse af forskellene mellem det offentlige og det private arbejdsmarked.”

 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.