Forældre til højtuddannede lever længere

01-09-2014
1 min.

Jo længere uddannelse dine børn får, jo længere kan du forvente at leve, skriver det amerikanske analyseinstitut PewResearch.

Jo længere uddannelse dine børn får, jo længere kan du forvente at leve. Selv mindre løft i uddannelsesniveau hos børn har nemlig positiv indvirkning på forældres levetid. Forældre til børn, der bliver færdige som kandidater på universitetet, lever således længere end forældre til børn, der har læst på universitet, men aldrig blev færdige. Og forældre til børn, der har en gymnasieuddannelse, lever længere end forældre til børn, der ikke har gået i gymnasiet.

Ifølge analysen lever forældre til børn, der bliver færdige på universitetet, i gennemsnit to år længere end forældre til børn, der ikke har gennemført en gymnasial uddannelse.

Sociologerne Esther M. Friedman og Robert D. Mare har gennemgået flere års datasæt fra 26.000 amerikanere over 51 år. Analysen tager højde for forældrenes indkomst- og uddannelsesniveau.

Børn påvirker forældres livsstil

Derudover viser analysen, at børns køn også spiller en rolle for forældrenes levetid. Døtre bidrager således mere til forældres levetid end drenge.

”Vores analyser viser også, at døtre har en mere positiv effekt for mødre end for fædre. Men vi har ikke fundet nogle signifikante forskelle i betydningen af døtre og sønners uddannelsesniveau,” skriver de to forskere.De to forskere har en hypotese om, at højtuddannede børn påvirker deres forældre til en mere sund livsstil. Fx har de fundet frem til, at forældre til højtuddannede børn motionerer mere og ryger mindre. Til gengæld har de ikke umiddelbart noget svar på, hvorfor døtre bidrager mere til levetiden end drenge.

6 kommentarer
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer

Sara Vergo

03.09.2014 kl. 11.46

Det kunne jo også være omvendt - at jo sundere og mere ressourcestærke forældrene er, desto bedre formår de at støtte deres børn i at fuldføre en længerevarende udddannelse? Og at sunde og ressourcestærke forældre bliver ældre end andre?
Men bortset fra det kan jeg lune mig ved tanken om, at have 4 døtre, som med sådan et par djøfforældre er i pipe line til en længerevarende uddannelse. Godt man har en god pensionsordning i JØP - jeg blir med stor sandsynlighed tudse-gammel :-)

0 kommentarer
14
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

miriam

03.09.2014 kl. 12.20

dagens selektionshistorie

0 kommentarer
2
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Jakob

04.09.2014 kl. 16.54

Hvorfor bliver Djøf-redaktionen ved med at plagiere dårlig journalistik...? En hurtig søgning viser, at flere internationale sekundamedier kører med samme historie, og problemet er, at man ukritisk videreformidler et "forskningsresultat", som forfatterne - af helt åbenlyse årsager - selv anfører skal tages med et stort gran salt (se nedenfor). I øvrigt er deres paper fra 2010 og er aldrig blevet peer-reviewed og publiceret - sandsynligvis fordi grundlaget for deres postulater simpelthen ikke er stærkt nok (hvilket de selv erkender). Det vil klæde en fagforening for højtuddannede at hæve det journalistiske niveau tilstrækkeligt til, at det kommer i øjenhøjde med medlemmerne.

"One significant challenge faced by this and similar studies is that it is difficult to investigate the influence of children on parents, for all that children’s schooling is likely correlated with family characteristics related to parents’ health and risk of death. This potential problem is difficult to address using conventional analytic methods. We attempt to deal with this by including extensive controls for parents’ own characteristics and, especially, socioeconomic status in our models. Still, this approach remains limited, as we may continue to be missing important variables that may bias our results."

0 kommentarer
5
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Hans

04.09.2014 kl. 23.02

Hvor er det pinligt, at en fagforening for, bl.a., statistik uddannede akademikere kan promovere "analyser" på så lavt og populistisk niveau!
Der kan påvises mange korrelationen i verden - men at påstå at længden på børns *uddannelse* har direkte indflydelse på forældrenes levetid, er jo direkte dumt. Samvarians : sikkert. Kausalitet : næppe.

0 kommentarer
4
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Anne Petersen

08.09.2014 kl. 12.10

Enig. At publicere en så uvidenskabelig undersøgelse i et blad for en forening der organiserer statistikere er dybt besynderligt. Og så er det endda chefredaktøren selv, der har skrevet artiklen.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Mikkel Krogh, redaktionschef

08.09.2014 kl. 14.33

Tak for kommentarer og kritik.

Der er tale om en mindre citathistorie fra et anerkendt amerikansk medie og forskningscenter, der blev bragt som notits i djøfbladet. Vi valgte at sende den ud som nyhed, da vi synes at konklusionen i den omtalte analyse var temmelig overraskende. Og ja, det er muligt, at den undersøgelse som PewReasearch omtaler i deres artikel ikke holder vand ved nærmere eftersyn. Vi har ikke haft adgang til selve analysen, men udelukkende citeret PewResearch, hvilket også tydeligt fremgår. Der er således ikke tale om, at vi har publiceret en undersøgelse eller ”promoveret” en analyse. Vi har omtalt en historie i et andet og i øvrigt respekteret amerikansk medie.
Det er meget almindeligt, at vi (og de fleste andre medier) bringer notitser og citathistorier fra andre medier. Og det er langtfra altid muligt eller hensigtsmæssigt ift ressourcer, at faktatjekke alting.
Det er dog fint, at påpege svagheder og fejl i artikler og undersøgelser. Jeg skal ikke kunne sige om det er ”dumt”, at antage en sammenhæng mellem børns uddannelsesniveau og forældres levetid. Der er ganske givet mange andre faktorer, som kan spille ind.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.