Forældre til højtuddannede lever længere

1.9.2014

af

Jo længere uddannelse dine børn får, jo længere kan du forvente at leve, skriver det amerikanske analyseinstitut PewResearch.

Jo længere uddannelse dine børn får, jo længere kan du forvente at leve. Selv mindre løft i uddannelsesniveau hos børn har nemlig positiv indvirkning på forældres levetid. Forældre til børn, der bliver færdige som kandidater på universitetet, lever således længere end forældre til børn, der har læst på universitet, men aldrig blev færdige. Og forældre til børn, der har en gymnasieuddannelse, lever længere end forældre til børn, der ikke har gået i gymnasiet.

Ifølge analysen lever forældre til børn, der bliver færdige på universitetet, i gennemsnit to år længere end forældre til børn, der ikke har gennemført en gymnasial uddannelse.

Sociologerne Esther M. Friedman og Robert D. Mare har gennemgået flere års datasæt fra 26.000 amerikanere over 51 år. Analysen tager højde for forældrenes indkomst- og uddannelsesniveau.

Børn påvirker forældres livsstil

Derudover viser analysen, at børns køn også spiller en rolle for forældrenes levetid. Døtre bidrager således mere til forældres levetid end drenge.

”Vores analyser viser også, at døtre har en mere positiv effekt for mødre end for fædre. Men vi har ikke fundet nogle signifikante forskelle i betydningen af døtre og sønners uddannelsesniveau,” skriver de to forskere.

De to forskere har en hypotese om, at højtuddannede børn påvirker deres forældre til en mere sund livsstil. Fx har de fundet frem til, at forældre til højtuddannede børn motionerer mere og ryger mindre. Til gengæld har de ikke umiddelbart noget svar på, hvorfor døtre bidrager mere til levetiden end drenge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Mikkel Krogh, redaktionschef
9 år siden
Tak for kommentarer og kritik. Der er tale om en mindre citathistorie fra et anerkendt amerikansk medie og forskningscenter, der blev bragt som notits i djøfbladet. Vi valgte at sende den ud som nyhed, da vi synes at konklusionen i den omtalte analyse var temmelig overraskende. Og ja, det er muligt, at den undersøgelse som PewReasearch omtaler i deres artikel ikke holder vand ved nærmere eftersyn. Vi har ikke haft adgang til selve analysen, men udelukkende citeret PewResearch, hvilket også tydeligt fremgår. Der er således ikke tale om, at vi har publiceret en undersøgelse eller ”promoveret” en analyse. Vi har omtalt en historie i et andet og i øvrigt respekteret amerikansk medie. Det er meget almindeligt, at vi (og de fleste andre medier) bringer notitser og citathistorier fra andre medier. Og det er langtfra altid muligt eller hensigtsmæssigt ift ressourcer, at faktatjekke alting. Det er dog fint, at påpege svagheder og fejl i artikler og undersøgelser. Jeg skal ikke kunne sige om det er ”dumt”, at antage en sammenhæng mellem børns uddannelsesniveau og forældres levetid. Der er ganske givet mange andre faktorer, som kan spille ind.
Anne Petersen
9 år siden
Enig. At publicere en så uvidenskabelig undersøgelse i et blad for en forening der organiserer statistikere er dybt besynderligt. Og så er det endda chefredaktøren selv, der har skrevet artiklen.