Høje mænd er foran i kapløb om chefjob

14-07-2014
2 min.

Mandlige topdirektører er højere end resten af befolkningen. Det gavner ganske enkelt karrieren at tårne sig op, siger forsker.

Topchefer er mere synlige end andre, fordi de befinder sig allerøverst i virksomhedens hierarki. Men rent fysisk rager de også højere op end de fleste, og deres højde har tilmed betydning for deres karrieremuligheder.

Det er en af konklusionerne i et stort studie af, hvem der bliver direktører, og hvilke karakteristika de har. Undersøgelsen siger intet om kvinder, idet den tager afsæt i data fra de svenske sessioner.

I perioden 1970-1996 blev over en million mænd målt, interviewet og intelligenstestet af militæret. 41.000 af dem arbejdede som topdirektører i løbet af årene 2004-10, og sammenligner man den gruppe med de øvrige, klarede de kommende direktører sig ikke blot bedre i militærets tests. De var også højere.

Højde giver autoritet

Jo større et firma de senere endte som topchefer i, jo højere var mændene. Mens gennemsnitsmanden var 179 centimeter høj, nåede de senere topchefer i Sveriges allerstørste firmaer i snit op på 183 centimeter.

Fire centimeter er selvsagt ikke alverden, og forskerne bag undersøgelsen understreger, at lave mænd sagtens kan nå til tops. Mønsteret i datamaterialet er imidlertid tydeligt: Det er en fordel at være høj.

”Forklaringen kan være, at en høj person har større autoritet som chef, ligesom karrieren bliver lettere af, at man er mere synlig,” siger en af forskerne, professor Matti Keloharju fra Aalto-Universitetet i Helsinki, til dn.se.

Lederevner kan ikke ses med det samme

Forskerne har også haft adgang til løndata, og de viser, at højde også forklarer en lille del af lønforskellen mellem topcheferne.

I et interview med Wall Street Journal er en anden af forskerne, Samuli Knüpfer fra London Business School, tilbageholdende med at drage konklusioner om, hvorfor det forholder sig sådan. Han påpeger dog, at nogle kan opfatte højde som ”et signal om en persons lederevner”. Ganske enkelt fordi højden er umiddelbart synlig – i modsætning til f.eks. intelligensen og de personlige egenskaber.

Har værdsatte egenskaber

Højde er dog ikke lige så afgørende som en anden faktor, forskerne har undersøgt. Ved sessionerne har militærets psykologer via samtaler med de unge mænd vurderet deres personlige egenskaber. Mere specifikt drejede det sig om at bedømme, i hvor høj grad de var ansvarlige, selvstændige, vedholdende, initiativrige og følelsesmæssigt stabile.Her scorede de senere topchefer højere vurderinger end dem, der endte som læger og advokater, og disse personlige egenskaber forklarer mere om chancerne for at blive topdirektør end både højden og intelligensprøverne fra sessionerne.

”Topchefer får til dels mere i løn, fordi de har flere af de egenskaber, som samfundet værdsætter,” siger Knüpfer til Wall Street Journal og fortsætter: ”Jeg synes, det er ret betryggende at vide, at de største virksomheder bliver drevet af de mest talentfulde personer.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.