Fra børsnotering til flygtningesager og øksemord

30-04-2014
2 min.

Til daglig rådgiver Regina Andersen virksomheder om børsnoteringer og værdipapirhandel. Hun tog orlov fra advokatjobbet for at arbejde som frivillig på blandt andet et retshjælpskontor i Cape Town.

Regina Andersen sidder på et hotel i Nepals hovedstad Katmandu, da djøfbladet fanger hende over telefonen. Den lange afstand giver interviewet en særlig rytme med forsinkelser på omkring fem sekunder mellem spørgsmål og svar.

Hun bruger Katmandu som mellemstation, inden hun skal videre til Cambodja for at undervise i engelsk på en skole, der drives af buddhistiske munke. Inden Katmandu stod den på retshjælp i Sydafrika.

Begge dele ligger langt fra hendes hverdag hjemme i Danmark. Her er hun advokat og partner i det store advokatfirma BechBruun.

”Jeg kan godt lide den servicefunktion, jeg har som advokat. Men mit arbejde er i de senere år blevet mere og mere fokuseret på teoretisk formalia med mindre og mindre klientkontakt. Det kan godt blive lidt fjernt fra virkeligheden. Jeg havde i høj grad lyst til at prøve noget andet. Der er heldigvis så højt til loftet i BechBruun, at jeg kunne tage fem måneders orlov.”

Hun lagde ud med at arbejde frivilligt to måneder i Cape Town i Sydafrika. Her hjalp hun blandt andet nogle af de mange flygtninge, der kommer til Sydafrika fra andre afrikanske lande.

”Jeg hjalp for eksempel en kvinde fra Congo, der søgte om fortsat ophold i Sydafrika. Hun fortalte om, hvordan hun, mens hun var gravid, var blevet voldtaget af regeringssoldater og aborterede på grund af det. Man kan sagtens se eller læse om den slags i tv og aviser derhjemme, men det er noget helt andet at opleve det i virkeligheden. Det var meget voldsomt personligt, men fagligt var det tilfredsstillende at hjælpe hende.”

Hun og kollegerne havde også et par mordsager, hvor de repræsenterede unge bandemedlemmer tiltalt for mord.

”Det var mange verdener væk fra mit arbejdsliv derhjemme. Banderne dernede skyder ikke bare hinanden. De stikker ofrene ihjel med knive, økser, macheter og sakse.”

Der var også mere almindelige retshjælpssager med folk, der ikke havde fået deres løn, understøttelse og så videre. Hun underviste også under sit ophold. Blandt andet i ungdomsfængsler om fx selvtillid og venskaber.

Hvilke reaktioner fik du på, at du ville tage orlov?

”Meget blandede. Nogle tabte underkæben. Andre syntes, det var vildt inspirerende, og noget de gerne selv ville prøve.”

Hvad gav opholdet i Sydafrika dig?”Det er meget inspirerende at bruge mit advokathåndværk i et andet land og opdage, at det faktisk kan lade sig gøre. Det har været dejligt at hjælpe mennesker, der virkelig var i nød.  Jeg søgte eventyr og udfordringer, og det fik jeg klart.”

Hvordan finansierer
du orloven?

”Af min egen opsparing.”

Vil du af sted igen?

”Jeg skal helt sikkert ud at rejse igen og vil også gerne lave mere frivilligt arbejde. Udover tilfredsstillelsen af at hjælpe nogen, der mest har mødt modgang i livet, får man et helt andet indblik i et land og dets problemstillinger, når man arbejder der. Det er en superspændende måde at rejse på, og også noget man kan gøre i en ferie.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.