Ledighedstallene snyder

04-02-2014
2 min.
Der er færre djøfere på dagpenge - men ikke nødvendigvis færre ledige. Foto: Corbis

En ny opgørelse viser, at antallet af ledige djøfere falder. Men det er næppe tegn på et decideret opsving.

Ved første blik virker det til, at der er godt nyt i den seneste statistik om ledigheden blandt djøferne.

I december 2013 blev der nemlig registreret 473 færre ledige medlemmer end i december 2012. Det viser tal fra a-kassen Akademikernes. Det betyder, at ledigheden blandt djøferne faldt fra 6,0 procent til 5,7 procent i løbet af 2013.

Næsten 500 mistede ret til dagpenge

Men bag disse tal gemmer sig en noget mere broget historie.

”Ledigheden ser ud til at falde markant, men i den samme periode er der faktisk flere, der har mistet dagpengeretten,” forklarer Lars Munck, arbejdsmarkedspolitisk chef i Djøf.

Nærmere bestemt mistede 497 djøfere retten til dagpenge i de første 11 måneder af 2013. Og når folk ikke længere er omfattet af dagpengesystemet, forsvinder de ud af ledighedsstatistikken.

”Vi ved ikke ret meget om den gruppe, men sporadiske undersøgelser fra flere a-kasser viser, at mindre end 10 procent er kommet i arbejde,” siger Lars Munck.

Mere end 11.500 nye djøf-job

De nye arbejdsløshedstal viser også, at dimittendledigheden i december var lavere end året før. Faldet var dog kun på omkring et procentpoint, og dermed er 40,8 procent af det seneste års kandidater stadig ledige.

”Op gennem kriseårene har vi haft en pæn vækst i djøfernes beskæftigelse. Der er kommet 7.000 djøf-job mere i den private sektor og mere end 4.500 i det offentlige. På den måde går det fornuftigt med djøfernes beskæftigelse. Men efterspørgslen kan ikke følge med antallet af nye kandidater, og derfor er det svært at få ledigheden skubbet nedad,” siger Lars Munck.

Industrien forventer sparsom jobvækst

I løbet af 2013 pegede økonomer i flere ombæringer på, at der nu var grund til at tro på, at bedre tider var på vej. Også meningsmålinger viste tegn på, at befolkningen kunne se lys for enden af tunnellen. Men endnu har disse formodninger ikke forvandlet sig til forbedrede konjunkturer.”Normalt er et sikkert tegn på et opsving, at industrien ansætter flere. Derefter plejer djøferne så at følge efter. Men indtil nu har vi ikke set nogen klare positive indikatorer på, at industrivirksomhederne ansætter. De har flotte overskud, men dem har de skaffet sig ved at effektivisere,” siger Lars Munck.

I slutningen af januar viste Danmarks Statistiks såkaldte konjunkturbarometer for industrien ganske symptomatisk, at industrivirksomhederne samlet set forventer fremgang i de kommende måneder – men kun i meget begrænset omfang, når det gælder beskæftigelsen.

1 kommentar
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer

Boye Haure

07.02.2014 kl. 07.37

Ledighedstal skal ses i sammenhæng med beskæftigelsestal, og det er sidstnævnte, der er det afgørende. Når vi ligger på det halve af EU´s gennemsnit renset for naturlig arbejdsløshed på 2 %, er der ikke noget problem.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.