Brændemærker en fyring dig?

17-12-2014
3 min.

Mere end hver fjerde djøfer har prøvet at blive fyret i løbet af deres arbejdsliv. Men betyder det, at de har alle odds mod sig, når de søger job på ny?

Rigtig mange har prøvet det, og rigtig mange kommer desværre nok til at prøve det – at blive fyret. Ifølge en Djøf-undersøgelse har mere end hver fjerde djøfer oplevet at blive fyret. Men dét at være ledig behøver på ingen måde at være diskvalificerende, når man skal ud og finde et nyt job.

Sådan lyder det både fra karriererådgiver i Djøf Lone Rank og chefen for rekrutteringsafdelingen i TDC, Heidi Heltborg Juul.

”Det er ikke usædvanligt, at vi støder på kandidater, der sidder i den situation, men det betyder ikke, at de er stemplet. Mine rekrutteringskonsulenter kan alle nævne eksempler på ledige, der er blevet ansat i TDC,” siger Heidi Heltborg Juul. 

Vingeskudt

Lone Rank er enig – det er ingen stempling, men det er ofte sådan, mange føler det, når de skal i gang med jobsøgningen efter en fyring, fortæller hun.

”Det kan være svært at fremstå som en superhelt, når man er lidt vingeskudt. Vi møder mange medlemmer, der står i den situation, og det er ikke ligefrem noget, de praler med. Men de kan sagtens både komme til samtale og få jobbet,” siger Lone Rank.

Men først skal de bearbejde deres afskedigelse, lyder hendes råd. For når de kommer til samtale, skal de helt nøgternt og uden bæven kunne fortælle, hvorfor de er blevet afskediget.

”Når talen falder på det – og det vil den – så gælder det om ikke at blive følelsesladet omkring det og ikke at dvæle ved det. Øv din fortælling med en ven, en ægtefælle eller med Djøf,” opfordrer Lone Rank.

Både hun og Heidi Heltborg Juul anbefaler nemlig kraftigt, at man forbereder sig godt på, hvad man vil sige, når man bliver spurgt om, hvorfor man er ledig. For det kan fortælles på mange måder også uden at man går på kompromis med sandheden.

”Det er vigtigt, at man har tænkt sin exit-historie godt igennem. Hvilke overvejelser og erfaringer har det givet én? Det er fx ok at sige: ’Min chef og jeg var ikke det rigtige match – jeg er meget struktureret, og det var hun ikke’. Man kan sagtens servere det, så det falder ud til éns egen fordel – kodeordet er fokus på dine egne kompetencer,” siger Heidi Heltborg Juul.

Der kan i det hele taget være mange gode forklaringer på, hvorfor man er blevet afskediget – uden at det stempler én, siger Lone Rank.

”Forklaringen kan fx også være: ’Min nye chef og jeg så meget forskelligt på, hvordan strategien skulle rulles ud’. Eller: ’Jeg vil meget hellere drifte end arbejde på det strategiske niveau – det er også derfor, jeg søger den her stilling hos jer’.” 

Gode råd

Lone Rank har en række fif til, hvordan du undgår, at en fyring kommer til at spænde ben for dig i din videre jobjagt:

  • Du skal kunne fortælle historien kort og præcist.
  • Øv dig i at fortælle historien i to-tre sætninger.
  • Vær klar i din tale – ellers kommer du til at signalere, at der er noget mystisk omkring det.
  • Hvis du kan sige: ’Jeg har lært af det og er blevet mere klar på mine egne værdier’, så vil du fremstå som reflekteret og ærlig.
  • Fortæl kun sandheden.
  • Sig aldrig noget negativt om en tidligere arbejdsgiver, chef eller ansættelsessted.

Det to sidste punkter er væsentlige faktorer, understreger både Lone Rank og Heidi Heltborg Juul.”Man skal tænke sig rigtig godt om, inden man begynder at hænge sin tidligere arbejdsgiver ud. Og så skal man være ærlig. Hvis man begynder at pynte på sin historie, kan det komme tilbage til én som en boomerang,” siger Heidi Heltborg Juul.

Lone Rank fortæller om én, der til en ansættelsessamtale havde ’glemt’ at oplyse, at han var blevet fyret. I ansættelsesudvalget var de enige om, at det var ham, de ville ansætte, men de kunne ikke få fat på ham på det telefonnummer, som han havde opgivet. Derfor ringede de i stedet til hovednummeret på hans arbejdsplads og fik at vide, at det var over et år siden, at han havde været ansat.

”Han fik selvfølgelig ikke jobbet. Så én gang for alle: Det går ikke at lyve eller at fortie sandheden. Vær ærlig uden at være selvudleverende, så skal det nok gå,” siger Lone Rank.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.