Jobrotation - også for djøfere

25-09-2013
2 min.

Send de fastansatte på efteruddannelse og få penge til en vikar. Lisbeth Maroti, ledig jurist, er i jobrotation i
 anklagemyndigheden i Aarhus.

Lisbeth Maroti, dimittendledig jurist fra 2010, og anklage-
myndigheden i Østjyllands Politi har dannet et usædvanligt
makkerpar.

De har nærlæst regler, udfyldt blanketter, ringet til jobcenter og Arbejdsmarkedsstyrelse, og nu er Lisbeth Maroti i jobrotation som fuldmægtig i Advokaturen for Økonomisk Kriminalitet.

Jobrotation går ud på, at arbejdspladsen får et kontant beløb for hver time, de fastansatte er på efteruddannelse, hvis der ansættes en ledig som vikar.

Ordningen har eksisteret i fire år, men er hidtil gået under radaren på det akademiske arbejdsmarked.

Fik nej fra jobcenteret

”Jeg kom ud i sommeren 2010, hvor det hele gik i sort for os nyuddannede djøfere. Derfor har de lønstøttede job været min redning rent fagligt,” fortæller Lisbeth Maroti.

Først skaffede hun sig et løntilskudsjob i afdelingen for straffe-
sager i Skat Aarhus. De ville gerne have beholdt hende, hvis de havde måtte. I foråret 2013 skaffede hun sig så et nyt løntilskudsjob i anklagemyndigheden.

Da støtteperioden udløb, gik hun til sit jobcenter for at få en
forlængelse, for også her ville hendes chef gerne beholde hende. 
Men jobcenteret sagde nej. Nu skulle hun finde sig et ustøttet job, lød det.

”Mit største ønske var – og er – et fast job, men hvor skulle jeg finde det her og nu på et arbejdsmarked, der er gået i stå?”

Timerne kan puljes

Hun gik til sin chef i advokaturen. Han gik i brechen for hende og spurgte HR-folkene, om de ikke kunne finde en løsning, så hun kunne blive noget længere, og så kom job
rotation på bordet.

”I et løntilskudsjob skal du selv bevise dit værd. Det har jeg gjort. Jeg har givet alt, hvad jeg kunne af mig selv. Men jeg har også været heldig. Det er ikke alle, der får en så ordentlig chef som min chef her i advokaturen,” siger Lisbeth Maroti.

I Beskæftigelsesministeriets forpost i det midtjyske,
 Beskæftigelsesregion Midtjylland, prøver konsulent
Bente Børre Petersen at gøre jobrotation mere kendt
på akademikerområdet.

”Der er ikke ret mange akademikerarbejdspladser, som har jobrotation inde på lystavlen, selvom det er et oplagt redskab i forbindelse med kompetenceudvikling. De er slet ikke klar over mulighederne,” siger hun.

Fx at man kan ’pulje’ timer fra forskellige medarbejdere, som er på efteruddannelse på forskellige tidspunkter og på dén måde få timer nok til en vikar.

Der er også fordomme om, at jobrotation er besværligt
at få på benene.

”Det er det ikke, og der er hjælp at hente. Bare ring til os,” siger Bente Børre Petersen.

Dagpengene løber ud til februar

Lisbeth Marotis jobrotationsjob i advokaturen er lige blevet forlænget til udgangen af februar næste år. Så kan det ikke forlænges yderligere.Man spiser af sin dagpengeperiode, mens man er i job-
rotation – ligesom i løntilskudsjob.

”Jeg er utrolig glad for mit job. Jeg fungerer på lige fod med mine kolleger, og jeg oplever, at jeg er fagligt velfunderet og udvikler mine kvalifikationer. Men jeg betragter stadig mig selv som arbejdsløs. Når min ansættelse udløber til februar, har jeg én måned tilbage på dagpenge. Så falder jeg ud af dagpengesystemet. For enhver arbejdsløs er det en stressfaktor.”

Jobrotation: Se beskæftigelsesregionernes hjemmesider.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.