Hver femte har ikke-akademisk arbejde

26-08-2013
3 min.

Kan du også pakke posten og læse korrektur? Hver femte privatansatte djøfer har i nogen eller høj grad et ikke-akademisk job.

Kan du multitaske? Det kan Cornelia Kaas. Hun er cand.merc.int. og direktionssekretær i sildeproducenten Lykkeberg A/S. Den ene dag læser hun korrektur på sildeglas-etiketter. Den næste er hun med til at diskutere, om de skal flytte deres produktion i Letland.

Hun er ikke alene.

Hver femte privatansatte djøfer siger selv, at de i nogen eller høj grad har et ikke-akademisk job.

Regn med, at det tal stiger.

”Det er helt sikkert, at fremtidens akademiker skal kunne mere af dét, som Cornelia Kaas kan,” lyder det fra Niels Lykke Jensen, som har analyseret akademikerledighed i 20 år i Akademikerne og nu er selvstændig arbejdsmarkedsanalytiker.

Ikke noget B-hold

I den offentlige sektor er det kun hver 10. djøfer, som siger, at de i nogen eller høj grad har et ikke-akademisk job.

Men det er ikke udtryk for, at der er opstået et B-hold af djøfere i den private sektor.

”Nej. Det her er ikke noget nyt,” siger chefen for Djøfs beskæftigelsessekretariat, Gert Nielsen.

”Private virksomheder har til enhver tid haft behov for, at deres djøfere bruger den brede palet. Opgaverne er meget mere ’go do’ og ’hands-on’ ude i det private. Du skal vride planerne ud af din direktørs hoved og selv få dem realiseret.”

Humanisterne lærte det på den hårde måde

Humanisterne lærte det på den hårde måde, dengang de havde tårnhøje ledighedstal, mens det stadig var gyldne tider for djøferne, siger Niels Lykke Jensen.

Humanisterne gik ind og overtog og udviklede mange vigtige blækspruttejobs, som før blev klaret af den dygtige hk´er.

Nu er det i den grad blevet djøfernes tur til at multitaske, fastslår Niels Lykke Jensen.

”Produktionen af nye kandidater vil så langt, vi kan se, være meget stor. Derfor er der ingen vej uden om, at der åbnes stadig flere nye jobs til dem i den private sektor. Jobviften vil blive enorm. Mange skal skabe deres eget job. Det bør vi give de unge en ærlig varedeklaration om.”

Gert Nielsen fra Djøf siger:

”Fremtidens jobmarked bliver mere angelsaksisk med en pragmatisk tilgang til, hvad et akademikerjob er.”

Gøgeunger og overuddannelse

Onde tunger kalder djøferne gøgeunger, som skubber lavere uddannede ud.

Andre taler om overuddannelse i samfundet. Det gør tænketanken Kraka.

Ifølge en undersøgelse fra Kraka har cirka hver femte akademiker et job, de formelt set er overkvalificerede til.

”Det er en fordobling siden begyndelsen af 1990´erne, og det er sket i takt med, at der uddannes flere akademikere. Hvis tendensen fortsætter, vil der fremover komme flere og flere akademikere i jobs med et lavt akademisk indhold,” siger analysechef i Kraka, Esben Anton Schultz.

Det viser, at arbejdsmarkedet er fleksibelt, og det er godt.

Men det betyder også lavere løn for den enkelte akademiker. Og måske på sigt lavere produktivitet og lavere økonomisk vækst for samfundet, fordi de højtuddannedes kvalifikationer ikke udnyttes fuldt ud, mener Kraka.

Vækstens helte

Men Kraka vender tingene på hovedet og forstår ikke hele virkeligheden ude i virksomhederne, lyder det fra Djøf.”I de mange små og mellemstore virksomheder, der aldrig har haft en højtuddannet ansat før, går det store behov for akademiske kompetencer hånd i hånd med en forventning om, at man i begyndelsen også kan pakke posten og tage telefonen,” siger Ole Bech Lykkebo, erhvervspolitisk chef i Djøf.

”Her er der brug for akademikere uden fine fornemmelser. De er ikke gøgeunger. De er vækstens helte.”

Produktiviteten er ikke truet af, at akademikere påtager sig jobs, der ikke er 100 procent akademiske fra dag ét, tværtimod, siger han.

Må stole på egne evner

Cornelia Kaas tror, det er sundt at komme ud fra universitetet og lære, at man ikke skal være for fin til at tage fat.

”Det betyder ikke, at du så har du brændt broen til de bonede gulve,” fastslår hun. Fortæl dem, hvad du laver.

Ret ryggen og fortæl, at i en lille virksomhed er man nødt til at stole på sine egne evner.

”På et stort sted fyldt med djøfere skal et projekt køres præcist efter samme skabelon som sidst. Her ser en handlingsplan ud, som du laver den.”

 

Kommentarer

Martin

27.08.2013 kl. 06.36

Det kan naturligvis skyldes flere faktorer, men fx at vidensniveauet i dansk erhvervsliv ganske enkelt er for lavt. Korrekturlæsning på sildeglas-etiketter kan et computerprogram da udføre (neuralt netværk, eller HMM). Det er også min erfaring fra samfundsvidenskaben på universiteterne, at de studerende ikke forstår de enorme muligheder der er i de softwareprogrammer de anvender. Og dem der underviser er lige så håbløse! Hvis det er det samme ude i de mindre danske virksomheder kunne det muligvis være en forklaring. Industrisamfundet er ved at blive faset ud og det må da være på tide at se fremad i stedet for bagud i en tåget fortid. Mange danske virksomheder kan for eksempel lære, at organisere den akademiske arbejdskraft efter ideer fra kunstig intelligens fx paradigmet ’distributed artificial intelligence’. Jeg synes, at eksemplet med korrekturlæsning på sildeglas-etiketter siger en del om de mindre virksomheder i Danmark. Vågn op!

0 kommentarer
2
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Daniel

29.08.2013 kl. 22.10

Jeg sidder selv i et job, jeg vil betegne som "ikke-akademisk" i en stor, dansk virksomhed.
Der er stadig masser af udfordringer, og mine år på universitetet kommer helt sikkert mig (og min arbejdsgiver!) til gode i det daglige arbejde.
Men, men, men... kandidatuddannelsen fra Statskundskab føles lidt som spild - både mht. den viden og de fagspecifikke kompetencer jeg ikke bruger i mit arbejde, og dels det det faktum, at samfundet har bekostet uddannelse og SU, som pt. har resulteret i et job, som de fleste fornuftige og motiverede personer uden akademisk uddannelse kan varetage.

0 kommentarer
2
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.