Cand.merc.ere tager magten i erhvervslivet

29-07-2013
2 min.

En stadig større del af eliten i dansk erhvervsliv kommer fra handelshøjskolerne. Derimod bliver der færre jurister i toppen af danske firmaer.

Tidligere var advokater og jurister selvskrevne kandidater, når et firma skulle ud og besætte en toppost. De tider er dog ovre, og i dag er det især cand.merc.-uddannede og økonomer, der udgør det absolut øverste lag i det danske erhvervsliv.

Det fremgår af en analyse fra Sociologisk Institut ved Københavns Universitet, der kortlægger den danske erhvervselite.

Jurister presset et trin ned

Eliten består af 170 personer, der alle sidder i direktionen eller bestyrelsen i mindst to af landets 1.000 største virksomheder. Og samtidig er de alle via disse poster forbundet til hinanden i tre led eller mindre.

Blot 13 af de 170 er jurauddannede, og kun syv er advokater. I stedet er især handelshøjskoleuddannede kommet ind i de øverste lag af virksomhederne. Men selv om juristerne ikke længere er topdirektører eller bestyrelsesformænd, er de ikke overflødige, siger Christoph Ellersgaard, der står bag eliteanalysen, til Jyllands-Posten.

”Det kan godt være, at advokater og jurister ikke længere er topchefer. Men faktisk har jurister aldrig været vigtigere, end de er i dag. De er blot blevet trykket et trin ned. Her befinder de sig i mindre grad som generalister, men er i stedet blevet til specialister,” forklarer han til avisen.

Elitepondus falmet hos advokater

Advokatrådets formand, Søren Jenstrup, kan godt genkende, at danske advokater ikke længere har samme indflydelse som før. Men i stedet for at beklage udviklingen udtrykker han stolthed over, at advokaterne hyres ind, så snart virksomhederne har brug for juridisk bistand med svære sager.

”Advokaterne har mistet den pondus, der klistrer til magteliten. Men det siger jo sig selv, at når Danmark i fremtiden skal leve af forretning, handel, knowhow og udbredelse af alt, hvad vi er gode til, i hele verden, skal vi selvfølgelig have flere af dem, der forstår driftsøkonomi og markedsmekanismer, til at sidde for bordenderne,” vurderer han over for Jyllands-Posten.

Økonomer får job som chefer

At folk med økonomisk indsigt ifølge eliteanalysen i stigende grad finder vej til topposterne, harmonerer med en Dansk Erhverv-undersøgelse fra tidligere i år. Den viste, at både cand.merc. og cand.oecon.-uddannede har stor sandsynlighed for at få lederstillinger i løbet af deres karriere.

”Økonomer kan ikke bare forstå, hvilke tal der er vigtige. De forstår også, hvorfor de er det, og kan selv tolke, hvad tallene betyder for virksomheden. Hvis du så også kan kommunikere, står du meget stærkt som leder,” sagde direktør Marc Dulong fra rekrutteringsbureauet Randstad Professionals dengang til djoefbladet.dk.

Kommentarer

Mikael

01.08.2013 kl. 08.47

Så er det synd og skam at der ikke er en ordentligt faglig undervisning på fx CBS, hvis nu man havde lært noget der var vigtigt og relevant for erhvervslivet.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.