Introvert: Sådan bliver du synlig

04-10-2013
4 min.

Vi skal brande os selv, får vi at vide igen og igen. Det kan synes svært, hvis man er introvert. Men det kan lade sig gøre at være synlig uden at råbe højt og slå ud med armene.

Mange af de gode råd, vi får om at markedsføre os selv, er skræddersyet til ekstroverte. Men hvad nu hvis man er én af dem, der helst sidder bag lukket dør og fordyber sig i sit arbejde, og helst lader de andre om at føre ordet på teammøderne? Faktisk kan cirka en tredjedel af os betegnes som introverte.

Men umiddelbart kan det synes svært for introverte at være synlig i en tid, hvor vi hele tiden får at vide, at vi skal brande os selv og til stadighed gøre opmærksom på vores resultater. Det er dog ikke umuligt.

Vær dig selv

De introverte skal bare lære at være synlige på deres egen måde og samtidig skele en lille smule til de ekstroverte. Sådan lyder det samstemmende fra Tommy Kjær Lassen, teolog og ph.d. i ledelsesfilosofi og direktør i Vita Activa, en konsulentvirksomhed indenfor ledelses- og teamudvikling og fra Frederik Iuel, chefkonsulent i Djøfs Karriere- og Kompetencecenter, der jævnligt coacher introverte djøfere.

Frederik Iuels råd til de introverte lyder først og fremmest:

”Introverte har typisk mange andre forcer. Det er dem, de skal fokusere på og sætte ord på: Tænksom, grundig, kvalitetsbevidst, specialist og meget mere. Men samtidig nytter det ikke, at man én gang for alle lukker sig ned i den boks, der hedder introvert. Og det nytter heller ikke noget at gå rundt og være sur på dem, der har rundsavene på og fører sig frem. Vi kan ikke alle samme være den glade sælger..”

Drop kapløbet med de ekstroverte

Tommy Kjær Lassen betegner sig selv som introvert. Men samtidig lever han af at sælge kurser og rådgive andre. Og der et ikke noget problem. Det kræver bare forberedelse. Hvor ekstroverte bare går ind og tager scenen, skal introverte øve sig på det. Også Tommy Kjær Lassen.  

”Som introvert skal du droppe kapløbet med de ekstroverte. Du skal stå ved dig selv, for alt andet bliver falsk. Men du skal også udfordre dig selv ved at komme ud af din komfort-zone. Verden kommer nu en gang ikke til dig, du bliver nødt til at komme til verden,” siger Tommy Kjær Lassen.

Frederik Iuel er enig i, at introverte sagtens kan lære at være ’på’. Med øvelse ender det faktisk typisk med et rigtig godt resultat – netop fordi de har forberedt sig, og har en dyb viden om det, de taler om.  

”Der er fx mange ellers introverte professorer, der er gode formidlere, fordi de bare kan deres stof. Og fordi de har øvet sig. Du kan starte i det små, med at spørge din chef, om du ikke må introducere en ny opgave på næste teammøde,” siger Frederik Iuel.

Få din egen blog

Men synlighed handler jo ikke bare om at være ’på’. Det handler også om at vise, at du rent faktisk kan dit stof – måske endda på ekspertniveau.

Og her kan din egen blog måske være indgangen. Det er i hvert tilfælde et råd til de introverte fra den amerikanske professor i Business Administration, Dorie Clark, der har skrevet en bog om personlig branding. På sin blog på Harvard Business Review (http://blogs.hbr.org/2013/09/personal-branding-for-introverts/) skriver hun:

”På din blog kan du bruge tid til at formulere dig og engagere dig i reel dialog med andre. Her kan du opbygge dit eget brand på kvaliteten af dit arbejde uden at rende rundt til cocktailselskaber på evig jagt efter visitkort.”

Tommy Kjær Lassen mener også, det kan være en god ide med en blog – for nogle.

”Det betyder selvfølgelig noget, om den så også bliver læst. Men hvis man parkerer nogle gennemtænkte refleksioner i en blog, kan man hurtigt bringe dem ind i en anden sammenhæng, og det giver en tryghed, at man ikke bare skal jappe noget af sig.”Dorie Clark har også et andet råd. Du behøver ikke nødvendigvis at tage en hel forsamling med storm.

”Sæt dig i stedet for at knytte bånd til kolleger, kunder og kontakter én for én,” lyder det fra Dorie Clark.

Sådan er du

Men det er også vigtigt at melde ud, at man er introvert – ikke som undskyldning- men bare så man undgår misforståelser og får et glattere samarbejde med de ekstroverte, lyder det fra Tommy Kjær Lassen.

Når en opgave er i startfasen, opfordrer han til, at man gør klart, hvad en introvert tilgang til løsningen kan bidrage med, og hvad der er vigtigt for én.

”Det kan fx være, at man kan være med til at sikre, at man kommer i dybden, og at man har et fokus på kvalitet. Men også, at man får energi af at sidde alene, og det ikke er fordi, man er sur eller genert, at man ikke har lyst til gruppearbejde.”

Når så alt det er sagt, er det også vigtigt, at ledelsen sikrer, at der er plads til mangfoldighed og dermed ikke lægger op til en kultur, hvor der bliver konkurreret på, hvem der er bedst til at gøre opmærksom på sig selv, mener Tommy Kjær Lassen.

Kommentarer

John H

02.10.2013 kl. 15.21

Jeg tror, vi introverte er en vigtig ressource. Både virksomheder og stat bør huske at opfordre - også - introverte til at komme med input eller rejse flag, særlig i relation til risikostyring, kvalitetssikring og innovation.

0 kommentarer
4
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Sarah

02.10.2013 kl. 21.44

God artikel! Dejligt at Djøf endelig lægger en smule fokus på os introverte. Jeg har ellers været til adskillige arrangementer med tvungen networking, kurser, hvor jeg har fået at vide, at jeg er fortabt, hvis jeg ikke er "en netværker" etc. Kunne godt tænke mig, at I engang imellem på de kurser lagde vægt på introverte kvaliteter -det ville være en lettelse!

0 kommentarer
14
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Hanne Urhøj

02.10.2013 kl. 23.53

Lidt baggrund og nogle input og gode råd til 'introverte' fra en jungiansk analytiker.
Introvert og ekstravert er begreber, der stammer fra den schweiziske psykiater Carl Gustav Jungs teori om typologi, som bedst kendes fra personlighedstests, der af mange kendes under betegnelser som MBTI og JTI.
Efter Jungs teori er vi både introverte og ekstraverte. Vi har 8 måder for bevidsthed: 4 introverte og 4 ekstraverte måder. Det ekstraverte retter sig mod den ydre verden mens det introverte retter sig mod den indre verden.
Selvom vi alle således ”har adgang til” 8 måder for bevidsthed, navigerer vi gennem livet primært med de 2, som er lettest tilgængelige for - bevidstheden. Her vil den ene være introvert og den anden ekstravert og vi vil have naturlig præference for den ene, mens den anden så er en hjælpefunktion.
Hvis et menneske har naturlig præference for introversion, siger vi at det menneske er ’introvert’. Men det menneske har så altså en ekstrovert hjælpefunktion, at støtte sig til.
I vores ’ekstraverte’ kultur undervurderes ’introverte’ mennesker ofte, dels fordi omgivelser kun ser den mindre udviklede ekstraverte hjælpefunktion, dels fordi de i vores 'ekstraverte' kultur er hårdt presset til at arbejde med og primært udvikle deres ekstraverte hjælpefunktion. Det udtrætter det et menneske, at være presset på noget, som går imod den medfødte naturlige præference. Og det er her, vi ofte opdager, om der bliver performet på en hjælpefunktion, for det kan være vanskeligt at spotte om en person er ’ekstravert’ eller bare performer ’ekstravert’ for at leve op til omverdenens forventninger.
Jeg er jungiansk analytiker med speciale i Jungs typologi og er både coach og behandler og arbejder med udgangspunkt i Jung’s typologi og mit råd er, at dem, vi kalder ’introverte’, skal passe rigtigt godt på sig selv.
Her er et par input og gode råd til ’introverte’:
1. Der er intet forkert ved at være primært introvert. Men det kan være forkert, at gå imod sin ’introverte’ natur og dagligt stille op til ’ekstraverte’ opgaver og samarbejder, som man ikke har naturlige anlæg for. Det øger sårbarheden blandt andet overfor stress.
2. Sørg for at få en uddannelse – eller efteruddannelse - der giver dig de bedste muligheder for at arbejde med opgaver, der ligger til dine medfødte præferencer.
3. Sørg for at få et job eller i det mindste jobfunktioner, hvor du får opgaver, som giver dig de bedste muligheder for at være ’introvert’.
4. Undgå storrumskontorer.
5. Sørg for gode lange stunder for dig selv i din fritid.
6. Sørg for at få et værelse, hvor du kan trække dig tilbage i dit hjem.
7. Find din egen og familiens typologi og sæt dig ind i, hvordan I kan indrette jer bedst muligt med hinanden med udgangspunkt i jeres forskellige typologier. Det kan være en stor udfordring for en ’introvert’ forælder at have ’ekstroverte’ børn (også for børnene!) Men man kan indrette sig og træne at få de to modsætninger til at forenes.
8. Vær opmærksom på symptomer på stress, angst og depression, som kan hænge sammen med forkert typeudvikling eller forkert typeanvendelse.
9. Hold fast i - både på job og hjemme - at du er ’introvert’ og bed om lov til at sove på det, før du lader dig presse til at tage stilling i en sag. Et af dine stærke kort er, at du kan medvirke til, at I får tænkt jer om eller mærket efter, før der træffes vigtige beslutninger.
10. De ’ekstroverte’ har - som du - en næst bedste side og den er introvert og det er sundt for det at blive presset til at falde lidt ned med lidt introversion.
11. Introvert-ekstravert er bare et af 4 modsatte par i typologien og det kan være en meget stor hjælp at finde ud af om man er en ’introvert’ tænke-, føle-, sanse- eller intuitiv type. Der er en meget stor forskel!
Jeg har netop vundet førstepræmien i en stor posterkonkurrence med en typologiposter på den XIX jungianske verdenskongres - jeg ved, hvad jeg taler om og du kan se mere på min firma facebookside: https://www.facebook.com/Introverte?ref=hl som henvender sig primært til ’introverte’. Her kan du se tekster, filmklip og forslag til bøger om ’introverte’ – du er meget velkommen til at ”like”, ”dele” og ”kommentere” hvad du ser på siden.
Du kan også finde tekster om typologi på min hjemmeside: www.psykoanalyse.nu – hvor der er mere på vej.

0 kommentarer
24
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Grete Vangsø

07.10.2013 kl. 11.26

Spændende artikel og ja den videnskabelige personlighedspsykologi differentierer mellem ekstroversion og introversion som stabile træk gennem livet.
Vi skal passe på ikke at få skabt en diskurs der handler om et enten eller for så mister vi nuancerne.
Mennesker og verden er kompleks.
Tænksomhed, grundighed og kvalitetsbevidsthed beskrives i artiklen som kompetencer knyttet til den introverte personlighed, hvorimod den "glade sælger" beskrives som den ekstroverte.
Jeg undrer mig til stadighed over at vi er nødt til at ordne verden i så rigide kategorier. Naturligvis kan ekstroverte levere grundige og gennemtænkte løsninger. Selvfølgelig kan introverte tage ordet indgå kompetent i gruppearbejde og lade sig inspirere af andres tanker.
Det handler om at kende sine præferencer, om at ville arbejde med sig selv og den gruppe man er en del af. Det handler om at give og at tage plads. En familie, et ledelsesteam eller en hvilken som helt gruppe har godt af at kende hinandens persontype præferencer, for det er vi bidrager bedst til opgaveløsningen.
Alt dette arbejder organisationspsykologer med til daglig og jeg stiller mig også gerne til rådighed.

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Signe Mørkenborg Larsen

07.10.2013 kl. 11.27

Jeg skriver speciale om introverte ledere lige nu - Og mangler nogle introverte ledere der vil stille op til et anonymt interview om, hvordan de bruger det at være introvert som leder - Jeg vil netop gerne belyse fordelene ved at have en introvert leder, hvilket er fuldstændigt overset i litteraturen.
Jeg er selv introvert, men er overbevist om, at jeg kan bidrage med nogle andre ting, som bl.a. dybde, refleksion og at lytte til andre.
Jeg vil sætte pris på al hjælp, hvis I er introverte ledere eller kender nogen?
- Dejlig artikel!

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Anonym

18.03.2017 kl. 12.51

Jeg er introvert, og det er et KÆMPE problem for mig. Mine kolleger kan / vil slet ikke integrere mig i afdelingen. Jeg er den blå smølf, og passer bare slet ikke ind. De hilser ikke på mig, siger ikke farvel og er i det hele taget enormt fejlsøgende og prøver hele tiden på at aflevere deres frustrationer hos mig. Jeg kan ikke let komme af med deres frustrationer og bærer på dem i lang tid før jeg kan slippe dem. Så mine ressurser går meget til at prøve at komme i balance.
Jeg føler jeg hænger i en tynd tråd mht. ansættelse fordi jeg bliver den, som hele tiden bliver centrum for konflikter.
Og tro mig! JEG SØGER SLET IKKE NOGEN FORM FOR KONFLIKT FOR JEG ER DEN ENESTE INTROVERTE FØLER JEG.
Hvad skal jeg gøre. Hvis jeg ikke bliver angrebet af den ene, så gør jeg det af den anden.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.