Lederne brænder mest for arbejdet

11.9.2013

af

Chefer slår alle andre faggrupper, når det drejer sig om at være veloplagte og have et job, der giver selvtillid. En stor undersøgelse giver lederne topkarakterer i arbejdsglæde.

Arbejdet booster selvtilliden, og opgaverne er så interessante, at man ikke kan undgå at blive opslugt af dem. Sådan har flere end 8 ud af 10 ledere det. I en stor undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø giver de alle andre faggrupper baghjul i forhold til selvtillid og arbejdsglæde. For eksempel svarer 85 procent af lederne, at arbejdsopgaverne er interessante og inspirerende. På hele arbejdsmarkedet synes kun 44 procent af alle, at deres job er spændende.

Ifølge seniorforsker Thomas Clausen på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø ligger det i ledernes DNA, at de kan lide at arbejde.

”Lederne bliver udvalgt, fordi de har et drive. De identificerer sig med arbejdspladsen, og den gode leder viser, at arbejdet er sjovt, fedt og spændende,” siger han.

Ejerskab giver arbejdsglæde

En af de arbejdsglade chefer er Klaus Nørgaard, økonomidirektør i Advansor, der sidste år blev kåret som Gazelle-virksomhed i Børsen. Det tog ham 12 år at arbejde sig op fra revisorassistent til direktør, og chefjobbet er sjovere end at være menig ansat, mener han.

”Som chef har man et større ejerskab til at løse opgaverne. Jeg kigger ikke på antallet af arbejdstimer, men bliver ved, til jeg er tilfreds med resultaterne. Det betyder meget at kunne bestemme over sin dagligdag.”

For Klaus Nørgaard giver titlen direktør ikke i sig selv stolthed. Han får i stedet motivation og arbejdsglæde ved at løse opgaver og nå mål med Advansor. En gang om året udstikker chefgangen overordnede mål for hver enkelt leder. En af succesoplevelserne for Klaus Nørgaard har været at få Advansor til at følge de krav til rapportering, som den amerikanske ejer stillede efter, at de sidste år købte virksomheden.

Magt giver mening

Lederne er veltilfredse, fordi de selv har valgt jobbet – og selv kan bestemme en stor del af indholdet, forklarer Jens Holmgren, lektor og forsker i ledelse på AU Herning, Aarhus Universitet.

”Arbejdsglæde hænger sammen med, om man får lov til at bestemme og sætte dagsordenen. Når nogle medarbejdere er mindre arbejdsglade, kan det skyldes, at de ikke selv bestemmer, hvad de laver. Lederne er ikke underlagt så mange begrænsninger, og så bliver de lettere opslugt af arbejdet,” siger han.

Menige medarbejdere kan være utilfredse med, i hvilken retning arbejdspladsen bevæger sig, og at de ikke har indflydelse på beslutningerne. Den utilfredshed slipper cheferne ofte for. Som leder kender man baggrunden for beslutningerne og vælger selv de løsninger, som ser mest optimale ud.

Mellemledere er mellemfornøjede

Generelt er lederne veltilfredse med jobbet, men der er forskelle. Den øverste ledelse har det ifølge undersøgelsen en anelse sjovere end ledere længere nede ad rangstigen.

”Mellemlederne kan blive klemt mellem topledelsen og medarbejderne. De er typisk mere pressede,” fortæller Jens Holmgren.

Brænd ikke ud

Selv om chefjobbet er spændende, siger hver femte leder i undersøgelsen, at arbejdet tager energi fra privatlivet. Det har Klaus Nørgaard også oplevet. For flere år tilbage mærkede han kanten af stress. I dag tjekker han stadig mails og står til rådighed i ferie og om aftenen, men han er blevet opmærksom på kroppens faresignaler, når arbejdet tager overhånd. Når han kommer hjem, skal han holde fri.

”Når jeg træder ind ad døren, forventer mine små børn, at jeg er til stede – ellers hopper de på computeren. Det er en god måde at koble af på at være sammen med familien,” siger han.

Det er vigtigt, at lederne husker at geare ned. Forskningen viser, at folk med højt engagement har øget risiko for førtidspension. Det gælder også djøfere, forklarer seniorforsker Thomas Clausen.

”Man skal kunne brænde for ting for at kunne brænde ud. Chefer arbejder hårdt og længe og forfølger sagen, men må ikke glemme at lytte til kroppen og psyken. Man kan spænde buen så hårdt, at man knækker nakken,” siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Skattestyrelsen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Århus Statsgymnasium
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet