Danske medarbejdere er bare så tilfredse

13.9.2012

af

Danskerne er de mest tilfredse medarbejdere i hele verden og er blandt dem, der har mindst fokus på forfremmelse, viser ny undersøgelse. Nok en sandhed med modifikationer, mener professor.

Der er fyringsrunder her, nedskæringer der, og lønforhøjelser får vi ingen eller meget lidt af. Alligevel er vi verdens mest tilfredse medarbejdere.

Det viser den seneste ’Randstad Workmonitor’ analyse. Randstad er en verdensomspændende rekrutteringsvirksomhed. De interviewer løbende medarbejdere i hele verden – mindst 400 interview i hvert land.

Ifølge deres undersøgelse er 83 procent af danske medarbejdere meget tilfredse eller tilfredse. Nordmændene kommer ind på en andenplads, mens svenskerne er nogle af dem, der rykker på sig. Her er der sket en stigning på 10 procent i meget tilfredse medarbejdere siden sidste måling. Helt i bund ligger Japan, Kina og Hong Kong. 

Selvfede danskere

Men er danskerne nu også så glade for deres job?

Nej, nok ikke mere end de fleste andre, mener professor Niels Westergård-Nielsen, Institut for Økonomi og Nationaløkonomi, Aarhus Universitet. Nok nærmere lidt ’lalleglade og selvfede’, som han siger.

”Det her er en bekræftelse af mange andre tidligere undersøgelser. Og vi labber det i os. Men ikke dermed sagt, at danskerne har det ih så godt på jobbet. Vi skal være meget påpasselige med at sammenligne på tværs af grænserne på grund af kulturforskelle, for jeg mener, den måde, vi svarer på sådan en undersøgelse på, ligger i folkesjælen.”

Han henviser til grækerne, der i mange år har været blandt dem, der har været mest utilfredse.

”Okay, nu har de en grund til det. Men de har været negative i alle undersøgelserne til trods for, at det samtidig er et af de folkefærd, der lever længst,” siger Niels Westergård-Nielsen. 

Danskerne hviler i jobbet

Ifølge undersøgelsen er danskerne tilsyneladende også så glade for deres job, at de ikke i synderlig grad fokuserer på forfremmelse. Hele 62 procent har ikke det fokus, og kun fire procent er meget fokuseret på at stige i graderne. I Europa er det kun svenskerne, der har en anelse mindre fokus på forfremmelse, end danskere har.

Her skal vi lige holde for øje, at det er alle danskere, der er blevet spurgt. Havde det udelukkende været djøfere, ville det nok have set anderledes ud, mener Niels Westergård-Nielsen.

Men i øvrigt mener han, at når danskerne - og han understreger, at her taler han ikke om djøferne - ikke har de store rundsave på for at komme op i graderne, så kan det blandt andet tilskrives skattetrykket.

”Du får ikke en synderlig større bid af kagen efter skat, selv om du stiger i graderne. I andre lande er skattetrykket ikke så progressivt som i Danmark,” siger Niels Westergård-Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet