Jobfest i Norge

21-02-2012
5 min.

Et overophedet jobmarked. Stor mangel på økonomer. Barselsvikariater, der ikke kan besættes. Svenskerne har set lyset og valfarter til landet med den store oliepengetank, men hvor bliver danskerne af?

Kriseramte danske håndværkere, ingeniører og psykologer er ifølge Berlingske ved at opdage, at fjeldlandet med den store oliepengetank og de kun 4,5 mio. indbyggere frister med over 60.000 ledige stillinger.

Men hvor bliver djøferne af? Der er ikke kun brug for offshore folk og tandlæger nord for polarcirklen. Ifølge norsk Statistisk Sentralbyrå er der fx 9.500 ledige jobs inden for kategorien ’advokater, revisorer og andre private’.

”Danskere bliver vurderet vældig positivt på det norske arbejdsmarked. Mens vi har rigtig mange svenskere inden for alle fag ansat i det private erhvervsliv på et overophedet jobmarked, er interessen fra danskerne lille. Jeg ved ikke rigtig hvorfor,” siger Britt Roil, recruiting consultant i norsk Mercuri Urval, til djøfbladet.

På Den danske Ambassade i Oslo klikker ambassadør Hugo Østergaard-Andersen hjælpsomt ind på den store norske jobportal finn.no og finder 94 ledige stillinger som siviløkonom – man må jo bruge de norske betegnelser – og 62 ledige advokatstillinger.

”Der er nogle fejlplacerede smuttere imellem, men dén, der giver sig til at lede, finder så til gengæld også andre interessante tilbud,” siger han efter at have studeret stillingerne lidt nærmere.

Og ja, det er en god ide for fx unge danske erhvervsøkonomer at tjekke det norske arbejdsmarked ud, svarer Tom Bolstad, direktør i Econa, Norges største interesseorganisation for alle med en højere økonomisk-administrativ uddannelse.

”Der er stort behov for folk med højere økonomisk uddannelse i Norge. Det gælder i udpræget grad i erhvervslivet, men også i kommunerne,” siger han.

Specialer som HR, finans og andet, faktisk stort set alt, som kan bruges i virksomhederne, er der ifølge Tom Bolstad efterspørgsel efter.

Danskere har den fordel, at norske virksomheder har et godt kendskab til uddannelserne på Copenhagen Business School, fordi den er vældig populær blandt norske studerende, påpeger han.

”Kontakt os gerne i Econa for at få karriereråd i Norge,” tilbyder Tom Bolstad.

Ja tak til kvalificerede danskere

På kpmg.no – revisions- og konsulentgiganten KPMG i Norge – ligger der 25 utlyste stillinger om fagfolk indenfor revision, rådgivning og skatteret.

Stillingerne kræver erfaring, men kvalificerede danskere kan bestemt komme i betragtning, lyder det fra Vivi Kristensen, HR/kompetensedirektør i KPMG Norge.

”Vi har i de seneste år rekrutteret et stigende antal svenskere, både nyuddannede og erfarne, og vi er positive over for at vurdere danske ansøgere på samme måde.”

Firmaet begynder også allerede nu at ansætte cirka 70 nyuddannede fra den kommende sommers studentkull til start 1. august.

”Vi har gode erfaringer med nordmænd, som er uddannet fra Copenhagen Business School, så vi vil også sagtens kunne rekruttere nyuddannede danskere fra CBS. Men vi vil i så fald først sikre os, at KPMG i Danmark har fået dækket sit behov,” siger Vivi Kristensen.

I Norges største advokatfirma, Thommessen AS, ansætter de fra tid til anden svenske jurister. Så danske jurister er også aktuelt, siger HR-direktør Carl Geving.

Det er forretningsjuridiske fag som fx international selskabsret, som sælger billetter til ikke-nordmænd til den norske advokatbranche.

Men man skal lære sig skriftligt norsk og – medmindre man agter at blive i Norge i længere tid – man skal helst være lidt længere i karrieren end 1. års advokatfuldmægtig.

Tomme barselsvikariater

For KPMG tæller en god eksamen plus relevant studiejob og engagement i studentermiljøet. Tom Bolstad tilføjer frivilligt arbejde og trainee-ophold og internships, som danske dimittender oftere har på cv´et end norske.

Men man bør også kunne argumentere overbevisende, hvorfor man vil flytte til Norge, understreger Vivi Kristensen fra KPMG.

For i Norge er et job ifølge arbejdsmiljøloven i udgangspunktet et fast job, og der skiltes ikke med tidsbegrænsede stillinger, bortset fra til legitime undtagelser som fx barsels- eller sygdomsvikariater.

”Derfor må du skrive et personligt brev om din motivation og dit tidsperspektiv. Sidder kæresten og sukker nede i København med jeres nyfødte barn, bliver arbejdsgiver nok lidt skeptisk,” siger Britt Roil fra Mercuri.

”Men når man ansætter en 27-årig nordmand, forlanger man jo heller ikke, at han eller hun bliver de næste ti år. Så hvis du har et tidsperspektiv på måske to år, så har du bestemt noget at byde ind med.”

Og så har Britt Roil et godt tip: I Norge er der barselsvikariater, som slet ikke bliver slået op, fordi arbejdsgiverne tror, at de alligevel ikke kan få nogen.”Skriv uopfordret og tilbyd din tjeneste dér.”

Der findes også vikarbureauer, og Stortinget har lige sanktioneret et vikarbyrådirektiv, netop fordi der er brug for midlertidig arbejdskraft – innleide arbeidstakere – på det norske arbejdsmarked.

Hvis du vil søge djøf-job i Norge

Start på finn.no

Hold øje med netavisen Dagens Næringsliv dn.no

  • Skriv uopfordrede ansøgninger, også om ikke-opslåede tidsbegrænsede stillinger og barselsvikariater (svangerskapspermisjon).
  • Kontakt Econa om karriereråd i Norge.
  • Tag kontakt til norske rekrutteringsfirmaer og vikarbureauer.
  • Tjek store virksomheder som fx Telenord, Posten, Statoil og Aker Solutions.
  • Tjek Stavanger ud. Offshore-branchen støvsuger med sine høje lønninger byen for højtuddannet arbejdskraft fra alle andre sektorer.

Bonus for danskere

Mange norske studerende har i tidens løb taget dansk eksamen fra CBS, så norske virksomheder har et godt kendskab til danske business-uddannelser.

  • Lille sprogbarriere.
  • De fleste djøf-jobs er i Oslo eller Stavanger, ikke højt mod nord.
  • Regn norsk løn, pension og skat igennem. Facit kan vise sig bedre, end lønniveauet umiddelbart fortæller.

Benspænd

Der må i princippet ikke opslås ikke-faste jobs, bortset fra fx sygdoms- og barselsvikariater. Derfor må man kunne argumentere over for arbejdsgiver, hvorfor man vil flytte til Norge og gerne angive et tidsperspektiv. Det er dog under opblødning med et nyt vikarbyrådirektiv.

  • Bolig er dyrt og svært at skaffe, ikke mindst i Oslo og Stavanger.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.