Internettets daglejere indtager Norden

30-11-2012
3 min.

De er billige og fleksible, og deres frokoster og ferier koster intet. Portal for virtuelle freelancere vokser hver måned med 50 procent i Nordeuropa.

Forleden skulle Steffen Hedebrandt, Client Marketing Manager Europe i Elance, bruge et svensk PR-bureau. Han kontaktede en af sine freelancere, rumænske Nicoleta Hamza, og briefede hende om kravene til bureauet. Et par timer efter mailede hun ham en liste med relevante bureauer.

Nicoleta får fem dollars i timen og leverer et glimrende stykke arbejde. Hun synes, hun får en god løn. Han synes, han for en billig penge sparer på sin egen dyrekøbte tid.

”Uanset om man stikker hovedet i busken og ikke vil se det, er det her en ustoppelig global trend,” siger Steffen Hedebrandt.

Stormer frem i Nordeuropa

Han er 29 år, cand.merc. fra CBS og flyttede i april til Norge, da han fik job i Elances nye europæiske hovedkvarter i Oslo, som har 90 fastansatte og 200 tilknyttede freelancere.

Internettet gør det nemmere at søge, finde og indgå aftaler worldwide med kvalificerede folk, som konkurrerer på både pris og kvalitet.

Elance – udtales ligesom freelance – har globalt set to millioner freelancere i databasen, og der kommer 20.000 nye til hver uge. Det Silicon Valley-baserede firma er størst i USA, UK, Australien og Canada, når det gælder antallet af kunder i form af virksomheder, som søger freelancere på portalen. Men firmaets største vækst ligger i Nordeuropa nu.

Virtuelt videnarbejde

Denne nye industri – cloud working eller ’menneskeskyen’ – begyndte med IT-opgaverne. De er stadig størst på nettet. Men design, grafik, markedsføring og andre kreative fag ligger i dag i overhalingsbanen.

Og det rykker stærkt for kommunikation, administration, bogholderi, revision, produktudvikling, sociale medier og oversættelser.

”I fremtiden kan du med et par klik finde globale freelancere til alle typer videnarbejde, som kan udføres, uden du fysisk behøver være til stede,” siger Steffen Hedebrandt.

Kontant afregning for godt arbejde

På det virtuelle arbejdsmarked er det lige meget, hvem eller hvordan du er, bare du kan dit kram til den rigtige pris. På nettet er der kontant afregning og straf for dårligt arbejde. Elance beder kunden om at give freelanceren en karakter og en anmeldelse efter hvert udført job.

Hvis man får positive anmeldelser, kan man skrue sin pris op. Men i starten må man nok dumpe den for at komme ind i varmen, forklarer Steffen Hedebrandt.

Det lyder som gift i ethvert fagforeningsøre. Men Steffen Hedebrandt er rent faktisk et loyalt fagforeningsmedlem. Han sad i bestyrelsen for Djøfs branchenetværk for selvstændige og er i dag manager for Djøfs Norges-gruppe på LinkedIn.

”Vi er nødt til at omfavne dét her frem for at flygte fra det. Ugebrevet Mandag Morgen taler fx om, at Danmark har 40 år til at skabe 400.000 nye akademikerjobs til alle dem, der vil komme ud fra universiteterne. Det kan vi kun gøre ved at skabe nye virksomheder. Men hvis vi ikke udnytter det nye internetbaserede arbejdsmarked, er der en masse nye små og mellemstore virksomheder, som slet ikke bliver skabt i Danmark.”

Hovedparten stadig fastansatte

Freelancemarkedet specielt for højtuddannet arbejdskraft er steget gennem de senere år, lyder det fra Dansk Erhverv.”Før tænkte man, at man måtte have alle kompetencerne in-house. I dag tænker virksomhederne mere i netværk og supplerer de faste kernemedarbejdere med projektansatte og freelancere efter behov. Det gælder især for videnbranchen og er en fremadrettet tendens,” siger Jakob Titge, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Men vi skal ikke være bange for, at vi alle kommer til at arbejde på freelancevilkår, understreger Jakob Titge.

”Sådan bliver det ikke. Hovedparten af kompetencerne vil fortsat være fastansatte kernemedarbejdere.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.