Skal dagpengeperioden forlænges?

6.9.2012

af

Omkring 500 djøfere ryger ud af dagpengesystemet inden for det næste halve år. Kun et mindretal kan få kontanthjælp.

Timeglasset er ved at rinde ud for næsten 500 djøfere. De står til at miste deres dagpenge inden for det næste halve år, fordi dagpengeperioden forkortes til to år ved årsskiftet. Og bag de 500 står mange flere i arbejdsløshedskøen og nærmer sig farezonen.

Mere end 70 procent af de djøfere, der efter nytår har været ledige i to år, vil ikke være berettiget til at få kontanthjælp. Sådan lyder vurderingen fra den politiske chef i Akademikernes A-kasse (AAK), Michael Jacobsen.

Uden kontanthjælp får de langtidsledige djøfere formentlig hverken efteruddannelse, løntilskudsstillinger eller virksomhedspraktik. Kommunerne skal nemlig bevilge penge til disse aktiviteter, og det har de næppe incitament til, forklarer Michael Jacobsen:

”Kommunen betaler i forvejen ingen kontanthjælp til dem, så de vil nok være mere tilbøjelige til at hjælpe dem videre, som får dagpenge eller kontanthjælp. For kommer de i arbejde, så slipper kommunen for den udgift.”

Brug for lempede regler?

Der har været heftig diskussion om dagpengeperioden hele sommeren, og i august sagde Djøfs formand, Lisa Herold Ferbing, til djøfbladet.dk, at regeringen bør lytte til de ledige, der er på vej til at miste dagpengene.

”Opstramningen af dagpengereglerne skete ved indledningen af en historisk lavkonjunktur. Det var udtryk for dårlig timing, og regeringen bør ved forhandlingerne om finansloven finde en løsning, så ledige ikke bliver tvunget fra hus og hjem. Det kan være en midlertidig forlængelse af dagpengeretten og en lempelse af reglerne for, hvor meget man skal arbejde for igen at kunne få dagpenge.”

Indtil videre har regeringen dog afvist alle former for lempelser og henvist til, at der er afsat 332 millioner til en såkaldt akutpakke, der skal hjælpe de langtidsledige dagpengemodtagere tilbage i arbejde.

 

Hvad synes du – bør dagpengeperioden forlænges? Klik din stemme i afstemningen ude til højre – eller giv din mening til kende i kommentarfeltet under artiklen.

Få de seneste nyheder fra djøfbladet.dk direkte i din indbakke. Abonnér på vores nyhedsbrev - så modtager du hver fredag en mail med ugens historier. Du kan tilmelde dig her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 2. okt. 2023
Job
Odense Kommune
Job
Kommune Kujalleq
Job
TACK International A/S
Job
Grønlands Selvstyre, Skattestyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Allan Emmertsen
11 år siden
Afstemningen afspejler tydeligt holdnigen til det at være ledig eller endnu værre kontanthjælpsmodtager: "Hvor er du ansat?", og du kan så svare "I det offentlige eller I det private". Ja, det er ikke blot arbejdsmarkedet, man står udenfor ....