Har Venstre et falsk billede af dansk økonomi?

24-05-2011
2 min.

Læserbrev fra Palle Graversgaard, folketingskandidat (A), Midsommervej 114, 6261 Bredebro.

I april-nummeret af djøfbladet skriver to folketingskandidater fra Venstre,  at ”nu hvor Danmark stort set er kommet gennem krisen med en ledighed, der stadig er så historisk lav som 4 (f-i-r-e) procent” – det halve af vores nabolande – hvor vi står med et hul i statskassen , har udsigt til faldende arbejdsstyrke,  og danske virksomheder, der hver eneste dag udfordres benhårdt på både hjemme- og eksportmarkederne, er tiden ærlig talt ikke til lemfældig omgang med de økonomiske teorier (ordret citat).

Som djøfer og socialdemokratisk folketingskandidat skal jeg oplyse læserne om, at hvis Venstre tager afsæt i sådanne sammenhænge, som fremgår af citatet ovenfor, så er vi dømt til at mislykkes med en genopretning af dansk økonomi.

Sagen er nemlig at Danmark  to år inde i krisen har mistet 160.000 jobs.  Til sammenligning mistede vi kun 30.000 og 80.000 jobs under de to oliekriser i 70érne.

Danmark er dermed ramt som Irland, Spanien, Portugal, Grækenland, USA.  Men vores udgangspunkt er bedre, da vi ikke har den samme store gæld. Men både Sverige og Tyskland er forbi krisen.

Så påstanden om at Danmark er sluppet nådigt igennem krisen er en falsk melodi. Sverige og Tyskland har i dag en mindre ledighed end før finanskrisen. Mens Danmark har stået stille lige siden.

Vores arbejdsløshed har overhalet Sverige og Tyskland. Det er ikke set siden 1994.

De hårdt ramte lande har det til fælles at de har haft en boligboble. I Danmark er årsagen regeringens skattelettelser mens der var fuldt blus under kedlerne.  Trods talrige advarsler til Fogh-regeringerne.

Der er givet større skattelettelser i Danmark  end i Sverige og de var ufinancierede. Siden 2001 er der givet 50 mia i skattelettelser.

OECD har senest opgjort den danske arbejdsløshed til 8%. Det er den EU-harmoniserede statistik, som bruges internationalt og opgøres hvert kvartal. Venstre vil gerne give et bedre billede og fortæller kun om den registrerede arbejdsløshed. Men fra 2007 sker der en stor ændring.Den reelle arbejdsløshed er ikke de 110.000 registrerede arbejdsløse, men  220.000, når man tæller alle arbejdsmarkedsparate med. Både unge ledige som ikke står i A-kasse og de mange aktiverede og kontanthjælpsmodtagere, som er vurderet arbejdsmarkedsparate.  

Socialdemokraterne er optaget af at prognosen for de kommende år er langsom vækst. Derfor hælder vi til Keynes. Offentlige investeringer frem for at forværre ledigheden med en ensidig nedskæringspolitik.

Vi vil naturligvis sikre at alle penge anvendes ansvarligt. Vi vil f.eks. ikke anvende 9 mia. kr. på aktivering af syge mennesker. En aktivering som rigsrevisionen har betegnet som i bedste fald ”ikke skadelig”.

Palle Graversgaard
Folketingskandidat (A)
Midsommervej 114, 6261 Bredebro

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.