Optimisme blandt videnrådgivere - akademikere ønskes

11-05-2010
3 min.

Først fyrede de, nu hyrer de. Efter at have været pessimistiske, når det gælder fremtiden, er branchen indenfor videnrådgivning nu de mest optimistiske.

De er nogle af dem, der har skåret allerdybest ind til benet under krisen, men nu ser virksomheder, der lever af videnrådgivning, mere lyst på fremtiden end de fleste andre.

Det viser særkørsler fra DI Videnrådgiverne på grundlag af den seneste konjunkturundersøgelse fra DI, der løbende måler medlemsvirksomheders forventning til fremtiden.

”Videnrådgivervirksomhederne er meget mere positive denne her gang på trods af, at de har været rigtig hårdt ramt under krisen,” siger Jette Nøhr, chefkonsulent i DI Videnrådgiverne.

En tredjedel af videnrådgivervirksomhederne – managementkonsulenter, PR- og kommunikation, reklame, markedsanalyser og IT-rådgivning – forventer således en stigning i omsætningen på mere end ti procent i indeværende kvartal. Kun 12 procent af virksomhederne i DI er generelt set lige så optimistiske.

For akademikerne er dét tilsyneladende særdeles godt nyt, da virksomheder inden for videnrådgivning er nogle af de helt tunge akademiker-arbejdspladser, og fordi vækst som regel også betyder behov for mere arbejdskraft. Og der er da også optimisme, når det gælder stigende beskæftigelse, selv om den ikke er helt så udtalt, som når det handler om væksten i øvrigt.

Knap en tredjedel forventer, at skulle rekruttere medarbejdere – og hver syvende forventer en stigning i beskæftigelsen på mere end fem procent de kommende måneder. Omkring 90 procent af de medarbejdere, de regner med at rekruttere, har en længere videregående uddannelser og/eller er ledere.

Men hvorfor er virksomhederne knap så optimistiske, når det gælder rekruttering, som når det gælder omsætning og indtjening?

”Jeg tror man venter og ser, om det nu også holder. Men jeg tror da, at det på sigt kommer til at betyde, at der bliver ansat endnu flere højtuddannede,” siger Jette Nøhr.

Hos Rambøll Management Consulting er de ifølge økonomidirektør Thomas Kveiborg også det, de kalder forsigtige opmister, og de er allerede i gang med at finde flere nye højtuddannede medarbejdere – primært djøfere.

”Her og nu ser det meget fornuftigt ud. Det er lang tid siden, vi har haft så stærk en ordrebog, selvom efterspørgslen efter vores ydelser har været rimelig konstant under krisen,” siger Thomas Kveiborg.

At Rambøll Management ikke har været blandt de hårdest ramte under krisen, forklarer han med, at de fleste af deres kunder kommer fra den offentlige sektor. Og de medarbejdere, de har været nødt til at afskedige, har da også arbejdet med den private sektor, hvor mange udviklingsopgaver har været sat på hold. Men her er der også ved at ske noget.Rambøll Management har netop været ude og annoncere efter nye medarbejdere i djøf- bladet, og det kommer de også til om en måned eller to, vurderer Thomas Kveiborg.

På den længere bane er Thomas Kveiborg nemlig også forsigtig optimist. Men meget afhænger af den offentlige sektor, siger han.

”Der kommer givet vis stramninger i de offentlige budgetter. Det kan på den ene side betyde en øget efterspørgsel af vores ydelser, men omvendt vil der nok også være områder, hvor vi kommer til at mærke besparelserne. Vi har endnu ikke se nogen konsekvenser, men vi følger det nøje,” siger Thomas Kveiborg.

Også Jette Nøhr ser med forsigtig optimisme på fremtiden, når det gælder væksten i videnrådgivervirksomhederne.

”Der sker en udflytning af fremstillingsindustrien, som er hårdt ramt af den økonomiske krise. Så det er jo i høj grad mere videntunge produkter og services, vi skal leve af fremover. Det er sådan vi tolker det positive syn, som videnrådgivervirksomhederne har på fremtiden.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.