Virksomhedshjemmeværnet samtænker sig til succes

23-03-2010
2 min.

På bare to år har Virksomhedshjemmeværnet revitaliseret sig selv. Samtænkning er kodeordet.

To officerer, en politimand, en beredskabsmand og en djøfer sidder på Kastellet i København. Nej, det er ikke begyndelsen til en vittighed, men til en beskrivelse af Hjemmeværnets snart to år gamle Samtænknings- og Aftalesektion.

Sektionen blev oprettet for at styrke Virksomhedshjemmeværnet (VHV), der siden 1950’erne har været en central spiller i beskyttelsen af såkaldte infrastrukturvirksomheder inden for samfundsvitale områder som energi, tele, transport og kommunikation.

”Hvor resten af Forsvaret og Hjemmeværnet udviklede sig løbende, stod Virksomhedshjemmeværnet nok lidt stille. Vi fik sværere og sværere ved at komme i kontakt med virksomhederne. Vi talte simpelthen ikke deres sprog,” siger oberst Kurt Koch, overordnet chef for VHV.

Efter en ekstern evaluering fastslog, at der stadig var brug for VHV, besluttede Hjemmeværnet i 2008 at etablere Samtænknings- og Aftalesektionen. Den nye sektion blev fyldt op med folk, der kom fra både militæret, politiet, Beredskabsstyrelsen og det private erhvervsliv.

De skulle sikre en bedre tværfaglig koordination med andre sektoransvarlige myndigheder som politi og Beredskabsstyrelse og med relevante virksomheder som TDC, Post Danmark, DR og DSB. Og så skulle nye samarbejdspartnere lukkes ind i folden ved at udvikle ydelserne efter virksomhedernes behov.”Derfor ansatte vi blandt andet en djøfer, der kom med en erhvervsbaggrund. Det har betydet meget, fordi Claus tænker og taler på en anden måde, end vi er vant til,” siger Kurt Koch.

Og samtænkningssektionen har allerede vist sit værd. En af de nye samarbejdspartnere,den svenske energikoncern Vattenfall, som blandt andet driver Amagerværket, der leverer el og fjernvarme til københavnerne, blev op til COP15-topmødet i december ramt af klimademonstrationer. Under demonstrationerne holdt 45 hjemmeværnsfolk derfor øje med alt, hvad der rørte sig på værket. Opgaven var at varsko Vattenfall ved mistanke om ulovlig indtrængen på værket, som derefter kunne kontakte politiet, hvis det blev nødvendigt.   

”Den nye satsning på samtænkning har ikke kun betydet et styrket hjemmeværn, men også en øget robusthed i samfundet i form af et tættere samspil mellem myndighederne og de samfundsvigtige virksomheder. Det har stor værdi,” siger Kurt Koch, der understreger, at politikerne også har opdaget kvaliteterne ved Virksomhedshjemmeværnet og derfor specifikt fik skrevet det ind i sidste års forsvarsforlig.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.