Fyret? - Sådan fortæller du historien

14-12-2010
3 min.

Det kan godt lade sig gøre at fortælle en positiv historie om dig selv, selvom du er blevet fyret. Få gode råd til, hvad du skriver i dine ansøgninger, og hvad du kan sige til ansættelsessamtalerne.

”Du må aldrig lyve.” Sådan lyder det vigtigste råd fra Frederik Iuel, udviklingskonsulent i Djøfs karriere og kompetencecenter, til de djøfere, der har mistet deres job og nu er usikre på, hvordan de skal ’sælge’ sig selv til en potentiel arbejdsgiver.

For langt de fleste kan en fyring godt give et hak i selvtilliden, men når du lige har sundet dig, behøver det ikke at få den store betydning for dig i din videre jobsøgning.

”Du er jo djøfer, så du har en masse ressourcer, og det er dem, du skal fokusere på,” siger Frederik Iuel.

Men det skal ikke få dig til at undlade at fortælle, at du rent faktisk ikke har et arbejde pt., siger Frederik Iuel. Det bør fremgå af dit cv, at du er uden job, for ellers vil der alligevel være et uforklarligt hul. Men er du fritstillet, kan du naturligvis overveje at vente med at fortælle det til selve samtalen.

”De fleste har det dog bedst med at få ryddet den ’sten’ af vejen og fortælle det allerede i ansøgningen, for så skal man ikke gå og bekymre sig om, hvornår det naturligt bliver bragt på banen til en samtale. Men brug max en linje på det,” siger Frederik Iuel.

Og så skal du slutte fred med, at du er blevet fyret – i hvert fald udadtil, siger han.

”Du har selvfølgelig behov for at lufte dine frustrationer, men gør det over for familie eller venner – ikke i jobsøgningsøjemed, der skal du fokusere på dine kompetencer og værdier. For hvis du taler illoyalt om din tidligere chef eller arbejdsplads til en jobsamtale, er der stor sandsynlighed for, at du ikke får jobbet, fordi der kan opstå en frygt for, at du også vil optræde illoyalt over for dem,” siger Frederik Iuel.

Du skal forsøge at styre samtalen, så du ikke kommer til at væve rundt i, hvorfor det gik galt med din tidligere arbejdsgiver, lyder hans råd.

”I stedet for at fokusere på, hvorfor du blev fyret, skal du fokusere på, hvilken læring det har givet dig. Det kan være, at du er blevet bedre til at forventningsafstemme, eller det kan være, du er blevet bedre til at kommunikere klart,” siger Frederik Iuel.

Øv dig

Det er en god ide, at du forbereder dig og øver dig på, hvordan du fortæller din version af sagen.

”Brug manden, konen, kammeraten eller DJØF, så du virker afklaret til samtalen,” siger Frederik Iuel.

Det er også en god ide at gøre op med din egen selvforståelse af din situation. Er du en fyret, der hænger med hovedet, eller er du en topmotiveret og ressourcestærk djøfer på jagt efter nye og spændende udfordringer.

”Det er ikke ligegyldigt, hvilket ’visitkort’ du lægger, når du fx er ude at netværke. Har du brug for at brokke dig, så er det nok ikke i det regi, du skal have luft – i hvert fald ikke hvis du gerne vil have et job. Du kan vælge at fremstå fremsynet og motiveret eller slukøret og bitter. Det giver sig selv, hvem man gerne vil hjælpe videre,” siger Frederik Iuel.

Se afskedigelsen i øjnene

Det kan være godt at vende tilbage til den virksomhed, der afskedigede én, mener Frederik Iuel. Det handler om – når ’støvet’ har lagt sig – at sætte et ordentligt punktum. Det kan være afsked med tidligere kollegaer, en snak med den tidligere chef eller få skrevet en afskedshilsen til de nærmeste kollegaer. Det handler om at lukke døren ordentligt bag sig. 

Brug din tidligere chef som reference – hvis du kan

”Kan du bruge din tidligere chef som reference, så skal du gøre det. Spørg vedkommende: ’Giver det mening for mig at bruge dig som reference? Hvad vil du sige om mig – for det gode og om mine udviklingspotentialer – hvis du bliver ringet op?’ Så kan du jo selv vurdere, om du vil bruge vedkommende som din reference i fremtiden. Uanset hvad så er det input til dig, som du måske kan bruge i dine refleksioner om dig og din måde at være medarbejder på,” siger Frederik Iuel.Og husk så, at det rent faktisk kan være en fordel at være ledig, siger han.

 ”Der er jo den lille krølle på det, at du kan sige til en potentiel arbejdsgiver, at du allerede kan starte i morgen. Og det kan jo være guld værd og en god pointe i din ansøgning,” siger Frederik Iuel.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.