Norsk justitsminister vil have hårdere domme

26-03-2009
1 min.

Juristkontakt refererer den norske socialdemokratiske justitsminister Knut Storberget.

Norges socialdemokratiske justitsminister Knut Storberget foreslår konkrete retningslinjer for dommernes strafudmålinger efter den nye norske straffelov og vil påse, at de bliver fulgt. Dommerne, som har reageret kraftigt imod, kalder forslaget opsigtsvækkende og principielt meget uheldigt.

Det skriver det norske Juristforbundets blad, Juristkontakt, som refererer justitsministeren for at have sagt til pressen, at han har valgt den ny strategi, fordi han er utålmodig.

Dommerne protesterer også mod, at justitsministeren trækker enkeltsager i form af anonymiserede domme frem og angiver hvilken straframme, der bør dømmes efter.

"Dette er at blande sig i domstolenes domæne på en meget uheldig måde," lyder det ifølge Juristkontakt fra førstelagmann Nils Erik Lie fra Borgarting lagmannsrett.

Politijuristerne støtter ifølge Juristkontakt forslaget med den begrundelse, at domstolene har været ude af takt med befolkningen og Stortinget."Dette er helt rigtigt af justitsministeren. Der er behov for stærke udmeldinger, fordi domstolene ikke selv har forstået signalerne om, at straffene må op," siger formanden for Politijuristerne, Curt A. Lier.

Juristforbundets formand, Kari Østerud, er skeptisk overfor forslaget, skriver Juristkontakt.

"Vi har et magtfordelingsprincip, som står stærkt. Stortinget går langt i at udfordre dette," siger hun.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.