Nulfejlskultur giver dårligt arbejdsmiljø

12-02-2009
2 min.

Der er skrap kritik af arbejdsmiljøet i Integrationsministeriets to IT-enheder, men ellers slipper departementet billigt fra et kontrolbesøg fra Arbejdstilsynet.

Arbejdstilsynet har for nylig været på besøg i Integrationsministeriets departement, og det er ministeriet sluppet billigt fra set i lyset af den tumult, der har været om det i det seneste år. Det går kun rigtig hårdt ud over IT-udviklingsenheden og IT-driftsenheden, hvor ministeriet står til et decideret påbud om at gøre noget ved det psykiske arbejdsmiljø.

Begrundelsen for påbuddet er, at medarbejderne her er udsat for en sundhedsmæssig risiko på grund af for stor arbejdsmængde og for stort tidspres.

"I det politiske system skifter dagsordenen hurtigt, og nye ambitiøse projekter kan hurtigt blive sat i værk uden fokus på, hvor kompliceret opgaven er set fra en it-vinkel. Det skal helst være færdigt i går," siger Camilla Sparre Rügge, der er jurist og it-projektleder i IT-udviklingsenheden.

It-projektlederne lander ofte i en klemme mellem deres behov for at kunne træde nye stier og så den klassiske ministerielle nulfejlskultur, hvor man helst skal kunne sætte to streger under facit.

"Der er absolut en frygt på vores ministerområde for at lave fejl. Ikke fordi vi gør tingene anderledes her, men fordi vores område altid er en god historie i medierne. Den frygt smitter også af på it-projekterne," siger hun.

Merarbejdet er for højt

Arbejdsmiljøet i Det internationale Kontor får også en næse - dog i den milde ende af skalaen - for arbejdspresset og merarbejdets omfang.

"Det er svært at undgå merarbejde, når man den ene dag er 13 timer i Bruxelles. Men der er ingen tvivl om, at ledelsen skal have fokus på merarbejdet, for vi ligger højt her i huset," siger Annemette Ross, der er fuldmægtig i internationalt kontor og DJØF tillidsrepræsentant sammen med Mette Søndergaard.

Men det mener de to tillidsrepræsentanter også, at ledelsen har. Sidste år blev der nedsat en trivselsarbejdsgruppe, som lige nu har en høring ude i hele huset om, der er nogen, som har erfaringer med stress på egen krop - som chef eller kollega - for så vil gruppen godt tale med dem.

"Det foregår anonymt og i en accepterende ånd. Målet er, at vi skal have afmystificeret stress både hos medarbejdere og ledelse og vænnet os til at tale åbent om det. På samme måde skal vi italesætte merarbejdet, så det ikke er en ny bombe, vi skal ind og sprænge hos chefen, hvis vi har for mange timer stående," siger de.De understreger, at Arbejdstilsynets rapport kommer på et tidspunkt, hvor der allerede er sat tiltag i gang i kølvandet på en godt et år gammel arbejdspladsvurdering.

"På den måde er der ikke noget nyt i Arbejdstilsynets rapport. Den bliver et led i en proces, som er i gang, og som vi både vil støtte op om og holde ledelsen fast på."

Personalechef i Integrationsministeriet, Søren Jakobsen, understreger, at APV´en viser en stor generel tilfredshed med at være ansat i ministeriet.

"Men der er altid forhold, som kan og skal blive bedre. Derfor er vi glade for dialogen med Arbejdstilsynet om forholdene i vores it-enheder og andre steder i ministeriet. Vi er allerede i færd med at gennemføre ændringer på baggrund af tilsynets rapport."

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.