System i etisk ansvar

15-01-2009
2 min.

Corporate social responsability, CSR, kan være alt lige fra frugtordningen for medarbejderne til gode arbejdsbetingelser hos leverandøren i Indien. Den internationale certificering giver mulighed for at sætte de etiske og sociale processer i system.

Certificeringsbølgen har længe været over os, og også ramt de blødere områder, hvor en international standard, SA8000, gør det muligt for virksomheder at sætte den sociale og etiske ansvarlighed i system og sikre, at CSR ikke overlades til tilfældighederne.

Den fynske virksomhed Rice, der producerer boliginteriør i bl.a. Kina og Indien, har i årevis arbejdet med social og etisk ansvarlighed. I 2002 tog virksomheden, som den første i Danmark, skridtet fuldt ud og lod CSR processerne certificere efter den internationale standard.

"Mange virksomheder laver jo i dag egne codes of conduct, som beskriver, hvordan de opfører sig socialt og etisk. Men der kommer jo ikke nogen og tjekker, om det så også passer. Det gør der, når man lader sig certificere, og netop den eksterne kontrol er grunden til, at vi har valgt at gå skridtet videre. Det giver os en dokumentation af, at vores CSR arbejde ikke bare ikke er et markedsføringsstunt, men at vi holder, hvad vi lover," siger Claus Skov, der er logistikchef i Rice.

Certificeringsforløbet indebærer, ligesom arbejdet med andre kvalitetsstandarder, at man beskriver alle virksomhedens arbejdsprocesser, altså her set med sociale og etiske briller. Igennem ni kapitler beskriver man alt lige fra ansættelsesprocesser, indkøbsprocesser, salgsprocesser og markedsføringsprocesser, til hvordan man forholder sig til børnearbejde, overarbejde, overenskomster og endelig også, hvordan man samarbejder med sine leverandører. Og to gange om året får virksomheden så besøg af et såkaldt auditeringsfirma, som kontrollerer, om man lever op til det, man skal.

Simpelt skema

Et af de spørgsmål, som mange virksomheder i dag er optagede af, er hvordan man sikrer sig sine leverandørers sociale og etiske adfærd.

"Der ligger ikke et krav i SA8000 certificeringen om, at alle ens leverandører også skal certificeres. Det ville vist ikke være realistisk. Men kravet er til gengæld, at vi har en forpligtigelse til at få vores leverandører til at skrive under på, at de fx ikke benytter sig af børnearbejde, diskrimination eller ekstremt overarbejde," siger Claus Skov, og fortæller videre, at Rice for også at sætte mere system i denne del af CSR-arbejdet selv har udviklet et simpelt og overskueligt skema, som man gennemgår, hver gang man starter et nyt samarbejde op med en leverandør. Og som Rice derudover selv kontrollerer én gang om året, når man besøger leverandøren."Vi kan aldrig være helt sikre på, om leverandørerne nu også er ærlige. Det handler om tillid. Hvis man vil være helt sikker, skal man lave uanmeldte besøg. Men det er jo også et spørgsmål om kroner og ører i sidste ende," siger han.

Claus Skov erkender, at det måske udefra kan virke som en stor arbejdsproces at lade sig CSR-certificere. Men det er kun indtil processerne er integrerede i virksomhedens daglige arbejde.

"Det er vigtigt, at arbejdet med CSR ikke bliver for teoretisk, men kommer ned på jorden.  Vi har fået det her implementeret meget konkret i vores daglige arbejde, og i dag tænker vi ikke over, om det nu er vores CSR arbejde vi sidder med lige nu eller noget andet. Det hele hænger sammen i dag," siger han.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.