Juristforfatteren

11-08-2008
5 min.

En retfærdig behandling af mennesker. Det er udgangspunktet for Michael Lose, når han arbejder som jurist for BUPL, og når han skriver spændingsromaner.

Det er ikke ligefrem tanken om solbeskinnede eksotiske miljøer, der falder lige for, da jeg en grå og halvkold hverdag står foran BUPL's sekretariat på Blegdamsvej i København. For Michael Lose er tankerne om sol, spænding og dramatiske oplevelser måske ikke så langt væk, selvom han har sin daglige gang på Blegdamsvej som juridisk konsulent hos BUPL. I sin fritid skriver Michael Lose spændingsromaner, der foregår i farverige og eksotiske miljøer i Spanien og Latinamerika. Langt fra Blegdamsvej skal jeg hilse og sige. Men er det også langt fra, hvad man kan forvente fra en jurist i en faglig organisation? Og hvorfor begynder en jurist at skrive spændingsbøger? Svaret fra Michael Lose er umiddelbart lige så indlysende, som det er enkelt. Det er lysten til at skrive.

"Jeg har altid haft det godt med at skrive. Fornemmelsen af at sætte tanker og ideer på papir har altid stimuleret mig meget. Det startede med, at jeg lavede skoleblad, så blev det til faglige håndbøger, ja - og nu skriver jeg også romaner," siger Michael Lose.

Han er ansat som jurist i fagforbundet BUPL, og for at understrege ordene om lysten til at skrive peger han på to bunker af bøger, der ligger ved siden af ham. På den ene side en række bøger, der knytter sig til jobbet som jurist i BUPL, som handler om så forskellige emner som underretning og tavshedspligt, forvaltning i socialt arbejde og forældrebestyrelser i praksis. Og på den anden side en række spændingsromaner med den latinske verden som scene samt en børne- og ungdomsbog.

Måske ligger forfattergerningen heller ikke så langt fra juristens virkelighed. En af tidens populære bøger, der går sin sejrsgang verden over er 'Havets katedral' skrevet af den spanske forfatter Ildefonso Falcones, som ud over at være forfatter også er advokat.

"Man skal ikke glemme, at man som jurist lærer at analysere en sag eller emne, skabe sig et overblik over fakta og mulige sammenhænge. Det ligner den metode, som langt hen ad vejen også er forfatterens," siger Michael Lose.

Retfærdig behandling

Michael Lose har været ansat i BUPL i godt 15 år, og i det daglige arbejde tager han sig blandt andet af arbejdsretslige sager, rådgivning omkring offentlige ansattes ytringsfrihed og tavshedspligt samt personale- og afskedigelsessager. Det er ikke mangel på daglige udfordringer, der har fået ham til at kaste sig over at skrive spændingsromaner.

"Reglerne i Danmark, som skal beskytte de ansatte mod afskedigelser, er dårligere end i en række andre europæiske lande. Det betyder, at der er mange sager, hvor folk kommer i klemme i forhold til afskedigelse, og hvor de har brug for juridisk assistance fra deres fagforening," siger Michael Lose og fortsætter:

"En vigtig motivation i mit daglige arbejde er at være med til at skaffe folk en retfærdig behandling, at sikre offentligt ansatte den retssikkerhed, de har krav på. Det lyder måske meget flot og idealistisk, når jeg siger det på denne måde, men det afspejler den virkelighed, jeg arbejder i."

Selvom Michael Lose ikke umiddelbart ser den store sammenhæng mellem det at skrive romaner og arbejdet som jurist i BUPL, så spiller sansen for retfærdighed en vigtig rolle i romanerne. Hvad enten handlingen foregår i Cuba, Spanien eller i brasilianske slumkvarterer, så ligger retfærdigheden som den motiverende drivkraft - en tro på, at noget kan forandres.

I 'Sort sol over Rio' er hovedpersonen udsendt af det danske Justitsministerium for at opspore en eftersøgt dansker i Brasilien. En opgave han tager på sig for at slippe for den ligegyldige tilværelse, han lever i Danmark. Men mødet med den brasilianske virkelighed ændrer ham, og langsomt bliver ligegyldigheden afløst af engagement og ønsket om retfærdighed.

Den latinske kultur

At det er solbeskinnede, eksotiske miljøer i Latinamerika og Spanien, som udgør romanernes rammer, er ikke tilfældigt.

"Jeg har rejst meget i Latinamerika, og jeg har altid følt mig tiltrukket af den latinske kultur og det liv og den farverighed, der præger den. Samtidig synes jeg, at den politiske historie i disse lande er spændende. Så det var oplagt at bruge den latinske kultur som kontekst i romanerne."

Michael Lose udsendte sin første spændingsroman 'Farligt møde i Havanna' i 2000. I 1998 havde han dog haft fingrene i forlagsverdenen, da han på egen regning og risiko selv oversatte den cubanske sanger Silvio Rodriguez' sange til dansk.

"Jeg er meget glad for Silvio Rodriguez' sange. De er meget smukke og poetiske, og jeg synes, at vi fortjente at få dem oversat til dansk. Der var bare ingen forlag, der var interesseret i at udgive dem. Så jeg besluttede at finansiere udgivelsen selv, og det kom faktisk til at løbe rundt."

Konkrete begivenheder

Det var under et ophold på Cuba, at Michael Lose for alvor kom i gang med at skrive romaner."Jeg syntes, at der var så mange historier på Cuba, både positive og negative, som man burde tage op og skrive om. Men jeg kunne i første omgang ikke rigtig finde den rette indgang til hverken indhold eller form. Det endte med, at jeg valgte spændings- og kriminalromanen som form og anvendte en konkret begivenhed som inspiration til min første roman 'Farligt møde i Havanna'.

Den konkrete begivenhed, jeg lod mig inspirere af, var den unge dansker, der blev skudt af cubanske vagtposter foran en af de officielle regeringsbygninger i Havanna. Sagen blev totalt mørklagt af både de cubanske og danske myndigheder. Men for mig blev det indgangen til at lave en fortælling om, hvad der kunne ligge bag historien," siger Michael Lose.

Hvordan får man tid til at lave research, skabe og udvikle hovedpersonerne og ikke mindst skrive romanerne, når man har et fuldtidsjob som jurist? Det kunne heller ikke lade sig gøre, hvis ikke han havde haft mulighed for at tage orlov fra sit arbejde, fortæller Michael Lose.

"Det kræver tid og koncentration, når jeg går i gang med et romanprojekt - meget mere end man måske forestiller sig. Alene researchen er meget tidskrævende, og i mit tilfælde kræver det en del rejser. Så uden orlov kunne det ikke lade sig gøre," siger Michael Lose.

Den seneste roman 'Sort sol over Rio' bygger på oplevelser og research fra fem rejser til Brasilien.

I 2007 brød Michael Lose rækken af spændingsromaner og udsendte børne- og ungdomsromanen 'Kragernes dans'. Det er en roman om mobning og magi, og den er inspireret af Stephen Kings roman 'The Dead Zone'.

"Det var betydeligt sværere at skrive for børn og unge, end jeg havde forestillet mig, men på den anden side har det været en meget lærerig proces, og det har været spændende at arbejde med mobning i romanform, "slutter Michael Lose.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.