DJØF Privats formand: Forbud mod jobklausul

15-01-2007
2 min.

Det holder ganske simpelt ikke, når arbejdsgiverne aftaler, at de ikke må ansætte hinandens medarbejdere. Sådan ser færdselsreglerne i hvert tilfælde ud på LO/DA-området.

Arbejdsretten har nemlig netop slået fast, at det er brud på hovedaftalen mellem LO og DA, når to arbejdsgivere aftaler, at de ikke ansætter hinandens medarbejdere.

Men da de privatansatte djøfere er ansat på individuel kontrakt og dermed ikke er omfattet af nogen hovedaftale, har dommen ikke nogen umiddelbar betydning for dem. Jan Helmer, formand for DJØF Privat, har ellers længe slået på tromme for, at der skulle komme en lovgivning på området, der en gang for alle forbyder jobklausuler - hemmelige eller ej.

Ganske vist kom Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen i foråret med et lovforslag, der betyder, at jobklausulerne ikke længere må være hemmelige. Men virksomhederne må stadig gerne indgå gensidige aftaler om ikke at ansætte hinandens medarbejdere, bare medarbejderne får det at vide.

Men med den nye dom fra Arbejdsretten håber Jan Helmer, at der bliver en anledning til endeligt at få gjort op med de hemmelige aftaler.

"Det betyder, at vi kan rejse sagen igen med fornyet kraft, for det er da utroligt, at beskæftigelsesministeren bliver ved og ved med at smyge sig uden om at forbyde jobklausuler i det hele taget," siger Jan Helmer.Debatten om at gøre jobklausuler ulovlige tog fart for godt et år siden. Det skete i forbindelse med en retssag, da det kom frem, at IT-virksomhederne Neopress og WM-data uden medarbejdernes viden havde indgået en aftale om, at de ikke ville stjæle hinandens medarbejdere. I første omgang mente beskæftigelsesministeren, at det var noget, arbejdsmarkedets parter selv skulle finde en løsning på. Men efter længere tids pres fra de faglige organisationer, herunder DJØF, og fra oppositionen, nedsatte han et udvalg, der skulle undersøge fænomenet nærmere. Det har så indtil videre resulteret i det nævnte lovforslag om at gøre de hemmelige aftaler ulovlige.

Ifølge Politiken er Claus Hjort Frederiksen dog gået i tænkeboks igen efter den nye dom i Arbejdsretten for måske at genoverveje, om lovgivningen skal omfatte alle jobklausuler, uanset om de er hemmelige eller ej.

"Nu vil jeg læse dommen og de præcise argumenter og konklusioner, og så tager jeg den med i mine videre overvejelser på området," siger beskæftigelsesministeren til Politiken.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.