Den livsnødvendige stress

15-01-2007
1 min.

Kroppens alarmberedskab sætter ind. Dunk, dunk, dunk - pulsen stiger, blodtrykket stiger, og vi får muskelspændinger.

De fleste af os betegner tilstanden som stress, og det føles ubehageligt i øjeblikket. Men det er også nødvendigt for at tvinge os til at handle.

Og får vi løst problemet, eller har vi en forventning om, at vi kan løse det, så er stressen ikke negativ - men tværtimod en livsnødvendig og sund reaktion. Sådan siger to af verdens førende stressforskere, Holger Ursin og Hege R. Eriksen, begge nordmænd, i et interview.

Hvis forventningerne til at klare udfordringen omvendt er negativ, føler vi os håbløse eller hjælpeløse, og det forstærker kroppens alarmberedskab. Og hvis situationen varer ved, kan stressen udvikle sig og blive så alvorlig, at det kræver behandling, forklarer de to forskere.En del af ansvaret for, at det kun er den sunde stress, man møder, ligger hos arbejdsgiverne.

"De har et ansvar for, at medarbejderne kan udnytte deres kompetencer, og at de er i stand til at leve op til kravene. Og så er det vigtigt, at virksomheden skaber et godt lærings- og arbejdsklima, hvor det er i orden at tage fejl, udvikle sig og blive bedre. Virksomheden kan også medvirke til at skabe en god ånd omkring kollektive positive forventninger til at løse opgaverne. Det, at du tror på teamet og jeres fælles muligheder for at løse opgaverne, er en anden mulighed for at undgå dårlig stress," siger forskerne.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.