Økonomer - snart kun på rationeringskort

15-01-2007
3 min.

20.09.2007 Om fem-seks år vil nettobestanden af hardcore universitetsøkonomer - politter og oeconer - kun vokse med 25 personer om året. Import af udenlandske økonomer kan blive nødvendigt.

Da Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i august søgte 'en erfaren økonom' i DJØF Bladet, fik de to ansøgninger.

"Begge ansøgere var kvalificerede, og vi var så heldige, at vi rigtig gerne ville have den ene, som vi nu har ansat. Men vi mærker, at det er blevet svært. For et år siden fik vi mange flere ansøgninger," siger HR-konsulent Tine Michelsen.

Da Danmarks Statistik i august søgte otte-ti akademikere, gerne med økonomisk baggrund, fik de 31 ansøgninger.

"Der var nok kvalificerede ansøgere til, at vi  har ansat ni. Men det er klart, at det er de små årgange, der kommer ud nu, og at det private erhvervsliv trækker i økonomerne. For et halvt år siden fik vi flere ansøgninger," siger personalechef Lotte Spanggaard.

Og det bliver kun værre. Om fem-seks år vil bestanden af universitetsøkonomer kun vokse med 25 erhvervsaktive hvert år, fordi der går flere økonomer på pension, end der kommer ud fra universitetet. Det viser en fremskrivning, som DJØF har fået foretaget af den forventede nettotilvækst af erhvervsaktive djøfere. Den vigende vækst gælder inden for alle DJØFs uddannelsesgrupper, men det ser værst ud med økonomerne.

"Uden at gå ind på selve fremskrivningen kan DJØFs konklusion meget vel være realistisk," siger Nationalbankens HR-chef Flemming Farup.

"Vi ser allerede nu færre ansøgninger end tidligere til vores opslag om nationaløkonomer. Men vi har indtil nu været så heldige stort set at få ansat det ønskede antal nye økonomer, stadig af høj faglig kvalitet," understreger han.

Tror der skal hentes økonomer i udlandet

Der er hvert år ledige pladser på økonomstudierne på universitetet, og det er medvirkende til den bekymrende fremskrivning.

"Men både Aarhus og vi har jo haft en stor fremgang i optaget i år, så jeg synes nok, at DJØFs tal er meget lavt," siger studieleder på polit, Peter Erling Nielsen.

"Men det er klart, at der bliver mangel. På en række områder lapper økonom-beskæftigelsen vel ind over ting, hvor man også har scient.pol.'ere, matematikere, cand.merc.'ere, civilingeniører og så videre. Men der kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft over en bred kam. Man kan ikke se bort fra, at økonom-området er et sted, hvor man kunne trække udenlandsk arbejdskraft til."

Flemming Farup er inde på det samme. I Nationalbanken beskæftiger de flest nationaløkonomer, men har også andre universitetsuddannede og handelshøjskoleøkonomer - som de har gode erfaringer med, og som de i givet fald ville kunne justere ansættelsespolitikken i retning af."Men om substitution af økonomer kan finde sted generelt i det danske samfund eller i Nationalbanken er ikke til at gøre op uden videre," siger han.

"Blikket vil i langt højere grad end hidtil kunne rettes mod andre skandinaviske universiteter eller endda mere globalt, trods at der nok i praksis kan være sprogbarrierer."

I Danmarks Statistik rekrutterer de allerede fra udlandet. Inden for det sidste år har de ansat tre svenske akademikere.

"Vi har en super arbejdsplads med et meget fagligt udfordrende arbejde og gode karriere- og udviklingsmuligheder, og hvor deltagelse i internationalt samarbejde bliver mere og mere udbredt. Men vi skal arbejde noget mere med vores branding, og vi skal nok også til at tænke i alternative metoder til rekruttering af økonomer, herunder at knytte de helt unge polit- og oecon-studerende til vores arbejdsplads allerede som bachelorer," siger Lotte Spanggaard.

Flemming Farup peger på, at nok er løn af betydning, men gode muligheder for at uddanne og udvikle sig med udfordrende opgaver er ligeså eller mere tiltrækkende.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.