Danmarks første søfartsattaché

21-06-2007
2 min.

Engang var Oslobåden Jesper Loldrups eneste relation til søfart. I dag er den jurauddannede fuldmægtig Danmarks første søfartsattaché.

De sidste to år har Jesper Loldrup flere gange om året taget flyveren til London til møde i Den Internationale Søfartsorganisation IMO. Her har han siddet bag det danske flag i en stor sal og kigget ud over de 167 andre repræsentanter, alt imens han har gjort sit bedste for at forsvare danske interesser og forhandle danske mærkesager hjem.

Sagerne har handlet om alt fra terrorsikring af skibe til olieoverførsler mellem skibe til søs, og den 32-årige jurist har været klædt på til forhandlingerne gennem sit arbejde i Søfartsstyrelsen, hvor han tidligere var ansat som fuldmægtig.

"Min opgave er at få bragt vores sager frem internationalt. Skibsfart er international i sin natur, og derfor må man lave regulering på globalt plan," fortæller Jesper Loldrup, som til daglig arbejder sammen med ingeniører og maskinmestre, der har søfarten godt inde under huden. Selv var hans eneste maritime reference, før han startede i Søfartsstyrelsen, begrænset til et par ture med Oslobåden, og det var en stor overraskelse for ham at opleve, med hvilken vægt Danmark begår sig på den internationale scene inden for søfart.

"Danmark som søfartsnation er en kæmpe spiller på det internationale marked. Almindelige danskere kender kun det store firma på Esplanaden, men danske skibe har ti procent af verdenshandlen. Der bliver virkelig lyttet, når Danmark taler i internationale fora som EU eller IMO."

Skal sikre Danmarks uformelle netværk

Fra 1. marts fik Jesper Loldrup mulighed for at gøre den danske stemme endnu mere gældende, da han blev udstationeret ved IMO som Danmarks første søfartsattaché. Det har han store forventninger til."Jeg kan se, at de folk, der er til stede ved hvert eneste møde, har konkurrencefordel. De har en organisatorisk hukommelse og kan bedre skabe uformelle netværk, så jeg tror, jeg kommer til at rykke noget."

Før jobbet i Søfartsstyrelsen sad Jesper Loldrup i Trafikministeriet, hvor han arbejdede med luftfart og terrorsikring af havne. Der var her, interessen for Danmarks rolle i det våde element blev vakt - og da der opstod en ledig stilling i Søfartsstyrelsen, rykkede han. Kulturen i Søfartsstyrelsen oplever han som meget dynamisk med et godt samspil mellem de teknisk funderede uddannelser og djøferne.

"Normalt er djøferne den største gruppe i centraladministrationen. Her er den største gruppe teknikere. De har en anden tankegang og stiller flere spørgsmål til os generalister. Det gør det til et spændende sted at være," lyder det fra Jesper Loldrup.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.