Læserbrev

Skal dine pensionspenge stadig gå til kul og olie?

10.8.2020

af

Foto: Liu Sheng Film/Shutterstock

Foto: Liu Sheng Film/Shutterstock

"Hvis vi ikke gør noget, har vi medansvar for, at vores nuværende livsform undergraver vores fremtidige eksistens," skriver fire medlemmer af pensionskassen P+ og opfordrer andre til at stemme for forslag, der pålægger selskabet at droppe klimabelastende investeringer.

Djøfbladet har igennem mange år på forskellig måde bidraget til at belyse problemerne omkring klimabelastningen. Allerede i 2007 var der et interview med økonomen Kirsten Halsnæs, hvor hun beskrev situationen således: ”Vores nuværende livsform undergraver efter al sandsynlighed vores fremtidige eksistens. Det er den radikale påstand i FN's nye klimarapport.”

I de forløbne 13 år har der været mange artikler og interview, hvor klima har været et centralt tema. Behovet for handling på området er således ikke på nogen måde blevet fortiet af Djøfbladet. Alligevel er det sjældent, at opmærksomheden har ført til diskussioner om, hvordan vi som medlemmer af Djøf og ikke mindst af vores pensionskasse selv har mulighed for at påvirke udviklingen.

Men det har vi jo, og hvis vi ikke gør noget, har vi medansvar for, at vores nuværende livsform undergraver vores fremtidige eksistens. Det er på tide, at vi handler som medlemmer, og et af de oplagte steder, hvor vi kan gøre noget, er i forhold til P+, hvor vi med vores pensionsmilliarder kan bidrage til at vende den truende udvikling.

I de seneste år har der været stillet forslag om, at pensionskassens investeringer skulle være mindre klimabelastende, ligesom der er blevet valgt kandidater, der har haft det som opstillingsgrundlag at arbejde for at begrænse brugen af fossile brændstoffer. Det har heldigvis ført til, at pensionskassen er blevet mere ansvarlig i forhold til at frasælge aktier og obligationer i meget klimabelastende virksomheder.

Men der er lang vej endnu. Allerede i 2007 hastede det, og nu skal udviklingen vendes inden for få år.

Vi kan ved den kommende generalforsamling (der afvikles digitalt d. 19. august, red.) bidrage til, at udviklingen kommer til at gå i den rigtige retning, og at det kommer til at ske hurtigere.

Ni P+ medlemmer, der også er medlemmer af Ansvarlig Fremtid, har udarbejdet tre forslag, der indeholder klare anbefalinger til, hvordan P+ kan bidrage til at mindske klimabelastningen og skabe åbenhed om fortsatte investeringer i klimabelastede virksomheder. Forslagene, som du kan stemme for ved generalforsamlingen, lyder således:

1. Frasalg af aktier mv. i kulselskaber

Generalforsamlingen opfordrer bestyrelsen til – inden udgangen af oktober 2020 – at afvikle de sidste investeringer i selskaber, der driver kulminer.

2. Frasalg af aktier mv. i olieselskaber

Generalforsamlingen opfordrer bestyrelsen til – inden udgangen af marts 2021 – at afvikle de sidste investeringer i olie- og gasselskaber, som modarbejder Paris-aftalen eller har en forretningsmodel, der ikke er forenelig med Paris-aftalen.

3. Åbenhed om fortsatte investeringer i klimabelastende selskaber

Generalforsamlingen opfordrer bestyrelsen til – i forbindelse med årsrapporten – at bringe en oversigt over, hvilke af verdens mest klimabelastende selskaber pensionskassen fortsat har investeringer i, samt til kort at begrunde hver af disse investeringer.

Du kan finde begrundelser for de tre forslag på P+’s hjemmeside, hvor du også kan se mere om generalforsamlingen, og hvordan du kan stemme via fuldmagt.

 

De fire læserbrevsskribenter er alle medlemmer af P+. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
DR - DR-Byen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet