Brevkasse

Skal der virkelig et foto på mit cv?

29.1.2019

af

Er det en god idé at sætte et portrætbillede på sit cv? Hvad er egentlig formålet?

Efter fire gode år i en spændende stilling har jeg brug for at komme videre. Jeg er analytiker i den finansielle sektor og overvejer nu at realisere et lederjob. Den stilling, jeg sidder i nu, er jeg headhuntet til. Og i den foregående stilling var jeg otte år. Den søgte jeg selv efter veloverstået dimission og efter alle kunstens regler med cv og ansøgning og hele pivtøjet. Jeg kan forstå, det er blevet ’moderne’, at man smider et foto på cv’et. Kan det passe? Og hvordan er det relevant? I udlandet ved jeg, at det nærmest er ulovligt – eller i hvert fald et brud på etiketten. Hvad anbefaler I, at man gør?

’Måske fotomodel’

Kære kommende fotomodel

Det gode spørgsmål er ikke, om du skal have foto på. Spørgsmålet er snarere, hvordan dit foto skal skæres, vinkles og placeres.

Langt de fleste ansøgere lægger et foto på cv’et i dag. Sådan var det rigtignok ikke for bare få år siden, men det har ændret sig. Naturligvis under indflydelse af, at sådan er det på de sociale medier, hvor vi jo har profilbilleder alle vegne. Arbejdsgiverne er vænnet til, at der er foto med i pakken. Er der ikke det, vil de måske undre sig, for alle andre ansøgere smider jo et foto på. Gør du det ikke, møder arbejdsgiverne det i bedste fald med ligegyldighed, men hvad værre er, måske undrer de sig. Og ’undringen’ vil måske støje omkring dit materiales ellers gode historie, om det du vil og kan bidrage med i det nye job. For mange ’undringer’ om dit ansøgningsmateriale øger risikoen for, at du lander i den forkerte bunke i screeningen. Så lad ikke et udeblevet foto være det, der får dig til at stikke ud blandt de mange ansøgere, der typisk er.

Så brug et ordentligt, velproduceret foto:

  • Fotoet af dig skal matche jobbet professionelt. Vær imødekommende og smilende. Vælg den påklædning fra din garderobe, der matcher de andre i virksomheden/afdelingen, og læg fem procent til (lidt ekstra engagement for sagen gør ikke noget her).
  • Optimér fotoet til sort/hvid. Mange arbejdsgivere printer ansøgninger ud uden farver. Sørg for dit foto kan klare det også. Test evt. på din egen printer efter du har pdf’et den.
  • Perspektiv, placering og proportioner skal være i orden. Så placér fotoet pænt (uden at det er skævtrukket, og/eller opløsningen er reduceret unødigt) fx højrestillet i øverste højre hjørne, på linje med dine venstrestillede demografiske data i cv’et. Det tæller alt sammen med i forhold til helhedsindtrykket.   
  • Og husk kun ét foto i materialet. Cv’et er det gode sted. Forfald ikke til at lægge foto ind på alle siderne i ansøgning og cv. Tænk om fotoet, at det er et stykke information, som hører til i cv’et med alle de andre informationer, du giver der én gang. Undgå gentagelser i dit materiale.

Go’ fotoshoot og jobjagt til dig fra Djøf!

/Frederik Iuel

PS/Tip: Når du alligevel er hos fotografen, så få lavet tre forskellige, opdaterede og vellignende fotos af dig selv. Så har du lidt at vælge imellem, afhængig af hvilken stil (i kategorien ’stramt professionel’, ’mellem-afslappet’ og ’helt afslappet’) du har brug for at bringe i spil, når du vælger et job, du ønsker at matche. 

Skriv til brevkassen

Skriv til Djøfs panel af rådgivere, hvis du har spørgsmål om ansættelsesforhold, karrieremuligheder, overenskomster, regler og lovgivning, faglige netværk eller andet, der optager dig i forbindelse med arbejdsliv eller studier.

Vi bringer et udvalg af spørgsmål og svar. De indsendte spørgsmål kan eventuelt blive forkortet eller lettere redigeret.

Send dine spørgsmål til bladet@djoef.dk. Husk også at skrive dit fulde navn og mailadresse til brug for redaktionen og rådgiverne. Hvis du ønsker, at dit spørgsmål i bladet bliver underskrevet med pseudonym i stedet for navn, bedes du gøre opmærksom på det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
HK Danmark
Frist 18. jun. 2023
ANNONCE

Kommentarer

Naja Christensen
4 år siden
Super fin artikel. Dog vil jeg her fra min Djøf-stol i New York minde om, at hvis du søger job i USA, så er billede på dit resume et absolut NO GO. Billede er nok noget man har på LinkedIn. Vær altid opmærksom på kulturelle forskelle hvis du kikker internationalt. Hilsner fra Naja, Netværksansvarlig Djøf New York
Solgunn Slåtto
4 år siden
Vil opfordre arbejdsgivere til at gøre som bl.a Alternativet (og også flere uddannelsesinstitutioner, når de eksaminerer): anonymisere navn og køn når man læser ansøgninger igennem, for at undgå "unconscious bias", de ubevidste strukturer, som styrer vores valg, når vi ser afsenderen. Dette for at finde den bedste kandidat til jobbet, uafhængigt af etnicitet, køn, udseende etc.