Derfor udskyder vi opgaver

1.5.2009

af

Undskyldningerne står i kø, når vi skal i gang med vigtige opgaver.

"Jeg skal bare lige have en kop kaffe, så går jeg i gang." Den ene kop bliver til to, og så skal vi også lige sludre med en kollega og tjekke et par e-mails.

Undskyldningerne og overspringshandlingerne kan være uendelige for mange af os, når det gælder om at komme i gang med de vigtige opgaver. Og forklaringerne på, hvorfor vi igen og igen gør alle mulige krumspring for at skyde den opgave, der ligger og venter på os, er der også mange af.

Chef.se lister en lang række af forklaringerne op som de to ledende psykologer, Joseph Ferrari, docent ved De Paul University i Chicago og Timothy Pychyl, docent ved Carleton University i Ottawa har fundet frem til - her kommer et udpluk:

  • En livsstil: For nogle er det en livsstil at skyde opgaverne, og det påvirker alle aspekter af deres liv. De betaler heller ikke regninger til tiden, og får ikke købt koncertbilletter i tide, og de venter med at købe julegaver til den 24. om formiddagen.
  • Optimister: Det er ikke effektiviteten, den er gal med, de tror bare, de kan nå mere, end de kan.
  • Oprør: At udskyde opgaver skyldes en reaktion på en autoritær opdragelse. I familier, hvor forældrene er overdrevet kontrollerende, kan det blive en slags oprør ikke at få opgaverne af vejen.
  • Hvide løgne: Dem, der skyder opgaver, opfinder små hvide løgne for sig selv. "Jeg har mere energi i morgen" eller "jeg arbejder bedst under pres. Desværre er det sjældent sandt, og resultatet er, at man i stedet sløser med sine resurser.

Psykologen Joseph Ferrari deler også personer, der skyder opgaver, op i tre typer:

  • Spændingsjægerne: De udskyder opgaver, fordi de får et kick af at arbejde under tidspres.
  • Undvigerne: De drives enten af en skræk for at mislykkes eller for at lykkes - det sidste betyder jo, at de så skal leve op til deres egen succes efterfølgende. De tænker meget på, hvordan andre opfatter dem, og de vil hellere opfattes som ineffektive end som uintelligente.
  • Tvivlerne: De skyder opgaverne, fordi de ikke kan tage en beslutning. På den måde slipper de også for at tage ansvar.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
DR - DR-Byen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet