Jura i Norden

11.5.2007

af

Danske jurister tjener mere end nordiske fagfæller.

I modsætning til vores nabolande er jura blevet et kvindefag i Danmark. 54 procent af alle danske jurister er kvinder mod 44 procent i både Norge og Sverige. Det viser tal, som det norske fagblad Juristkontakt har indhentet i de tre nordiske lande.

Tallene viser også, at de danske jurister tjener væsentligt mere end både deres norske og svenske fagfæller. Således tjener en dansk jurist, der blev kandidat i 1993, i gennemsnit 690.000 kroner om året, hvis de arbejder i den private sektor, og 490.000 kroner, hvis de er offentligt ansatte. I Norge er tallene henholdsvis 608.000 og 440.000 norske kroner, mens de svenske jurister må nøjes med henholdsvis 560.000 og 400.000 kroner - svenske vel at mærke.

Det er ikke bare et økonomisk incitament, der umiddelbart kunne afholde en dansker fra at søge job hos vores skandinaviske broderlande - og især Sverige. I Danmark er man som privatansat garanteret fem ugers ferie og ofte mere, i Sverige fem uger, mens de i Norge må nøjes med fire ugers ferie. En offentligt ansat jurist i Danmark er også sikret en uges ekstra ferie i forhold til fagfællerne i Norge og Sverige.

Arbejdstiden er nogenlunde den samme i de tre lande - små fyrre timer i den offentlige sektor og omkring 43 timer i gennemsnit i den private sektor. Lønstatistikken fra Foreningen af Advokater og Advokatfuldmægtige i DJØF viser dog, at juristerne på de danske advokatkontorer i gennemsnit arbejder 46 timer om ugen.

Når det gælder arbejdsløshed blandt juristerne, ligger Danmark lige midt imellem Sverige og Norge. I Sverige er den på 4,5 procent, i Danmark på to procent, og i Norge er den helt nede på 0,6 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
HK Danmark
Frist 18. jun. 2023
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet