Brevkasse
29.4.2024
af
Frederik Iuel
Illustration: eamesBot/Shutterstock
"Min chef giver mig plads til, at jeg ret meget selv styrer tingene. Men jeg går konstant med følelsen af tvivl: Er jeg god nok i jobbet? Performer jeg godt nok?"
Kære Djøf
Jeg blev færdig fra uni for et år siden. Jeg er i mit første job og sidder i et team, hvor det forventes, at jeg ret meget selv styrer tingene. Det er fedt, fordi min chef giver mig plads til det, jeg finder vigtigt og inspirerende.
Men jeg går konstant med følelsen af tvivl: Er jeg god nok i jobbet? Performer jeg godt nok? Bruger jeg for meget tid på mine opgaver? De tanker slider.
Til jobsamtalen fik jeg at vide, at vi er selvledende, og at der på den vis følger masser af ansvar og udvikling med i jobbet. Har I nogle gode råd til, hvordan jeg får styr på min tvivl?
Kære medlem
At du er selvledende, er ikke ensbetydende med, at din chef er fri for at lede dig. Din chef bør stå til rådighed for dig, og hun må være klar til at støtte og hjælpe dig, når der er noget, du er i tvivl om i forhold til dine rammer og dine mål. Du kan umuligt regne det hele ud selv. Som selvledende medarbejder har du i større eller mindre grad serveretten, når det gælder dine opgaver. Tag derfor løbende dialogen med din chef om dine prioriteringer. Og afprøv, om det, du gør, er i sync med jeres forretning, strategi og målsætninger.
Beslut, hvordan dialogen skal være, så det virker for både dig og din chef. Fx en halv time hver 14. dag, hvor I tager emner op, der er vigtige for dig. Mere eller mindre kan også gøre det. Det afgørende er, at I begge kan være i det.
Ledige stillinger
Prioritér for dig selv inden møderne, hvad du har brug for at vende, for at du kan komme så afklaret videre derfra som muligt. Sørg for at eje møderne (dagsorden og styring), så du er sikker på at få det med, du har brug for – hverken mere eller mindre.
Forvent ikke, at din chef er 110% beslutningsdygtig. Bedst er det, hvis du går åbent til værks i jeres dialog. Kom med flere løsningsmuligheder med tilhørende konsekvensanalyser på det, du vil vende med hende. Giv din chef valgmuligheder mht. dine prioriteringer. Og lyt til hendes refleksioner, og uddrag deraf, hvordan du/I kan prioritere (sammen).
Spørg åbent om hendes synspunkter og idéer. Og vis hende, at du gerne vil og kan konkludere på jeres snak: ’Tak for snakken og tiden, chef – jeg gør dette og ser, at du er indforstået med det.’ Er det ikke muligt at konkludere på stedet, så køb dig tid: ’Jeg giver det lige et par tanker og sender dig en mail om, hvilken vej vi så går.’
Endelig kan du overveje, om det overhovedet er din chef, du behøver dialog med. Når vores tvivl går på noget fagligt, kan vi godt risikere, at vi forventer for meget af chefen. Nogle spørgsmål kan måske tages med andre kolleger eller andre chefer i huset, mens det med andre ting er strengt nødvendigt, at du tager dem med din egen chef.
Med venlig hilsen
Frederik Iuel, chefkonsulent i Djøf