Det er blevet den tid af året, hvor det ikke er arbejdsopgaverne, men størrelsen på din fremtidige løn, du skal vende med chefen.

Du er godt forberedt og synes, du har en række gode argumenter for, hvorfor du skal stige i løn og have en ekstra feriedag. Alligevel har du sovet dårligt i nat og sætter dig yderst på stolen, når du kommer ind på chefens kontor.

Hvis du er én af dem, der synes, det er ubehageligt, når du skal forhandle løn med din chef, er du ikke alene. 28 procent af djøferne forbinder nemlig ordet ’ubehageligt’ med lønforhandling, viser en undersøgelse fra Djøf.

Det overrasker ikke Helene Rafn, lønforhandlingschef i Djøf, at en del knytter ord som ’ubehageligt’, ’konfliktfyldt’ og ’pinligt’ til det at forhandle løn.

”Fra Djøfs lønforhandlingskurser ved vi, at en del føler, at det er akavet, når de skal forhandle løn. Den ubehagelige følelse kommer ofte, fordi man pludselig sidder i en helt ny situation med chefen. Man er vant til at kæmpe sammen for enheden og for virksomheden, og pludselig føler man, at man skal kæmpe mod den, man plejer at kæmpe med. Nogle føler nærmest, at de står i en krigssituation med chefen.”

Men det er ikke en særlig konstruktiv tilgang til lønforhandling, siger Helene Rafn.

”Og det er også en lidt antikveret tilgang, for chefen er ikke din modstander. Du har ikke et juridisk krav på en lønstigning, men chefen har en interesse i, at du trives og er tilfreds, så I netop sammen på bedste vis kan kæmpe for at nå de bedste mål. Derfor ønsker chefen heller ikke, at du går og putter med dine ønsker og forventninger. Så prøv at vende den om, og sig til dig selv, at I stadig kæmper for det samme.”

Der er dog også dem, der synes, at det er spændende at forhandle løn med chefen. Men er du kvinde, er der en større sandsynlighed for, at du forbinder negative tanker med lønforhandling, viser Djøf-undersøgelsen.

Det passer også godt med Helene Rafns oplevelse.

”Kvinder kobler i højere grad end mænd en lønstigning sammen med anerkendelse og ser det som en personlig vurdering af, om de er gode nok sammenlignet med kollegaerne. De lægger i det hele taget mere vægt på fairness, end mændene gør, og derfor har kvinderne en tendens til i højere grad at måle sig selv op imod kollegaerne. Og så kan en lønforhandling godt opleves som ubehagelig, hvis de ikke får den samme lønstigning, som de andre har fået.”

Tip: Du kan træne lønsamtale med Djøfs 'KarriereBot'.