Studiestedets geografiske placering har tilsyneladende en stor betydning for, hvor hurtigt nyslåede kandidater kommer i job. Blandt de djøfere, der er dimitteret siden 2012 og er kommet i arbejde, fik syv ud af ti kandidater fra CBS deres første job, enten inden eller lige umiddelbart efter at de afsluttede studiet. Det sammen gælder kun for tre ud af ti af kandidaterne fra Aalborg Universitet.

Det viser en ny Djøf-undersøgelse, ’Sådan fik de jobbet’. Undersøgelsen er baseret på svar fra 1.255 djøfere, der er blevet kandidater inden for de seneste to år.

Kandidater fra Københavns Universitet er næsten lige så hurtigt i job som dem fra CBS, mens kandidater fra provinsen tilsyneladende har noget større udfordringer med at finde det første job.

Job uden ansøgning

Ifølge undersøgelsen tilkendegiver mere end hver tredje CBS-kandidat, at de ikke har sendt én eneste ansøgning, før de landede i det første job. På Aarhus Universitet er det færre end to ud af ti, der har fået job uden at skrive en ansøgning

Det hænger formentlig sammen med, at omkring otte ud af ti dimittender fra både CBS og Københavns Universitet har haft studierelevante jobs, mens de læste. Det er markant flere end dimittenderne fra de øvrige uddannelsessteder.

Og netop studiejob er ofte vejen til det første job som kandidat.

”Vi kan se, at de grupper, der kommer hurtigst i arbejde, er dem, der har haft studierelevant arbejde. Og netop kandidater fra CBS og Københavns Universitet har alt andet lige nemmere ved at finde et studierelevant job, da de fleste studiejob bliver udbudt i København,” siger Kathrine Marie Skou Brandt, analysekonsulent i Djøf.

Men studiejobbet er ikke alene en fordel i jobsøgningen – det er den direkte vej ind i et job for manges vedkommende. Således forklarer hver fjerde kandidat fra CBS, at det første job, de fik som kandidat, var en opgradering af deres studenterstilling til et fuldtidsjob. 

Geografisk fordel

Ifølge undersøgelsen er de fleste kandidater fra alle uddannelsessteder i landet da også enige om, at ’relevant studiejob’ er den væsentligste faktor for at lande det første job.

Men ud over mere relevant studiejob-erfaring har kandidaterne fra de storkøbenhavnske uddannelsessteder også en anden fordel i forhold til at komme hurtigt i arbejde efter dimensionen.

”De er jo allerede fysisk dér, hvor de fleste job er, og behøver måske ikke i så høj grad at flytte efter dem,” siger Kathrine Marie Skou Brandt.