Førende universiteter verden over bruger ny online-teknologi til at dele deres viden frit med tusinder på én gang. Det kan du som erhvervsaktiv djøfer også få glæde af.

Du får ingen lækker frokostbuffet med dine holdkammerater, men kurserne udbydes af topuniversiteter, de er gratis, du får et bevis – og der er enormt mange at vælge imellem.

Det opdagede Jens Leth-Nissen, cand.merc.dat. og Enterprise Arkitekt i PFA Pension, da han sad og tyggede i blyanten, fordi han skulle i gang med sit speciale på en master i it-ledelse og strategi.

Sæt det på cv’et og LinkedIn

Jens gik ind på verdens p.t. største platform for gratis online universitetskurser, coursera.org, og surfede rundt.

Der var meget, han kunne bruge til specialet, men især kurset ’Competitive Strategy’ udbudt af Ludwig-Maximilians-Universität München.

”Det er jo gratis, så jeg begyndte bare at følge det og tog alle testene undervejs. Det hele kører ret simpelt og meget fleksibelt.”

Så nu har han et bevis på, at han har gennemført og bestået kurset. Det skal selvfølgelig med på cv’et og LinkedIn-profilen.

Videreuddannelse og videndeling

Coursera.org og andre tilsvarende platforme er skabt både for at hjælpe dels dem, som slet ikke har råd til at gå på et universitet, og for at give almindelige studerende et globalt supplement.

Men platformene kan i høj grad også bruges til erhvervsaktive, fx djøfere, som efter- og videreuddannelse og videndeling.

Det siger professor i miljøsundhed på Københavns Universitet, Flemming Konradsen, som er initiativtager til, at KU nu er gået med på coursera.org.

Find specialkurset lige til dig

Hvis du fx skifter branche, kan du finde alverdens fagområder inde på disse nye platforme.

Økonomen, som får nyt job i en medicinalvirksomhed og gerne vil lære noget om lægemidler, kan hoppe på intro-kurset ’Fundamentals of Pharmacology’ på Pennsylvania State University. Det kan klares på to timer om ugen i seks uger.

Eller den nyuddannede statskundskaber, som drømmer om et job i en NGO i udlandet: Hun kan finde et NGO-relevant kursus, som følges af måske 20.000 kursister med samme interesse, som hun kan spørge til råds hele døgnet.

Globale legekammerater

Det er netop det spændende ved disse kurser, siger Flemming Konradsen.

Dine medkursister er ikke bare fra hele verden. Nogle af dem er typisk også færdiguddannede praktikere med job inden for det fagområde, kurset handler om.

”Det giver noget helt andre, interessante debatter kursisterne imellem, end når man sidder 20 homogene danskere i et klasseværelse,” siger han.

Flemming Konradsen har selv 22.000 følgere på sit eget kursus i global sundhed på coursera.org. og blev overrasket.

”Jeg har aldrig oplevet at få så megen feedback på så højt niveau på min undervisning.”

Jens har kig på flere kurser

Når Jens Leth-Nissen får bedre tid, har han kig på et kursus i kreativitet og innovation.

”For den slags har man altid brug for mere af i ethvert job,” som han siger.

”Jeg kan finde masser derinde, som jeg kan bruge i mit arbejde, men som jeg ikke tror, at mit arbejde direkte ville gå ind og betale for. Eller kurser, som jeg slet ikke kan finde på det almindelige kursusmarked.”

 

Sådan gør du

Coursera.org

Coursera.org er verdens p.t. største platform for gratis online-universitetskurser.

Kun topuniversiteter kan blive partner på coursera.org.

Scroll ned og se udbuddet af kurser. Eller vælg en bestemt kategori.

Fx Business & Management, Social Science eller Law, Economics & Finance.

EdX.org

EdX er Harvard, MIT og Berkeleys platform for gratis online-universitetskurser.

Få et bevis til dit cv

Du kan ikke tage en universitetseksamen via de gratis online-universiteter. Du kan kun tage fag og få et deltagerbevis for det.

Hvis du tager de tests, der er undervejs i kurset, får du et elektronisk kursusbevis med standpunkter for deltagelsen.

For et lille gebyr kan du på coursera.org og edx.org få en computergenereret ID-verificering af, at det virkelig er dig, som har taget og bestået kurset – til din arbejdsgiver.

Søg på MOOCs

De gratis online-universitetskurser kaldes også MOOCs (Massive Open Online Courses).

Hvis du googler MOOCs, får du andre muligheder frem.