Omtrent tre ud af fire rygere i Danmark vil gerne lægge cigaretterne på hylden. Rygere i Vejle Kommune kan få hjælp til at stoppe af Tina Staalsen Wagner og hendes fire kolleger i kommunens rygestopindsats. Her står hun for koordinering, administration og planlægning af indsatsen.

Har I et mål?

”I bund og grund vil vi gerne ­have, at alle stopper med at ryge, men vi har ­ikke et konkret mål. Vi vil selvfølgelig ­gerne have flere ind i vores tilbud.”

Hvilke tilbud har I?

”Vi har rygestopsamtaler med de borgere, der gerne vil have det. ­Både i grupper og individuelt, og så ­tilbyder vi også rygestop-medicin i form af nikotin­plaster, -tyggegummi og receptpligtig ­medicin. Det handler også meget om at komme ud og få fat i de unge. Vi ser et boom på ungdomsuddannelserne – ­både med cigaretter, vandpibe og især snus. Hver dag begynder 40 unge at ryge i ­Danmark, og det er simpelthen for mange.”

Hvorfor blander kommunen sig i borgernes fritidsvaner?

”Det er der meget delte meninger om. ­Nogle undrer sig over, at det offentlige skal blande sig i folks liv på den måde, men ud over at et rygestop gør rigtig ­meget for den enkelte persons helbred, så gør det ­også rigtig meget for ­samfundsøkonomien i form af færre hospitalsindlæggelser osv. ­Desuden påvirker rygning også andre i form af passiv rygning.”

Hvordan bruger du din faglighed i jobbet?

”Jeg lærte meget om at planlægge og ­koordinere, da jeg læste folkesundheds­videnskab. Jeg har overblikket i forhold til vores indsats og kan planlægge på lang sigt. Det er nok dér, det djøfede kommer ind.”

Hvordan stopper man med at ryge?

”Et godt sted at starte er Stoplinien, hvor du kan få hjælp på nettet og over telefonen, og de kan også henvise til din hjemkommunes tilbud. Der er også en gratis app, der hedder e-kvit, der kan hjælpe dig i gang. Den bedste måde at stoppe med at ryge på er at få noget rådgivning og samtidig tage rygestopmedicin – så har du 20-30 procents chance for succes. Hvis du bare stopper med en kold tyrker derhjemme, er chancen kun fire procent, så det giver god mening at søge hjælp.”