Ifølge en rapport fra Justitsministeriet udsættes et sted mellem 100.000 og 132.000 danskere årligt for stalking. En del af disse mennesker har Dansk Stalking Center direkte kontakt med, og resten prøver de at hjælpe gennem lobby- og oplysningsarbejde, som blandt andet har udmøntet sig i skærpet lovgivning på stalking-området.

Hvordan definerer I stalking?

”Tilbagevendende uønsket og ensidig kontakt i en sådan grad, at det skaber frygt hos den person, der bliver udsat for kontakten. Fx kan udøveren vise sig på vedkommendes bopæl eller kontakte denne på nettet eller gennem sms, fysiske breve og telefonopkald. Langt de fleste, der udsættes for stalking, er ganske almindelige danskere, selv om mange forbinder fænomenet med offentligt kendte personer.”

Hvordan hjælper I dem, der kontakter jer?

”Folk kontakter typisk vores telefonrådgivning. Dernæst skræddersyr vores interventionsafdeling et forløb med hver enkelt bruger hos vores social­rådgivere, psykologer og den juridiske afdeling. Vi kan fx hjælpe dem med at tage kontakt til kommunen, med individuel terapi hos en psykolog og med at oprette en log til at notere stalking-hændelserne ned, hvis de får brug for at bede om et tilhold hos politiet.”

Hvor mange henvendelser får I?

”Sidste år fik vi omkring 900 henvendelser, og vi regner med, at tallet stiger til et sted mellem 1.200 og 1.500 i år. I 2016 havde vi 177 udsatte og 15 stalkere i frivillig behandling.”

Hvad går en typisk stalkingsag ud på?

”Der er ingen typiske sager, men vi ved, at en tredjedel af alle stalking-tilfælde foretages af en ekspartner, en tredjedel foretages af en bekendt – fx en kollega, og den sidste tredjedel foretages af en person, som den udsatte ikke kender i forvejen.”

Hvor mange arbejder I på centret?

”Vi har lidt over 20 frivillige rådgivere, og vi er 12 fastansatte.”

Hvad er dine arbejdsopgaver?

”Jeg bearbejder og analyserer de data, vi får fra vores brugere, og så har jeg sammen med en kollega ansvar for fundraising og for at etablere et netværk af fagpersoner og organisationer, der arbejder med stalking i resten af Norden. Derudover har jeg ansvaret for en del af centrets kommunikation.”