Kina: USA overtræder menneskerettigheder

Det amerikanske præsidentvalg var fyldt med løgn, og det viste, at det amerikanske demokrati har en hyklerisk karakter. De politiske rettigheder blev ikke tilgodeset i USA, hvilket også var afspejlet i befolkningens boykot og protester.

Det fastslår Kina i sin årlige menneskerettighedsrapport om USA. Kina erklærer videre, at USA har travlt med at ’svinge menneskerettigheds-staven’ over andre lande, men ignorerer egne overtrædelser. Disse amerikanske menneskerettighedskrænkelser på eget territorium er i kinesisk optik også øget indkomst-ulighed, forværrede racerelationer, hvide politibetjentes gentagne nedskydning af sorte borgere og den bekymrende behandling af børn, kvinder og ældre.

Kina langer desuden ud efter USA’s udenrigspolitik, fordi USA ”fortsætter med at trampe på menneskerettigheder i andre lande og forårsager enorme civile tab” i lande som Irak, Syrien, Pakistan, Yemen og Somalia.

Balkan-lande forbereder et fælles marked

Seks lande på Balkan har alle ytret ønske om at ­blive optaget i EU, men der er ­ifølge de nuværende EU-­lande for mange tegn på manglende stabilitet i regionen. Derfor har EU-kommissæren for udvidelse, Johannes Hahn, udtænkt en idé om, at Balkan-landene etablerer et fælles marked som et første skridt til EU-medlemskab.

Landene er med større ­eller mindre begejstring med på idéen, og når regeringscheferne på Balkan mødes i juni, er forberedelserne så langt, at de måske godkender en plan om et regionalt ­samarbejde, der omfatter et fælles marked, fri udveksling af arbejdskraft og kapital samt standardisering af ­regler. Det skriver nyheds­magasinet The Economist.

Serbien er blandt de stærke tilhængere af planen, ­fordi landet ser en mulig­hed for at komme til at indtage en ledende rolle. ­Montenegro er relativt tæt på EU-optagelse og lægger ­ikke skjul på en vis frygt for, at det regionale fællesmarked vil forsinke denne ambition.

De øvrige Balkan­lande er Albanien, Kosovo, ­Makedonien og Bosnien-­Hercegovina.  

Europa er digitalt bagud

At høste frugterne i den digitale økonomi handler om andet og mere end at sikre bred adgang til internettet, og her har Europa stadig noget at udrette. Det fastslår Verdensbanken i en ny rapport om ’den digitale dividende’.

"I betragtning af deres teknologiske udvikling bør lande rundt om i Europa klare sig bedre med hensyn til e-handel, og vi ser ikke nogen Google eller Facebook dukke op i Europa endnu," siger Hans Timmer, cheføkonom i Verdensbanken for Europa og Centralasien, med henvisning til rapportens konklusioner.

En beskeden anvendelse af digitale betalingssystemer og en snærende regulering hæmmer væksten i den digitale økonomi. Der bør desuden gøres en indsats for at hjælpe nuværende lønmodtagere til at blive rustet til de nye job, der skabes i den digitale økonomi, og samtidig afværge, at nogle af lønmodtagerne bliver til overs på grund af omstillingen, hedder det videre i rapporten.