Sommerserie

Ny topchef i Topdanmark: Konsensus er et ord, jeg ikke bryder mig specielt om"

16.7.2018

af

Foto: Frederikke Heiberg

Foto: Frederikke Heiberg

Peter Hermann har flere kasketter på lige nu – sådan kan det gå, når man bliver internt rekrutteret. Den største og nyeste kasket er som administrerende direktør for Topdanmark.

Sommerinterview

Sommertid er jobskiftetid. Ferieugerne giver tid til at overveje, om det er på tide at søge nye græsgange – og når ferien er slut, kommer der for alvor gang i jobopslagene.

Djøfbladet bringer i denne serie interviews med fire djøfere, der har skiftet job for nylig og fortæller om, hvad den nye stilling har betydet for dem og deres karrierer.

Vejen til forsikringsbranchen og diverse ledende poster begyndte allerede i gymnasiet, hvor Peter Hermann gik i klasse med den tidligere direktør i Baltica Peter Laub Christoffersens datter. 

”Matematik lå nogenlunde let for mig. Og så talte jeg med Peter Laub Christoffersen. Han var jo selv aktuar og fortalte, at matematik var afgørende på studiet, og så tænkte jeg, at det var en interessant mulighed.” 

Og så var rejsen i gang. Han blev selv cand.act. i 1998 og begyndte i PFA, hvor han arbejdede sig op. Han havde dog lige et par år i Nordea Liv & Pension, hvor han var COO fra 2011 til 2013. Men så kom han tilbage til PFA, hvor han blev direktør med ansvar for skade, forebyggelse, sundhed og aktuariat. I 2016 blev han direktør for Topdanmark Livsforsikring. Og den 5. februar satte han sig i toppen af Topdanmark som adm. direktør for hele butikken. 

Hvordan fik du jobbet?

”Jeg blev spurgt, om jeg ville indgå i processen, da man skulle finde Christian Sagilds afløser. Og det ville jeg gerne, selv om jeg i starten ikke tænkte, at det ville ende med at blive mig. Men det lød som en spændende mulighed, og så var der et forløb med interne og eksterne interviews og med både interne og eksterne kandidater. Til sidst stod jeg så som det valg, de gerne ville tage. Og det er jeg glad for.” 

Nu er du endt i en tilsvarende stilling som Peter Laub Christoffersen – havde du forestillet dig det?

”Nej, jeg har aldrig haft den store masterplan. Jeg har altid været ambitiøs, og jeg har altid gerne villet bidrage og tage noget ansvar. Og så er der opstået nogle muligheder undervejs, hvor jeg har slået til. Nogle gange har det været tilfældighedernes spil – man skal ikke undervurdere at være på det rette sted på det rette tidspunkt. Men jeg har ikke siddet med tanken om, at jeg ville ende her.”

"Min familie er ikke dem, jeg ser allermest til"

Du er stadig en forholdsvis ung mand på 45 – men er nået så langt. Hvordan er det gået til?

”Det er ikke, fordi jeg har fortrudt noget, men jeg kan godt kigge tilbage på nogle af mine venner, der har rejst jorden rundt eller lavet noget helt andet. Og jeg tænker, at der også har været fordele ved det. Men jeg gik den slagne vej fra folkeskole til gymnasiet, videre til universitetet og direkte ud i job. Det var det naturlige for mig. Og det betyder også, at jeg har haft nogle positioner, hvor nogle vil karakterisere mig som ung. Men jeg plejer ikke at gå op i alder, uanset om det er den ene eller den anden vej.” 

Hvor meget har dit privatliv vægtet i forhold til at sige ja til jobbet?

”I rekrutteringsprocessen har min kone og jeg diskuteret det en hel del. Nu har jeg altid haft job, hvor jeg har været vant til at arbejde meget, men ikke desto mindre har vi talt meget om, hvad det kommer til at koste på den korte og den lange bane.” 

Hvad tror du, det kommer til at koste?

”Min familie er ikke dem, jeg ser allermest til her på det seneste. Jeg har stadig rollen som direktør for Topdanmark Liv, indtil vi har fundet den rette person til posten. Og indtil den nye koncerndirektør starter i efteråret, så jeg har også ansvaret for it- og udviklingsområdet. Men én ting er de mange roller. For selvom jeg har den fordel, at jeg kommer fra Topdanmark, er min baggrund jo inden for liv og pension. Derfor har jeg brugt en masse tid på at komme ind under huden på skadesforretningen. Og hen over sommeren og efteråret har jeg også fået arrangeret flere ture ude i forretningen – jeg skal bl.a. ud at køre med nogle assurandører og taksatorer og har lyttet med på kundetelefonen.” 

Hvor meget arbejder du?

”Jeg er ikke én, der sætter mig ned og tæller timer. For mig handler det om, hvor meget energi jeg bruger på det. Det har aldrig generet mig at arbejde meget – heller ikke om aftenen. Men det skal ikke tage så meget energi, at jeg ikke har overskud til at være Peter og være sammen med min kone og mine børn. Lige i øjeblikket har jeg dog to børn, der siger, at de ikke ser mig så meget, som de gjorde før. Det må jeg arbejde på at gøre bedre.”

"Konsensus er et ord, jeg ikke bryder mig specielt om" 

Hvilken slags direktør er du?

”Jeg er meget ambitiøs – ikke som sådan på egne vegne, men jeg synes altid, at man kan gøre tingene bedre. Jeg har ladet mig inspirere af et citat fra Michelangelo: ’The greatest danger for most of us is not that our aim is too high and we miss it, but that it is too low and we reach it’. Og så tror jeg på, at man som en god leder bliver nødt til at kende værdikæden i forretningen. Man skal selvfølgelig ikke være for detaljestyret, men man skal kunne se, hvad det kommer til at betyde for andre dele af virksomheden, når man træffer et valg.” 

Hvordan får du folk med?

”Ved netop selv at få en nogenlunde forståelse for hele forretningen og ved at gøre strategien operationel. For hvis folk forstår, hvor vi skal hen og hvorfor, så tror jeg, det er meget lettere at få følgeskab. Og så er det et spørgsmål om at give mandat til at få indflydelse på, hvordan man udfylder opgaverne. Men det er dog ikke sådan, at vi taler om konsensusløsninger. Konsensus er et ord, jeg ikke bryder mig specielt om. Jeg siger ikke, at det skal være topstyret, men alle kan ikke bestemme alt, for så bliver det simpelthen for ineffektivt, og det kan vores kunder ikke være tjent med.” 

Har der været et særligt moment eller en særlig person, der har haft en speciel indflydelse på din karriere?

”Min far har været præsident for Højesteret. Og han fik et fint våbenskjold, hvor han valgte, at der skulle stå: ’Åbenhed og ærlighed’. Det har præget min opvækst, og det præger mig også i dag. Mine forældre var dog noget bange for, at jeg var lidt for åben og ærlig over for lærerne i skolen.” 

Kan man også være åben og ærlig over for dig?

”Ja, jeg sætter stor pris på, hvis nogen kommer og siger: ’Det er ikke godt nok’ eller ’hvorfor gør du ikke sådan?’ Jeg mener ikke, man skal gå som katten om den varme grød. Selvfølgelig er der grænser for, hvad man siger, men det har nok præget min karriere, at jeg har turdet sige min mening, og så håber jeg, at det har været på den gode måde.” 

"Jeg har faktisk den holdning, at det ikke handler så meget om mig" 

Hvordan kommer man til at se, at det er dig, der nu sidder på posten?

”Jeg har faktisk den holdning, at det ikke handler så meget om mig. For mig er det vigtigt, hvad vi gør i direktionen, sammen med ledergruppen og medarbejderne, og hvad det er for en rejse, vi kommer på i forhold til vores kunder. Men lige nu har vi lavet en større organisationsændring, hvor vi forsøger at bruge vores stordriftsfordele i højere grad og drage mere nytte af de synergier, vi kan få på tværs.” 

Hvad ser du som den største udfordring?

”Vi er blevet mere en matrixorganisation, end vi var før. Og det kræver et godt samarbejde på tværs og de rigtige mennesker på de rigtige poster. Det vil kræve en særlig indsats i den kommende periode." 

Hvad glæder du dig allermest til at kunne sætte flueben ved?

”Jeg glæder mig til, at vi får endnu mere luft under vingerne i den her organisationsændring og til at få gjort vores strategi endnu mere operationel – så vi får de synergier, vi leder efter, og som vi har sat os som mål at opnå. Vi har allerede høstet nogle lavthængende frugter, men jeg underkender ikke, at det kommer til at tage tid at få det til at fungere på bedste vis.”

Selv om Peter Hermann ikke har været på den store jordomrejse, så tager han gerne på længere ferie med familien. De har bl.a. været i USA og i Indonesien.

 Hvad med sommerferie i år – har du overhovedet tid til det?

”Ja, jeg har trods alt sommerferie. Jeg skal til Grækenland med familien i to uger. Og så har jeg en uge, hvor vi skal være i vores familiesommerhus i Danmark.” 

Blå bog - Peter Hermann

 

CEO i Topdanmark og adm. direktør for Topdanmark Liv, Indtil hans afløser er fundet.

1995 – 2011 og igen fra 2013 - 2016 PFA. Startede som studentermedhjælp og endte som direktør for Aktuariat & Sundhed.

2011 – 2013 COO Nordea Liv & Pension.

1998 cand.act. fra Københavns Universitet.

2001 – 2003 HD I Organisation, ledelse og strategi.

Gift med Susanne, der er selvstændig med eget HR-virksomhed. Far til Cecilia på 12 år og Clara på 9 år. Familien bor i Holte.

 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

gert koustrup
3 år siden
Jeg ligger i sag med topdanmark, de har snart kvalt vores familie firma 50 år gammelt efter en brand hvor jeg troede at de var der for at hjælpe os gør de meget for at køre os ned og venter med svar så længe at vi efterhånden er helt færdige erstatning foregår ikke og opgørelser laves til topdk fordel og dækker ikke tabet og det vi har mistet, håber chefen er stolt af hans virksomhed.
Michael Poulsen
5 år siden
Jeg er dødtræt af at Djøf-bladet er fyldt med chefer. Det minder mere om et management blad end et for en fagforening.