Elitestudie

Her er 12 ikke nok

14.5.2018

af

Foto: Claus Bech

Foto: Claus Bech

CBS-studiet International Business har i flere år haft landets absolut højeste adgangskrav og var det første, der krydsede den magiske 12-tals-grænse. Djøfbladet har været på besøg for at følge undervisningen og interviewet en håndfuld studerende om deres oplevelser på studiet.

Når universiteterne i slutningen af juli fortæller, hvor højt karaktersnittet er på deres uddannelser, er det altid nemt at finde CBS-studiet International Business – eller IB, som de studerende selv kalder det. I en årrække har IB nemlig toppet listen over det højeste adgangskrav, og siden 2014 har man skullet have et snit på over 12 for at komme ind via kvote 1.

Djøfbladet tog tidligere på foråret forbi CBS for at finde ud af, hvad det prestigefyldte studie indeholder. Hvordan er undervisningen, og hvad vil de studerende gerne bruge deres uddannelse til? Vi fulgte en forelæsning og talte med fire studerende, der snart er færdig med den bachelorgrad, som de i sin tid skulle bruge et snit på minimum 12,3 for at komme i gang med.
Adgangskrav for International Business

2013: 11,9

2014: 12,1

2015: 12,3

2016: 12,2

2017: 12,2

Sidste år søgte 778 personer ind på International Business som 1. prioritet. 177 studerende blev optaget. Det høje adgangskrav kan blandt andet skyldes de relativt mange ansøgere. Desuden kan der også være en selvforstærkende effekt i, at de, der har høje karakterer, søger ind på studier med høje adgangskrav.

Foto: Claus Bech
Emilie Hellbrandt Fischer

22 år. Blev optaget gennem kvote 1. Har læst et semester i Kina og et semester i Canada.

Hvordan er det at læse International Business?

”Socialt er stemningen helt vildt god. Uden at det skal lyde fordomsfuldt eller hovent, så har vi i vores folkeskole- og gymnasiesystem en tendens til, at der bliver set en lille smule ned på, hvis du kan noget intellektuelt. Så er du nørd og lærerens kæledægge – vi kender hele møllen. Her på IB møder du ligesindede mennesker.”

Alle de andre nørder?

”Ja, alle de andre nørder, måske. Folk er passionerede. Hvis du specialiserer dig inden for et eller andet, så er det ok, at du brænder for noget og har en passion. Det er normen.”

Hvad skal du efter bacheloren?

”Hvis alt går vel, så skal jeg ud på IT-Universitetet i København. Der er en lidt mere skæv approach. Jeg skal læse Digital Innovation & Management.”

Hvordan oplever du, at undervisningen foregår på engelsk?

”For mit vedkommende er det det eneste rigtige at gøre. Vi er et meget lille land. Det er en rigtig stor fordel at være god til engelsk, når det kommer til konkurrence med resten af verden. Engelsk er vi simpelthen nødt til at kunne.”

Møder du fordomme i forhold til jeres høje adgangskrav?

”Generelt møder jeg ikke negative fordomme, men mere en anerkendelse af, at så kan man noget.”

Bliver du udfordret på studiet?

”Jeg bliver udfordret.”
Foto: Claus Bech
Lars Horsbøl Sørensen

22 år. Blev optaget gennem kvote 1. Tog fjerde semester i Hong Kong, arbejdede i Thailand over sommeren og læste i USA på femte semester.

Hvorfor ville du læse International Business?

”Primært fordi snittet er højt, hvilket betyder, at du kommer til at studere med en række stærkt intelligente mennesker. Det gjorde udslaget for mig. Det, at du studerer med nogle, der rent faktisk kan presse dig intellektuelt, gør en kæmpe forskel.”

Og der er du ikke blevet skuffet?

”Nej. Den største værdi ved IB-studiet ligger i de mennesker, du studerer med, og ikke i selve undervisningen. Jeg tror ikke, at undervisningen på IB som sådan er bedre end på de fleste andre studier på CBS.”

Har I karakterræs på studiet?

”Ikke noget, man taler om, men jeg kan ikke udelukke, at der er det.”

Deler I, hvad I får i karakter med de andre?

”Nej. Jeg deler det med min studiekammerat Mikkel, som jeg læser til eksamen sammen med. Jeg vil tro, at folk deler det med 2-5 mennesker, og det er det.”

Er du ambitiøs?

”Det kunne man nok godt forestille sig. Ja.”
Foto: Claus Bech
Bianca Martin

23 år. Flyttede fra Sverige til Danmark for at læse International Business. Blev optaget gennem kvote 2. Tog femte semester i Cape Town i Sydafrika.

Hvorfor valgte du International Business?

”Jeg ville gerne have et internationalt perspektiv på min uddannelse. Før det havde jeg allerede boet et halvt år i udlandet, så jeg havde lidt lyst til at prøve noget, der ikke var hjemme i Sverige, men stadigvæk ikke for langt væk.”

Har du oplevet forskelle på dansk og svensk studiekultur?

“At have studiejob ved siden af universitetsstudierne er forskelligt i forhold til svensk kultur. Ud fra mine erfaringer er det kun få svenske universitetsstuderende, der har studiejobs.”

Har du selv studiejob?

”Ja, hos Abacus Medicine. Vi sælger medicin.”

Har de fleste på studiet studiejobs?

”Det vil jeg mene. Måske 95 procent. Det er også sjovt at prøve det, man lærer i skolen, på sit studiejob ved siden af.”

Bliver du i Danmark efter studiet?

”Jeg vil gerne ud i resten af verden og prøve at arbejde i udlandet på et tidspunkt. Men lige p.t. bliver jeg i Danmark for at læse videre.”

Hvad er dit drømmejob efter studiet?

”Jeg har ikke som sådan et drømmejob, men nærmere en branche, jeg er interesseret i. NGO’er og aspekterne ved ’development economics’ er noget, der fascinerer mig. At arbejde med udfordringer for udviklingslande og med at skabe langsigtede løsninger for dem.”
Foto: Claus Bech
Mikkel Duif

21 år. Blev optaget gennem kvote 1. Arbejdede i Sydafrika sidste sommer og tog femte semester i Hong Kong.

Er der intern konkurrence mellem jer studerende?

”Det er ikke noget, jeg selv oplever. Jeg synes mere, vi har et godt samarbejde. Jeg hører tit, at der er nogen, der føler, der er konkurrence, men jeg tror måske, det handler om måden, man ser det på. At man kan udnytte, at der er rigtig mange, der gerne vil fremad, og som er meget kompetente. At bruge det til at samarbejde i stedet for at se det som en kæmpestor konkurrence.”

Hvad er essensen af studiet?

”Vi får nogle redskaber til at styre forretning i et internationalt perspektiv. Meget kort sagt lærer vi at bruge forskellige tools inden for finansiering, økonomi, kommunikation og kulturaspekter, som vi så kan bruge i et business-perspektiv på tværs af mange lande.”

Hvor vil du læse efter bacheloren?

”Der har jeg overvejet at tage en kandidat i udlandet. Måske her i Europa. Jeg har overvejet Business Analytics eller noget finansiering.”

Hvad vil du, når du er færdig med at studere?

”Lige nu arbejder jeg med consulting, og det synes jeg er ret interessant. Så det tror jeg også, at jeg fortsætter i.”

I Danmark eller i udlandet?

”Det bliver noget med et internationalt perspektiv. Det kan godt være, at det bliver her i Danmark, hvor der er kontor, men så bliver der også mange rejser involveret.”

Er det hårdt med alle eksamenerne og de halve semestre?

”Det kan det være.” 
Fakta om International Business-studiet
  • Frafaldsprocenten ligger på 7-8 procent.
  • Der er 40-45 procent kvinder per årgang.
  • Efter studiet arbejder mange i den finansielle sektor, som management-konsulenter og i store danske multinationale koncerner som Novo og Mærsk. Da studielederen på IB mister kontakten til de studerende, når de læser videre på en kandidat, ved han ikke, hvor de helt præcis får job, eller hvor mange der ender i udlandet.
  • De, der læser videre på CBS, studerer typisk: Applied Economics and Finance, Finance and Investment, Finance and Strategic Management og Finansiering og Regnskab.  
  • Et par studerende bliver hvert år optaget gennem kvote 3, som er for folk, der skal have opholdstilladelse for at studere i Danmark.
Kilder: Bersant Hobdari, studieleder for HA i International Business, og Wilbert van der Meer, uddannelseschef på CBS.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet