Sara Vergo ruster sig til nye maraton-forhandlinger

18.4.2018

af

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig, vil ikke kommentere på, hvad der er sket i Forligsinstitutionen. Men hun siger, at de knaster, der var der, da parterne gik derind tirsdag, stadig var der, da de kom ud onsdag morgen kl. 5. Hun er dog klar til nye maratonforhandlinger for at nå en løsning.

Der er tavshedspligt om, hvad der sker i Forligsinstitutionen, men da forhandlerne efter 19 timers forhandlinger endelig kl 5 i morges kom ud til de ventende medier, sagde FOA-formand Dennis Kristensen til TV2, at man var meget tæt på at nå til enighed om både løn og den betalte frokostpause – at det især var lærerne arbejdsvilkår, der fortsat var uenighed om.

Lidt før kl. 5 havde forligsmand Mette Christensen – til manges overraskelse – meddelt, at hun valgte at bruge sin mulighed for at udsætte konflikten i yderligere to uger, og at forhandlerne skal møde ind i Forligsinstitutionen igen på fredag kl. 10.

Tre knaster, da vi gik ind, og tre, da vi kom ud

Formanden for Djøf Offentlig, Sara Vergo, har været i Forligsinstitutionen hele natten og har kun fået nogle få timers formiddagssøvn på en campingseng i Djøfs kontorer, da Djøfbladet fanger hende på telefonen i toget, hvor hun efter den lange nat er på vej til sit hjem lidt uden for Vordingborg.

Kan du bekræfte Dennis Kristensens udlægning af situationen omkring de tre knaster – løn, lærernes arbejdstid og spisepausen – som er OK18´s tre store spørgsmål, og dét I har indgået en musketér-ed om?

"Jeg vil ikke fortælle, hvad der foregår i Forligsinstitutionen, for det er tavshedsbelagt. Jeg kan bare konstatere, at der var tre knaster, da vi gik ind til forhandlingerne, og der var også tre knaster, da vi gik ud derfra. Så også set udefra må man kunne se, at siden vi ikke har indgået en aftale, må det jo være, fordi vi ikke har fundet en tilfredsstillende løsning."

Nu skal I forhandle videre – er du optimistisk?

"Alle kan jo se, at det er vanskelige forhandlinger. Jeg var selv i nat i tvivl om, hvor vi ville lande henne. Men efter at have talt med begge sider i enrum må forligsmanden have konkluderet, at der stadig er noget at forhandle om. Ellers havde hun ikke forlænget varslet. Og ingen af os ønsker en konflikt, så vi forhandler, til vi når en løsning, hvis det overhovedet er muligt."

Arbejdsgivertilbud om frokostpause lækket til News

TV2 erfarede i nat, at arbejdsgiverne lidt før midnat var kommet med et nyt, sidste tilbud:

8,0 pct. i lønramme over tre år. At den betalte spisepause bliver skrevet ind i overenskomsterne, dog modsvaret af fleksibilitet fra de ansattes side. Og at lærernes arbejdstid opgøres som en årsnorm suppleret med en halvårlig evaluering.

Har du en  kommentar til TV2 News oplysning om, at arbejdsgiverne har lagt et forslag på bordet, hvor den betalte frokostpause er skrevet ind i overenskomsten?

"Som allerede sagt: Den betalte spisepause var en knast, da vi gik ind i Forligsinstitutionen mandag eftermiddag, og siden vi ikke har sagt ja til en aftale, så er den knast der stadig, da vi går ud 19 timer senere."

Men I har jo indgået en musketér-ed om, at alle tre knaster – løn, lærernes arbejdstid og spisepausen – skal løses, før I indgår et forlig. Så I kan vel alligevel ikke sige ja til noget, uden problemet med lærernes arbejdstidsaftale er løst?

"Som jeg allerede har sagt: Det er ikke kun lærernes arbejdstid, der er problemet. Det er alle tre knaster, vi stadigvæk ikke har fået en tilfredsstillende løsning på. Jeg vil samtidig sige, at det er meget mærkeligt, at vi skal høre på News, hvad arbejdsgiverne angiveligt har tilbudt – uden at os på den anden side af bordet kan kommentere på, om det forholder sig sådan, fordi vi har tavshedspligt. Det giver et noget forsimplet billede af, hvordan situationen reelt står."

Lærernes arbejdstidsaftale er principiel

Holder musketér-eden til den kommende afgørende forhandling i Forligsinstitutionen?

"Ja, det er min klare forventning. Vi ser hele tiden hinanden i øjnene og siger, at det her er én for alle og alle for én. Men det er klart, at jo mere pressede vi bliver på tid og på forventning om et forlig, jo hårdere bliver det også at holde sammen, fordi der selvfølgelig er nogen, som får mere igennem end andre. Men jeg forventer helt klart, at vi holder sammen."

Men er det egentlig i dine medlemmers interesse, at du står arm i arm med Anders Bondo om lærernes komplicerede og detaljerede arbejdstidsaftale?

"Jeg kan sige, at det for mig og for hele AC er et princip, at man ikke skal have sin arbejdstid reguleret ved lov. Det er i strid med den danske model. Ligesom det også er principielt, at arbejdsgiverne ikke bare kan sige, at de kan fjerne vores betalte spisepause, hvis de får lyst til at gøre det. Det er også principielt for os, at vores lønudvikling skal følge med det private."

KL-direktør Kristian Wendelboe sagde i sidste uge på forsiden af Politiken, at jeres musketér-ed ødelægger den danske model, fordi den gør det umuligt at forhandle sig frem til et forlig?

"Jeg kan kun sige, at når arbejdsgiverne bliver ved med at sige, at knasterne er så utroligt små, at de ikke kan bære en konflikt, så forstår jeg simpelthen ikke, hvorfor arbejdsgiverne så ikke høvler dem af."

Matadormix, cola og frokost fra Djøf

Hvad har I selv rykket jer på?

"Igen, jeg forhandler ikke i offentligheden. Men jeg vil godt stå på mål for, at jeg har set hele lønmodtagersiden arbejde utroligt konstruktivt med tingene på de sidste mange møder i Forligsinstitutionen og også i nat. Jeg har set virkelig mange sekretariatsfolk sidde i arbejdsgrupper rundt om i Forligsinstitutionens lokaler og arbejde heftigt med de krav og tilbud, der nu var på bordet. Det er ikke rigtigt, når man påstår, at vi bare står last og brast og ryster på hovedet af alting."

Ifølge medierne sagde forligsmanden til jer, at I godt kan tage tandbørsten med på fredag kl. 10 – hvordan tolker du det?

"At hun låser dørene og ikke slipper os ud, før vi enten kan konstatere en aftale eller et sammenbrud."

Nogle har sammenlignet hele det her forløb med et plaster, der bliver trukket meget langsomt af – kan du genkende det billede?

"Det er nok ikke helt det billede, jeg vil bruge. Jeg vil mere sammenligne det med en maraton, hvor man ikke får det at drikke, man har brug for undervejs, og hvor man er i tvivl om, hvorvidt man kan nå i mål."

Har du fået andet end Matadormix, colaer og pizzaer undervejs i de mange timer, du efterhånden har tilbragt i Forligsinstitutionen?

"Jeg har fået en hel del trist take-away mad og kedelig slik, ja. Men i mandags kom Djøfs kantine med den mest fantastiske mad til os, fordi vi var ved at køre træt i al den fastfood indtaget i indelukkede rum. Så Djøf blev sponsor på en god frokost til hele lønmodtagersidens forhandlingsdelegation. Grete Christensen (formand for Dansk Sygeplejeråd, red.) sagde, at den frokost reddede hele hendes dag."

Konflikt udsat i 14 dage

  • Forligsmand Mette Christensen valgte tidligt onsdag morgen 18. april efter 19 timers forhandlinger at udsætte strejke og lockout i indtil to uger. Det er anden gang og dermed sidste gang, hun kan udsætte.
  • Udsættelsen betyder, at strejke og lockout iværksættes fra 6. maj og lockout fra 12. maj.
  • Dog således, at hvis forligsmanden inden for de to uger kaster håndklædet i ringen og erklærer forhandlingerne for sammenbrudte, iværksættes strejke og lockout samtidig på 5. dagen efter dette.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet