Karriere

Fra Adenbugten til advokatkontoret

19.4.2018

af

Foto: Lars Bahl

Foto: Lars Bahl

Emil Møller Nielsen har været livvagt og piratbekæmper. Nu er han jurist og advokatfuldmægtig. Men trods kontrasten har de to verdener måske mere til fælles, end man lige skulle tro.

En båd i Adenbugten mellem Det Røde Hav og Det Indiske Ocean. Her står en 27-årig mand med en lang militærkarriere og beskytter skibet mod somaliske pirater.

Vi drejer den store viser seks år frem.

Et nydeligt kontor med glasvægge i en advokatbygning lidt nord for Kastellet i København. Her sidder selv samme mand, Emil Møller Nielsen, i jakkesæt og slips.

Men de to verdener kan sagtens overlappe hinanden. Hærens dyder ligger ikke langt væk fra juraens. Det mener han i hvert fald selv. Men hvordan hænger en karriere med udsendelser i Irak, Afghanistan og Kosovo, livvagtsuddannelse i Afrika og piratbekæmpelse i Adenbugten sammen med juraens univers?

”I hæren skal du have overblik,” forklarer Emil Møller Nielsen.

”Du skal kende din enheds opgave, naboenhedens aktiviteter og samtidig agere efter skiftende forhold på kamppladsen. Inden for jura er du også nødt til at have overblik over samtlige af enhver sags relevante facetter, så den bedst mulige strategi kan lægges og eksekveres.”

Det startede som et tilfælde for den dengang 19-årige Emil Møller Nielsen, der trak et lavt nummer til sin session og derfor måtte aftjene sin værnepligt. Livet i Forsvaret faldt i god jord, og kort tid efter søgte Emil Møller Nielsen ind på sergentskolen.

”I 2007 ledte jeg som gruppefører min første enhed i Irak, hvor vi forsøgte at bringe stabilitet til et mindre område af Basra og samtidig forsøgte at minimere den indirekte beskydning mod vores lejr.”

Efter flere udsendelser, herunder til Afghanistan, valgte Emil Møller Nielsen at skifte til det civile arbejdsmarked, dog stadig med fokus på det militære område.

”Jeg tog en livvagtsuddannelse i Sydafrika og begyndte at arbejde for britiske sikkerhedsfirmaer i Irak og derefter med beskyttelse mod pirater i Adenbugten.”

Det var på bådene mellem Yemen og Somalia, at Emil Møller Nielsen besluttede sig for at skifte retning.

”Jeg tænkte, at der måtte være mere i livet. Jeg havde oplevet, hvad jeg ville i militæret, og nu havde jeg lyst til at få et mere stabilt liv og måske endda stifte familie. Samtidig har jeg altid været interesseret i samfundet og de regler og love, der binder det sammen.”

Han mødte sin nuværende forlovede i forbindelse med, at han studerede hf-enkeltfag. Derefter begyndte han på jurastudiet, som blev gennemført under normeret tid og med karakterer, der under uddannelsen placerede ham blandt de 3 procent bedste. Nu er han nyuddannet jurist, far til en datter og advokatfuldmægtig hos KLAR Advokater i København. For selvom militæret og juraen ikke umiddelbart lyder som to alen af ét stykke, er der flere fællestræk, end man skulle tro, ifølge Emil Møller Nielsen:

”I hæren er der en nulfejlskultur, og sådan er juraens verden på sin vis også indrettet. Det kan være en detalje, som tipper hele læsset. Det kræver en grundighed og stålsathed på at få opgaven løst, og det tror jeg, at jeg har haft med fra militæret.”

Hvad skal man kunne for at være en god soldat?

”Grundighed er en vigtig dyd i militæret. Du skal have forkærligheden for detaljer og måske endda perfektion, særligt når det gælder eksekveringen. Det har også noget at gøre med mindset – du giver ikke op, hvis du bliver træt eller mister modet. Du fortsætter, til opgaven er løst.”

Hvilke kvaliteter kan overføres til jura?

”De valg, du træffer, har konsekvenser for andre mennesker, og det skal man have sig for øje. Det kræver en ydmyghed over for opgaven i begge tilfælde. Samtidig skal du være beredt og kunne holde hovedet koldt i pressede situationer. Juraen og livet i hæren er ligesom et skakspil, hvor man skal kunne forudse modpartens næste træk.”

Har du nogle overordnede mål for din karriere?

”Jeg vil fortsat være blandt de dygtigste, men jeg har ikke nogle eksakt definerede mål. For mig er det mere helhedsorienteret. Jeg sætter pris på at udføre mit arbejde godt og grundigt, men også at have tid til min familie.”

Hvad med ambitionen for de næste par år?

“Jeg skal dygtiggøre mig og lære så meget som muligt fra mine erfarne kollegaer, så jeg selv kan blive betroet rådgiver den dag, hvor jeg får min advokatbestalling.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Aalborg Forsyning
Frist 2. apr. 2024
Job
Børne- og Undervisningsministeriet
Job
Region Sjælland
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet