OK18

Tillidsfolk klar til kamp

8.3.2018

af

 Foto: Mikkel Medom Jørgensen

Foto: Mikkel Medom Jørgensen

Mere end 100 tillidsrepræsentanter fra strejkevarslede arbejdspladser mødtes i går i København, hvor Djøf forklarede konflikten, gav gode råd til kampen og betonede vigtigheden af at stå sammen.

DGI-byen var proppet med djøfere, da tillidsrepræsentanter fra de strejkeramte arbejdspladser mødte til dagsmøde om overenskomstforhandlingerne. Lockoutvarslingen kørte forbi på en gul bjælke i bunden af storskærmen i indgangshallen, mens tillidsrepræsentanterne sad i konferencesalen, hvor chef for Public Affairs i Djøf, Allan Andreasen, uddelte demokratiske værktøjer til den potentielle konflikt.

Skriv debatindlæg, kommentér artikler og brug Facebook og Twitter. Fortæl hverdagshistorierne, lød budskabet.

Derudover pointerede Allan Andreasen, at man ikke skal tøve med at ringe ind til Djøf, hvis man har brug for råd og vejledning:

”Forstyr os endelig”.

Chefen for Djøf Offentlig, Sara Vergo gik dernæst på podiet og understregede vigtigheden af, at alle er med, og at djøferne står sammen. Til sidst lød det trefoldige kampråb: "Skulder ved skulder!"

Djøfbladet fangede to tillidsrepræsentanter og spurgte dem, hvad de havde fået med fra mødet.

Per Martin Petersen, TR-suppleant i Rigspolitiet 

Hvordan har kollegaerne taget imod strejkevarslet?

"Normalt har vi 20-30 mennesker, som kommer til vores arrangementer i AC-klubben hos Rigspolitiet. Da strejkevarslet kom, var der dobbelt så mange, der mødte op, så det er noget, der fylder hos vores medlemmer. Jeg har en følelse af, at der var en opbakning til og forståelse for det."

Hvilke spørgsmål får du fra kollegaerne?

"Der var mange spørgsmål omkring konfliktlån. Den var lidt svær at forklare. Men jeg synes, at modellen er rigtig."

Har du fået noget ud af at være til mødet i dag?

"Jeg vil være bedre til at kunne sælge idéen om konfliktlånet i dag, end jeg kunne i går. Det er meget teknisk og handler om at kunne se tingene i et større perspektiv. At forstå, at det kun er en lille del af indbetalingen, der går til strejkekassen, og at denne hurtigt kan blive tømt, hvis alle skal have en bid af den på samme tid."

Hvis du skulle sælge nødvendigheden af en strejke til mig, hvad vil du så sige?

"At vi har et aftalesystem, og det er rigtig vigtigt at bakke op om. Derudover har vi en udfordring i forhold til at bevare reallønnen. Men jeg vil især fremhæve symboleksemplet med vores betalte frokostpauser, som bliver udfordret. Det er vigtigt, for hvis frokosten kan tages fra os, så har arbejdsgiverne mulighed for at tage mange andre ting på et senere tidspunkt."

 

Hvis man er medlem af en konfliktramt organisation og alligevel sidder derhjemme og arbejder, så er det landsforræderi.

Anders Baadsgaard Jensen, tillidsrepræsentant for djøferne i Solrød Kommune

"Mindsteløn, fyringsvarsel og pensionsordninger er ikke et givet retskrav. Det skal man kæmpe for," mener Anders Baadsgaard Jensen, tillidsrepræsentant i Solrød Kommune.
Foto: Mikkel Medom Jørgensen
Anders Baadsgaard Jensen, TR for djøferne i Solrød Kommune

Hvad var kollegaernes reaktion på strejkevarslet?

"Jeg fornemmer, der er en god opbakning. Folk kan godt forstå, at man ikke kan få en velfungerende offentlig sektor, hvis man har dårlige vilkår for de ansatte. Man får, hvad man betaler for. Jeg fornemmer det også på vores kampråb: "Skulder ved skulder!" Det kan godt være, at vi er dårlige til at råbe det, men jeg tror, at mine kollegaer kan leve det."

Hvad siger ledelsen til strejkevarslet?

"Lederen og direktionen forstår det godt. Vi er jo civiliserede mennesker, og det kan godt være, man taler om kamp og konflikt, men når det så er overstået, så skal vi kunne sidde og arbejde sammen igen."

Men kan man godt kæmpe for en sag med en så pragmatisk tilgang?

"Man kan godt brænde for noget på pragmatisk vis. Vi (Djøf, red.) har ikke været i konflikt siden 1969. Vi ser nærmest os selv som en forligsinstitution."

Hvad tager du med dig efter mødet i dag?

"At vi ikke kun skal stå skulder om skulder med andre djøfere. Det er også vigtigt, at vi står sammen med sosu-assistenten, pædagogen og togkontrolløren som en samlet arbejdstagerorganisation."

Er denne konflikt vigtigere, end den vi havde i 2013?

"Ja, hvis den bliver til noget, så bliver den vigtigere. Den er meget mere omfattende. Jeg tror også, at det er en konflikt, der vil få politiske konsekvenser for dem, der sidder på arbejdsgiversiden. Hvis konflikten kommer, vil de ikke kunne gå tilbage. Det koster at få blod på hænderne."

Hvorfor skal man kæmpe for det her?

"Du kan ikke gå i krig uden at slå ihjel. Nu går vi jo ikke ud og myrder folk, men der kommer nogle konsekvenser i en tidsbegrænset periode. Hvis du vil have pensionsordninger, opsigelsesvarsler og aftaler om mindsteløn, så må du kæmpe. Det er ikke retskrav, som vi skal tage for givet. Hvis man er medlem af en konfliktramt organisation, og alligevel sidder derhjemme og arbejder, så er det landsforræderi."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet