Tillidskrise

Advokatformand revser i egne rækker

15.11.2018

af

PR-foto: Djøf

PR-foto: Djøf

Mathias Krarup, der er formand for Djøf Advokat, mener, at det er på høje tid med selvransagelsen blandt advokater. En række møgsager i medierne har bragt tilliden til branchen i fare.

Svindel for mere end 100 millioner i Johan Schlüter Advokatfirma. En skatteminister, der vil undersøge advokatfirmaet Bech Bruuns formodede dobbeltrolle i forbindelse med sagen om udbytteskat.

Den slags sager gavner ikke ligefrem advokatbranchens ry blandt befolkningen. Om det netop er dem, der har drevet formand for Djøf Advokat Mathias Krarup til tasterne for at opfordre til selvransagelse i advokatstanden, er uvist. Men det er til gengæld helt sikkert, at han ude med riven i egne rækker i et nyligt blogindlæg med overskriften ’Selvransagelsens time - advokatstandens anseelse er i fare’.

”De seneste måneder har mediebilledet desværre fremhævet nogle kedelige træk ved vores stand. Det startede med nogle få brodne kar, men det ser nu ud til, at de brodne kar er godt spredt ud over hele branchen,” skriver han i sit blog-indlæg på K-News, der er et nyhedsmedie for advokater.

Advokater skal ikke udnytte huller

Mathias Krarup mener, at helhedsindtrykket af branchen ikke er kønt. Han understreger dog, at man ikke skal tro på alt, hvad der står i aviserne. Samtidig nævner han, at han for nylig var til et gå-hjem-møde i advokatsammenhæng, efter at de første skattesager var kommet frem:

”Ved det arrangement blev det nævnt, at det er politikerne, som er de store skurke. Det er dem, som har lavet nogle regler, der er hullede som en si, og ’så bliver vi advokater jo nødt til at udnytte de huller’. Nej, det behøver vi ikke. Så kort er svaret. Det er åbenbart nødvendigt at minde nogle advokater om stk. 1 i de advokatetiske regler,” skriver Mathias Krarup.

Stykke 1 i de advokatetiske regler opridser advokatens stilling i samfundet. Her fremgår det bl.a., at:

  • ”Advokaten indtager i et retssamfund en særlig stilling.”
  • ”Advokatens opgave er at fremme retfærdighed og modvirke uret.”
  • ”Advokaten skal ved sin repræsentation af klienten iagttage fortrolighed samt bevare sin uafhængighed og integritet, herunder i forhold til staten.”
Lovstramninger på vej

På Christiansborg vil man også tøjle de uartige advokater.

Alle Folketingets partier stemte i slutningen af oktober for i førstebehandlingen af en lovpakke med strammere regler for advokater. Hvis pakken bliver endeligt vedtaget, vil den bl.a. fordoble bøderne og give mulighed for betinget frakendelse af beskikkelsen for advokater, der overtræder god advokatskik.

Lovpakken vil også medføre, at Advokatrådet skal oprette en whistleblowerfunktion, hvor alle kan indberette advokater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet