Prikkerunde

Landbrugsstyrelsen afskediger 39 ansatte

11.10.2018

af

PR-foto: Landbrugsstyrelsen

PR-foto: Landbrugsstyrelsen

39 medarbejdere i Landsbrugsstyrelsen i København og Augustenborg har fået et fyringsvarsel. Fire djøfere mister deres job. Afskedigelserne skyldes faldende bevillinger og har ikke noget at gøre med udflytningen, siger styrelsens direktør, Jette Petersen.

Vores bevillinger falder, og vi er nødt til at blive 60-70 færre.

Det var den triste besked for tre uger siden fra direktør i Landsbrugsstyrelsen Jette Petersen til de 550 medarbejdere i København og de 400 i Augustenborg og Tønder. Beskeden var ledsaget af et tilbud om at søge frivillig fratrædelse.

Onsdag i denne uge blev boet så gjort op. 32 medarbejdere har bedt om en frivillig fratrædelse. 39 fik et afskedigelsesvarsel onsdag formiddag. Blandt medarbejdergrupperne er det gået mindre hårdt ud over Djøf-gruppen med fire afskedigede: Tre i København og én i Augustenborg.

Ingen af de afskedigelsesvarslede i Augustenborg er rykket med styrelsen, da den flyttede.

Skal effektivisere for 18 mio. kr.

Landbrugsstyrelsens økonomiske ramme falder samlet set med 18 procent frem mod 2022. Der skæres knap 70 mio. kr. næste år.

"Det kan vi ikke håndtere med naturlig afgang og ansættelsesstop," siger Jette Petersen.

"Derfor er afskedigelser desværre en uundgåelig konsekvens, og jeg er ked af at måtte sige farvel til gode medarbejdere på tværs af hele styrelsen."

Slem dag

"I dag har været en slem dag," siger Katrine Morville, som er tillidsrepræsentant for de cirka 130 djøfere i styrelsens afdeling i København.

"Det er både rigtig svært at sige farvel til kolleger og at stå tilbage med følelsen af 'hvad nu'. For vi mister mange medarbejdere," siger hun.

Folk er frustrerede over, hvordan opgaverne nu skal løses, "for de forsvinder ikke med vores kolleger," som Katrine Morville siger.

Hun understreger, at ledelsen er meget åben om, at alle nu skal hjælpes ad med at prioritere.

"Vi skal melde ind, og direktionen vil godt have feedback fra os hurtigt. Men lige nu er stemningen i bund."

Har ikke med udflytningen at gøre

En stor del af styrelsen blev for under to år siden udflyttet til Augustenborg Slot på Als. Nemlig hele den del, som står for udbetaling af milliardstore støttebeløb til landmændene i bl.a. EU-arealstøtte.

Men besparelsen og afskedigelserne har ikke noget med udflytningen at gøre, understreger Jette Petersen.

"Der er et generelt effektiviseringskrav på to procent årligt over fire år i den offentlige sektor. Men Landbrugsstyrelsen er blevet pålagt et større krav på 18 procent," forklarer hun.

"Når man fra politisk hold har truffet den beslutning, er det bl.a. et udtryk for, at vi allerede er kommet langt med fx automatiseringer."

Kort sagt: Styrelsen skal ved hjælp af bl.a. ny teknologi løse de samme opgaver med færre hænder.

Djøf-TR: Politisk slingrekurs

Djøf-tillidsrepræsentanten i Augustenborg, Christian Bang-Jacobsen – der også er medlem af Djøf Offentligs bestyrelse – siger, at stemningen er meget trykket.

"De tilbageværende medarbejdere er bekymrede for den fremtidige arbejdsbelastning. Man frygter for, om man fra politisk hold på forhånd høster effektiviseringsgevinster, som man reelt ikke ved, om man kan få i hus."

Han mener også, at der er ført politisk slingrekurs over for styrelsen.

"For kun to år siden laver man en stor udflytning, hvor man på kort sigt sikrer, at der er bevillinger til at få tingene til at hænge nogenlunde sammen – og så kommer man nu og kræver så hårde effektiviseringer."

Skal klare det med digitalisering

Jette Petersen tror på, at styrelsen godt med den ny teknologis muligheder kan komme i mål med effektiviseringskravet.

Hvordan vil I løse samme opgaver med færre hænder?

"Det er klart, at vi ikke kan sige farvel til så mange medarbejdere, uden at det får betydning for vores opgavevaretagelse. Derfor bliver vi på den korte bane nødt til at prioritere i vores opgaver, og vi kommer til at fokusere på vores vigtigste mål," siger hun.

På den lange bane skal styrelsens virksomhedsstrategi sikre, at Landbrugsstyrelsen kan levere mere med færre hænder.

"Det kan vi eksempelvis ved hjælp af digitalisering, automatisering, øget brug af satellitbilleder i kontrollen og mere effektive arbejdsgange. Her er vi allerede i gang med de projekter, som skal give de nødvendige effektiviseringer."

Der er – inklusive chefer – godt 210 djøfere ansat i Landbrugsstyrelsen. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet