Klimakrisen sender flere turister til Grønland

2.8.2017

af

Foto: Tahni Candelaria

Foto: Tahni Candelaria

Nye fiskearter i havene og en måned ekstra uden is skaber nye muligheder i Østgrønland, siger antropolog Søren Warthoe.

Fakta om Tasiilaq:

Der bor cirka 3.000 mennesker i Østgrønland, og 2.000 af disse bor i byen Tasiilaq. Ud af de 2.000 indbyggere er 800 børn. Sidste år besøgte 5.200 krydstogtsturister byen.

Søren Warthoe tog til Østgrønland for at studere, hvordan øget turisme påvirker østkystens største by, Tasiilaq. Han opdagede hurtigt, at han ikke kunne tale om turisme uden også at se på klimaforandringerne. Dem har grønlænderne generelt et negativt syn på, men de ser også muligheder i dem.

Hvordan giver klimaforandringer nye muligheder i Østgrønland?

”Grundlæggende er det, fordi isen åbner sig op. Da jeg kom derop i juni sidste år, var isen nærmest allerede smeltet væk fra havene. Det er ret unormalt, og det betyder, at man får en måned mere med turister. Det er meget, når turistsæsonen allerede slutter i september. Sidste år kom der 12 krydstogtskibe med turister, og når isen forsvinder, bliver det lettere at sejle turisterne rundt deroppe, og vejret bliver også mere stabilt i forhold til helikopterflyvninger.”

Hvad med fiskeriet?

”Mindre is giver også bedre muligheder for fiskeri. Der er kommet andre fiskearter til som fx torsk og stenbider, der søger til Grønland, fordi havet er lidt koldere deroppe.”

Hvor meget ekstra turisme oplever grønlænderne?

”Turismen øges helt sikkert i Grønland, men den er ikke vokset stort, og det kommer nok til at tage mange år, før det sker. Man kan se, at der bliver lavet nogle initiativer i denne her lille by. Man bygger fx en café, så turisterne kan sidde og drikke caffe latte, og der blev også bygget en ny anløbsbro sidste år, så krydstogtskibe lettere kan lægge til.”

Hvorfor kommer der flere turister?

”I takt med at isen smelter, er der flere mennesker, der bliver interesserede i at tage til Grønland. Dels fordi man gerne vil se naturen, men også fordi man gerne vil se den, før det er for sent.”

Hvordan påvirker det de lokale?

”For det første føler de en usikkerhed om, hvad der sker med deres land pga. det ændrede klima. Men samtidig ser de også mulighederne. Særligt den unge generation i Østgrønland ser turisme som en mulighed for at blive boende. Jeg var med til at afholde sommerskole deroppe sidste år, hvor jeg oplevede, at børn helt ned til femårsalderen sagde, at de ville være turistguider.”

Så der er håb deroppe?

”Ja. Det er også derfor, mit speciale hedder ’Landscapes of risks and possibilities’. Men det kræver selvfølgelig, at de gør noget for, at turis­men rent faktisk øges, hvilket caféen og anløbsbroen er eksempler på.” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet