Offentlige topledere har sager med hjem hver weekend

24.2.2016

af

Foto: Alex Brylov/Shutterstock

Foto: Alex Brylov/Shutterstock

Offentlige topledere bruger mindst fire timer af sin weekend på at arbejde. 40 procent af departementscheferne bruger mindst otte timer.

Om KORA-undersøgelsen

119 kommunale topchefer blev spurgt – svar fra 70 procent.

20 departementschefer (= alle) blev spurgt – svar fra 90 procent.

Omkring ni timer mandag til torsdag og en lidt kortere fredag. Og så typisk fire timer om søndagen til at forberede næste uge.

Sådan beskriver en kommunaldirektør en ­typisk uge i en undersøgelse af de offentlige toplederes arbejdsvilkår, som kommunernes og regionernes forskningsinstitut, KORA, har lavet til Vederlagskommissionen – dén om fuldtidspolitikernes lønninger.

En departementschef beskriver ugens hverdage sådan her: Møder 8 eller lidt før, hjemme 18 eller 18:30 – og så lidt ud på aftenen igen et par timer med sagerne.

Dertil lægger man så en departementschefs gennemsnitlige weekendration: To timer lørdag og 4,5 timer søndag. Fire ud af ti lægger dog 8 eller flere timer på arbejdsalteret hver weekend.

Alt i alt bliver det til en gennemsnitlig arbejdsuge på 53 timer for de kommunale topchefer og 63 timer for departementscheferne.

Politikerne arbejder flere timer

Politikerne, som er blevet spurgt om arbejdstid i en tilsvarende undersøgelse, arbejder dog endnu mere – borgmestre i gennemsnit 62 timer om ugen og ministre 70 – ­påpeger forskningsleder i KORA og professor på CBS, Lene Holm ­Pedersen.

Politikerne mener også i højere grad end topembedsmændene, at arbejdspresset er steget over tid. Det mener 75 procent af borgmestrene og 58 procent af ministrene.

58 procent af de kommunale topledere mener, arbejdspresset er blevet større. Det hænger bl.a. sammen med ­øgede forventninger om at stå til rådighed ud over 8-17. ’En mail sendt kl. 04 forventes besvaret her til morgen’, som en kommunaldirektør skriver. Samtidig er kommunerne i dag meget større end før.

Kompleksiteten er blevet større

Departementscheferne har i højere grad oplevet et stabilt ­arbejdspres over tid. 25 procent af dem vurderer, at arbejdspresset er blevet større, mens 57 procent mener, at det er uændret.

Men kompleksiteten er vokset. Som en departementschef skriver: ’Kravet til beregninger og data er blevet større, ­medierne fylder mere og mere, og hastigheden, hvormed der skal produceres svar, er helt anderledes i dag’.

Både politikere og topembedsmænd er enige om, at ny ­teknologi og nye medieformer har øget tempoet.

Har hård hud

Toplederne betaler på privatlivsfronten for de mange arbejdstimer. Men arbejdspresset får dem ikke til at overveje deres stilling, fastslår rapporten.

”Der sker en stor selektion på vej til et topjob. Kan man ­ikke klare et højt pres, tager man ikke en ­sådan stilling,” siger Lene Holm Pedersen.

To ud af tre kommunale topledere føler sig eksponerede i offentligheden, men kun 13 procent af dem oplever det som en stor eller meget stor belastning.

57 procent af departementscheferne føler sig eksponerede, men kun 10 procent oplever det som en stor eller meget stor belastning.

”De svar fortæller, at de, der får en topstilling, er hårdhudede. For vilkåret er jo, at man kan ende på forsiden, når der opstår kontroversielle sager.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet