Faldgruber for nye ledere

29.4.2015

af

Et af de store dilemmaer for nye ledere er, at de har fået titlen, men ofte ikke er klædt fagligt på til den nye stilling. Samtidig kan de blive ramt af en pludselig følelse af ensomhed.

Et par gode råd til den nye leder

Du kan ikke gøre alle tilpas.

Vær tydelig og saglig.

Hold balancen mellem at være professionel og privat.

Som leder er du ikke ven, forælder
 eller terapeut.

Medarbejderne er ikke dine støttepædagoger.

Kilde: Organisations- og lederudviklingskonsulent
 Anne-Marie Thalund.

Det kan være svært at ­være leder, når man aldrig har lært det, og når man måske heller ikke har nogen ’voksen’ til at holde én i hånden i starten. Og det er netop sådan, mange nye ledere oplever deres indtræden i ledelsesrækkerne, lyder det fra organisations- og lederudviklingskonsulent Anne-Marie Thalund.

”Det kan betyde, at de når at få nogle dårlige oplevelser, der gør dem nervøse, og som får dem til at tvivle på, om ledelse overhovedet er noget for dem,” siger Anne-Marie Thalund, der selv har en lang ledelseskarriere bag sig.

Hun er medforfatter til bogen ’Fra kollega til leder’ og underviser i ledelse. I Djøf har hun været oplægsholder på et morgenmøde for nye ledere under titlen ’Dilemmaer og faldgruber for den nye leder’.

Anne-Marie Thalund understreger, at ledelse er et fag – et fag, der kan og skal læres. Men det er langtfra alle bevidste om, og så kan deres afsæt ind i lederverdenen nemt føre dem i den forkerte retning, mener hun.

”Har du opfattelsen af, at du er den fødte leder – så plejer det at gå galt. God ledelse starter indefra: Hvorfor vil jeg være leder, har jeg lyst til at lede andre mennesker, og hvor er det, jeg skal passe på mig selv? Og så bliver du ikke mindst nødt til at erkende, at man ikke længere kan være fagspecialist, for det er der ikke tid til, hvis du vil ­være en god personaleleder,” siger Anne-­Marie Thalund.

Får du ikke den støtte og uddannelse, der skal til, kommer du skævt fra start. Derfor skal du bede om at blive guidet og uddannet, hvis det ikke sker automatisk, lyder rådet fra Anne-Marie Thalund.

”Du må jo heller ikke køre truck, uden at du har fået et truckkørekort,” som hun siger.

Det er dig, der er chefen

Et andet stort dilemma for nye ledere er, at de ofte bliver chef for deres kolleger. Og rigtig mange er i den tro, at de sagtens kan balancere både at være chef og nær kollega. Men nu er og bliver de dine medarbejdere, og sådan bliver du nødt til at se på dem, lyder det fra ­Anne-Marie Thalund.

”En af de største faldgruber for nye ledere er at forstå, at de ikke er kolleger mere. Solidaritet hænger typisk sammen med kollegafællesskab. Men som leder har du ikke længere krav på at være med i det fællesskab. Du har selv sat dig i stolen som leder, og den plads skal du indtage. Der er kommet et skrivebord mellem jer,” siger Anne-Marie Thalund.

Mange vil dog gøre alt for at beholde relationen til de tidligere kolleger, men det går altså ikke, understreger hun.

”Det holder ikke, for den dag, der skal træffes beslutninger, er det ikke et ’vi’, men et ’jeg’. Og du kan heller ikke give kritik og sige nej, hvis du er en af gutterne,” siger Anne-Marie Thalund.

Du skal selvfølgelig ikke gøre det skrivebord, du har sat sig bag, 18 meter bredt, understreger hun. Men du skal erkende, at det nu er dig, der sidder med magten.

”Mange forbinder magt med noget negativt – magtbegær, magtsyg og så videre. Men du har selv sat dig i stolen, og den plads skal du indtage. Der er faldgruber i det, og det er meget let at gribe forkert i posen. Der er dem, som nærmest er bange for deres egen skygge og kryber langs panelerne og ­hele tiden spørger: ’Hvad synes I?’ Og så er der ’nu-skal-jeg-godt-nok-træffe-­nogle-beslutninger-typen’ med store armbevægelser, der slet ikke hører medarbejderne. Du skal finde din balance midt imellem,” siger Anne-­Marie ­Thalund.

Den ensomme lederverden

Du har mistet din fortrolighed til dine kolleger, og du kan nok heller ikke dele alt med din chef, for der kommer også noget magtbalance ind i billedet. Og dine chefkolleger vil på nogle områder være dine konkurrenter, så der vil være en ensomhed i at træde ind i lederverdenen, siger Anne-Marie Thalund.

”Det skal du kunne håndtere, ligesom du skal kunne håndtere, at samtalen forstummer, når du kommer med din bakke til frokost.”

Men du kan ikke undvære et netværk og nogle støtter. Du skal bare finde dem andre steder: hos familien, hos dine venner og hos andre på samme niveau som dig – måske fra en tidligere arbejdsplads eller fra en anden lignende arbejdsplads, lyder rådet fra Anne-Marie Thalund.

En sidste faldgrube for nye ledere er, at nogle har det svært med at indrømme, hvis de har begået fejl, siger Anne-Marie Thalund.

”Som ny leder er du bange for at tabe autoritet. Det handler om sårbarhed og om, at du tror, du skal være ufejlbarlig. Men du står stærkere og fremstår som en troværdig leder, hvis du tør erkende, at du har fejlet.”


Djøf-kurser til nye ledere



Djøf leadership (træningsbaseret) Start: 25. august 2015

Diplom i ledelse (teoretisk baseret) Start: 8. september 2015

Ledelse og kommunikation (træningsbaseret) Start: 4. november 2015

Kilde: Djøf Kurser og Uddannelser.

Læs mere på: djoef.dk/førstelederjob og djoef.dk/nyleder

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Ankestyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet